SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
27. oktobrī, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Labklājība
1
11
1
11

Trūkst gan vienkāršu, gan augsti kvalificētu darbu darītāju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Darbaroku trūkums Latvijā kļūst arvien aktuālāka problēma. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2022. gada 2. ceturksnī no visām Latvijā pieejamajām darba vietām (aizņemtajām un brīvajām) kopumā 2,9% bija brīvas, no tām sabiedriskajā sektorā – 3,5%, savukārt privātajā sektorā – 2,5%.

Aplūkotajā laika periodā Latvijā bija visaugstākais brīvo darba vietu īpatsvars arī starp Baltijas valstīm. Šīgada 2. ceturksnī Igaunijā tas sasniedza 2,1%, bet Lietuvā – 1,9%. Tomēr jānorāda, ka kaimiņvalstīs brīvo darba vietu īpatsvara pieaugums pēdējā gada laikā ir bijis daudz straujāks nekā Latvijā. Igaunijā tas palielinājies pat par 26%, turpretī Latvijā – par 2,3%.

Visaugstākais brīvo darba vietu īpatsvars Latvijā bija kvalificētu strādnieku un amatnieku profesiju pamatgrupā – 4,1%, speciālistu pamatgrupā – 4,0% un vienkāršo profesiju pamatgrupā – 3,1%.

No nozarēm visaugstākais brīvo darba vietu īpatsvars bija valsts pārvaldē – 7,6%, ieguves rūpniecības un karjeru izstrādes nozarē – 5,3%, informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarē – 3,5%, būvniecības un administratīvo, un apkalpojošo dienestu darbības nozarē – 3,3%, apstrādes rūpniecībā – 3,2%, ūdens apgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas nozarē – 3,1%, transporta un uzglabāšanas nozarē – 3,1%, kā arī enerģētikas nozarē – 3,0%.

Uzzini vairāk >>

Darbaspēka trūkums ilgtermiņā ir faktors, kas palēnina tautsaimniecības attīstību. Turklāt trūkst gan vienkāršu darbu darītāju, gan augsti kvalificētu profesionāļu. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras 2019. gadā veiktās aptaujas dati liecina, ka 63% uzņēmēju ir saskārušies ar mazkvalificēta darbaspēka trūkumu, savukārt 74% – ar augsti kvalificētu profesionāļu trūkumu.1

Piedāvājums neatbilst pieprasījumam

Lai gan šie dati korelē ar kopējā bezdarba līmeņa samazinājumu, kopējais bezdarbnieku skaits Latvijā 2022. gada septembrī tomēr bija 59 900 (6,3%).

Raksturojot problēmas cēloni, kāpēc darba devēji saskaras ar grūtībām aizpildīt brīvās darba vietas, eksperti norāda, ka “piedāvājums neatbilst pieprasījumam”. Proti, daudzu darba meklētāju prasmes ir mūsdienu darba tirgum neatbilstošas. Tomēr problēma ir kompleksa un skar nekonkurētspējīgu atalgojuma līmeni, zemu iedzīvotāju mobilitāti, kā arī demogrāfisko situāciju – darbspējīgo iedzīvotāju skaits Latvijā samazinās.

Uzzini vairāk >>

LV portāla infografika.

1 Sabiedrības integrācijas fonds. Feminisms pozitīvi ietekmē diskriminācijas mazināšanu un līdztiesību. Pieejams: https://lvportals.lv/dienaskartiba/345766-feminisms-pozitivi-ietekme-diskriminacijas-mazinasanu-un-lidztiesibu-2022.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI