SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Invaliditāte
20
20

Asistentiem šogad otrreiz palielina atlīdzību

Stājas spēkā 01.04.2023.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Asistents sniedz atbalstu personai ar ļoti smagas vai smagas pakāpes funkcionēšanas ierobežojumiem tādu darbību veikšanai ārpus mājokļa, kuras invaliditātes dēļ tā nevar veikt patstāvīgi, – nokļūt vietā, kur mācās, strādā, saņem pakalpojumus.

FOTO: Freepik.

No 1. aprīļa ir palielināta atlīdzība cilvēku ar invaliditāti asistentiem un pavadoņiem. Šogad atlīdzību šo pakalpojumu sniedzējiem jau paaugstināja no 1. janvāra, lai nodrošinātu stundas likmes apmaksu atbilstoši valstī palielinātajai minimālajai algai un likmēm.

Turpmāko atlīdzību nosaka grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 316 “Noteikumi par asistenta, pavadoņa un aprūpes pakalpojumu personām ar invaliditāti”, kas stājas spēkā sestdien, 1. aprīlī.

Līdz ar to no 1. aprīļa valsts budžeta nodrošinātais finansējuma apmērs pašvaldību sociālajiem dienestiem par vienu asistenta pakalpojuma un pavadoņa pakalpojuma sniegšanas stundu ir 5,37 eiro, kas ietver:

  • asistenta un pavadoņa atlīdzību ne mazāk kā 5,11 eiro apmērā, tai skaitā darba samaksu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli;
  • pakalpojumu administrēšanas izdevumus ne vairāk kā 0,26 eiro apmērā.

2022. gadā asistentu un pavadoņu atlīdzība par vienu pakalpojuma stundu bija noteikta ne mazāka par 4,50 eiro, iekļaujot visus nodokļus. No šā gada 1. janvāra – ne mazāka par 4,79 eiro.

Administrēšanas izdevumi ir paredzēti 5% apmērā no kopējiem pakalpojuma izdevumiem, tādējādi tiek saglabāta tāda pati proporcija, kāda tā bija līdz 2022. gada 31. decembrim, informē Labklājības ministrija. Iepriekš administrēšanai bija paredzēti 0,23 eiro.

Noteikumu mērķis ir paaugstināt personu ar invaliditāti asistentu un pavadoņu atlīdzības apmēru, lai augstās inflācijas apstākļos saglabātu profesijas konkurētspēju un nepasliktinātu personu ar invaliditāti iespējas piesaistīt savām vajadzībām atbilstošu asistentu vai pavadoni, norādīts grozījumu anotācijā. Tāpat pamatojumā minēts, ka, palielinot atlīdzību šo pakalpojumu sniedzējiem, tiks uzlabota asistentu un pavadoņu sociālā situācija.

2022. gadā asistenta pakalpojumu pašvaldībā saņēma 13 907 personas ar invaliditāti, pavadoņa pakalpojumu – 84 personas.

Grozījumi noteikumos nosaka, ka aprūpes pakalpojuma nepilngadīgām personām ar invaliditāti minimālās vienas stundas izmaksas, iekļaujot visus nodokļus, nevar būt mazākas par 4,79 eiro stundā.

Līdz šim bija noteikts, ka aprūpes pakalpojuma nepilngadīgām personām ar invaliditāti minimālās vienas stundas izmaksas nevar būt mazākas par valstī noteikto minimālo stundas likmi, kura katru mēnesi ir atšķirīga. Minimālo vienas stundas izmaksu piesaistīšana mainīgajai vērtībai aprūpes pakalpojuma sniedzējiem var radīt neizpratni par prognozējamo atlīdzības apmēru un ienākumiem, norādīts anotācijā. Ar noteikumu grozījumiem minimālās vienas aprūpes pakalpojuma stundas izmaksas pielīdzinātas 2023. gada februāra un aprīļa minimālajai stundas tarifa likmei (3,875 eiro + darba devēja VSAOI = 4,79 eiro), kas ir lielākā minimālā stundas tarifa likme 2023. gadā.

Aprūpes pakalpojums nepilngadīgām personām ar invaliditāti saskaņā ar Invaliditātes likuma 12. panta pirmās daļas 4.2 punktu tiek finansēts no pašvaldību budžeta, un pašvaldība ir tiesīga noteikt lielākas vienas pakalpojuma stundas izmaksas, jo MK noteikumi nosaka tikai minimālās vienas stundas izmaksas.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI