SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
1
11
1
11

1. jūlijā sākas valsts pārvaldes atlīdzības sistēmas reforma

Stājas spēkā 01.07.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts pārvaldē sākas pakāpeniska atlīdzības sistēmas reforma, lai nodarbinātā atalgojums vidēji līdzinātos 80% no privātajā sektorā atbilstošajos amatos saņemtā atalgojuma. Ļoti pieprasītajām profesijām, kādas ir informāciju tehnoloģiju jomā, varēs palielināt algas arī ar tirgus koeficientu.

FOTO: Freepik

2022. gada 1. jūlijā stāsies spēkā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumi, kuru mērķis ir pakāpeniski paaugstināt valsts pārvaldes atlīdzības konkurētspēju, lai līdz 2027. gadam valsts pārvaldē strādājošajiem alga būtu vidēji 80% no privātajā sektorā attiecīgajos amatos maksātā atalgojuma, informē Valsts kanceleja.

Atlīdzības likuma grozījumus Saeima pērn pieņēma 2022. gada budžeta likumu paketē. Saistībā ar likuma grozījumiem 1. jūlijā stājas spēkā vairāki Ministru kabineta noteikumi: jauns amatu katalogs – MK 2022. gada 26. aprīļa noteikumi Nr. 262 “Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs, amatu klasifikācijas un amatu apraksta izstrādāšanas kārtība” –, grozījumi MK 2010. gada 21. jūnija noteikumos Nr. 565 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām”, kā arī noteikumi par likumā paredzēto jauno atlīdzības instrumentu – tirgus koeficientu – MK 2022. gada 21. jūnija noteikumi Nr. 361 “Noteikumi par valsts institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu un tās noteikšanas kārtību, kā arī par profesijām un specifiskajām jomām, kurām piemērojams tirgus koeficients”.

Valsts kancelejas informācijā par pakāpenisku pāreju uz konkurētspējīgāku atlīdzību valsts pārvaldē norādīts, ka tās virzītās atlīdzības reformas mērķis ir uzlabot valsts pārvaldes darba efektivitāti un palielināt iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu kvalitāti. Primāri atlīdzības reformas ietvaros atlīdzības kāpinājums ir jāpanāk bez papildu budžeta finansējuma, proti, pārskatot iestāžu procesus, samazinot piemaksu īpatsvaru un novērtējot darbinieku ieguldījumu.

Līdz ar to pēc 1. jūlija valsts pārvaldes iestādēm atbilstoši katra nodarbinātā kvalifikācijai, kompetencei, darba snieguma līmenim un regulārajam darba apjomam atlīdzība ir jānosaka tā, lai pamazām tiektos sasniegt mēnešalgas līmeni vidēji 80% apmērā no privātajā sektorā maksātās algas.

Tā kā ir atsevišķas profesijas, kuras darba tirgū ir ļoti pieprasītas, un valsts pārvaldei ir sarežģīti konkurēt ar privātā sektora piedāvāto atlīdzību, valdība apstiprināja sarakstu ar profesijām, kurām mēnešalgu uzreiz var pielāgot darba tirgus tendencēm, reizinot ar tirgus koeficientu. Saraksts ir pieejams MK noteikumu Nr. 361 5. pielikumā (“Profesijas un specifiskās jomas, kurām piemērojams tirgus koeficients, un piemērojamā tirgus koeficienta robežas”). Specifiskā joma, kuras profesijās tas piemērojams, ir informācijas tehnoloģijas, un koeficients var būt robežās no 1,1 līdz 1,29 un no 1,3 līdz 1,5. Tirgus koeficients ir paredzēts Atlīdzības likuma 4. panta 11 daļā.

Valsts kanceleja uzsver: “Tā kā atlīdzības reformu plānots ieviest līdz 2027. gadam, turklāt sākotnēji bez papildu budžeta līdzekļiem, mēnešalgu noteikšana pēc jaunajiem nosacījumiem vēl nenozīmē faktiski būtisku atlīdzības pieaugumu. Tas ir pirmais solis, lai iestādes pārvērtētu darbinieku sniegumu, līdzšinējo atlīdzības politiku un primāri izmantotu esošos resursus atlīdzības paaugstināšanai, piemēram, mainot pieeju, ka atlīdzība tiek kāpināta ar piemaksām.”

Ar Atlīdzības likuma grozījumiem, kas stājas spēkā 1. jūlijā, ir mainīta arī piemaksu kārtība, piemēram, tiek likvidēta piemaksa par vakanta amata pienākumu pildīšanu valsts tiešajā pārvaldē un speciālā piemaksa par institūcijai būtisku funkciju pildīšanu, kuru varēja maksāt līdz 100% apmērā no algas. Savukārt piemaksa par personīgo darba ieguldījumu un kvalitāti turpmāk būs piemaksa par iestādes stratēģisko mērķu sasniegšanu, kas ir vēl viens solis ceļā no procesu orientētas darbības uz mērķu sasniegšanas pieeju, kā arī ir mazināts kopējo piemaksu apmērs, kas var tikt izmaksāts.

Valsts kanceleja norāda, ka detalizētāka informācija par valsts pārvaldes atlīdzības sistēmas reformu, jauno amatu klasifikāciju un mēnešalgu skalām ir pieejama Ministru kabineta tīmekļvietnē: Atlīdzības sistēmas reforma | Ministru kabinets (mk.gov.lv).

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI