SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
13. jūnijā, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ekonomika
1
5
1
5

Aptauja: ceturtā daļa jauniešu ir apzināti izmantojuši nelegālo saturu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) publiskotais 2022. gada rezultātu pārskats par intelektuālo īpašumu un jaunatni liecina, ka pēdējā gada laikā 46% Latvijas jauniešu apzināti iegādājās viltojumu un 25% apzināti izmantoja nelegālo saturu.

Salīdzinot ar 2019. gadu, apzināta viltotu preču iegāde Latvijā palielinājusies par 24%, kas varētu būt saistīts ar Covid-19 pandēmiju, kad ievērojami pieauga tirdzniecība internetā. Nelegālā satura izmantošana 2022. gadā Latvijā ir samazinājusies par 6%, Eiropā vidēji 60% jauniešu norādīja, ka dod priekšroku digitālajam saturam no legāliem avotiem. Latvijā šis īpatsvars ir tikai 46% jauniešu.

Viltojumu iegādes un digitālā pirātisma galvenie faktori joprojām ir cena un pieejamība, taču liela nozīme ir arī tam, ka viltotajiem produktiem un nelegālajam saturam ir lielākas izvēles iespējas.

Apsverot faktorus, kuri varētu likt pārdomāt un pārtraukt pārkāpt intelektuālā īpašuma tiesības, aptaujātie jaunieši Latvijā biežāk minēja personīgus riskus saistībā ar kiberapdraudējumu vai kiberkrāpšanu, kā arī, ja oriģinālo produktu saturs legālos avotos būtu par pieņemamāku cenu.

2022. gada pētījums ir turpinājums Rezultātu pārskata par intelektuālo īpašumu un jaunatni pirmajai un otrajai redakcijai, kas publicētas attiecīgi 2016. un 2019. gadā. Pētījuma mērķis ir izprast jauniešu priekšstatus un rīcību saistībā ar intelektuālo īpašumu, piekļūstot digitālajam saturam vai pērkot fiziskas preces. 2022. gada kvantitatīvajā analīzē no 2022. gada 7. līdz 28. februārim 27 ES dalībvalstīs tika aptaujāts 22 021 jaunietis vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI