SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. septembrī, 2021
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ģimene
14
14

Septembra otrā svētdiena – Tēva diena

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jau divpadsmit gadu septembra otrā svētdiena Latvijā ir Tēva diena. Tā ir oficiāli atzīmējama diena, kas iekļauta atceres un atzīmējamo dienu kalendārā. Tie ir svētki daudzās ģimenēs, bet vienlaikus arī iespēja aktualizēt jautājumu par tēva lomu arī plašākā sabiedrībā.

Pēdējos gados arī Latvijā vairāk tiek runāts par to, kā veicināt dzimstību un tēvu lielāku iesaisti bērna audzināšanā. “Aptaujās cilvēki atzīst, ka tēvam ir neatņemama un nozīmīga loma bērna personības veidošanas procesā, jo īpaši būtisku iespaidu atstājot uz tādiem veselīgas personības veidošanas aspektiem kā drošības sajūta (85%), dažādu dzīves prasmju attīstība (81%), bērna uzvedība (80%) un pašapziņa (80%). Tikai saņemot un pieredzot emocijas kopā gan ar mammu, gan ar tēti, bērni izaug par nobriedušām un pašapzinīgām personībām,” uzsver Labklājības ministrija.

“Lai gan Tēva diena ir svētku diena, es domāju, ka tā ir arī atgādinājums mums – tēviem. Par to, ka ik dienas domāt un rūpēties par saviem bērniem nav tikai sievietes atbildība. Sargājot un lolojot bērnus, vīrieši kļūst vīrišķāki un stiprina gan savas ģimenes, gan rūpējas par mūsu sabiedrības turpinājumu,” pārliecināts ir trīs bērnu tētis, labklājības ministrs Gatis Eglītis.

Lai arī izmaiņas notiek un arvien vairāk tēvu iesaistās rūpēs par bērniem un kopumā ģimenes pienākumu dalīšanā, tomēr joprojām rūpes par bērniem pamatā aizvien tiek uzskatītas par sievietes atbildību.

Īpaši izteikti tas vērojams šķirto ģimeņu vidū. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka visbiežāk – 87,2% gadījumu – škirtajās ģimenēs bērna aprūpes pienākumus pārņem sievietes. Ministrija vērš uzmanību, ka tikai katrā otrajā šķirtajā ģimenē (52%) tēvi tiek iesaistīti bērnu aprūpē, bet tikai katrs desmitais tētis (11%) uzņemas vienlīdz lielas rūpes kā mamma. 

Sabiedrībā joprojām valda dažādi stereotipi attiecībā uz pienākumu sadali. Tikai puse jeb 51% sabiedrības uzskata, ka tēvi rūpējas par bērniem vienlīdz labi kā māte. Labklājības ministrija, atsaucoties uz 2016. gadā veikto pētījumu “Tēva loma Latvijas ģimenēs – atbalstīt un palīdzēt”, secina, ka vīrieša aktivitātes ģimenes kontekstā bieži vien tiek uztvertas tikai kā palīgfunkcija – viņa loma ģimenē ir palīdzēt un atbalstīt.

Savukārt pirms dažiem gadiem veiktās aptaujas par vīriešu gatavību izmantot paternitātes atvaļinājumu rezultāti parādīja, ka Latvijas sabiedrībā, salīdzinot ar Eiropas Savienības (ES) vidējo rādītāju, pastāv augstāka pretestība šādai darba un privātās dzīves līdzsvarošanas atbalsta formai. Atbildot uz jautājumu, kas mudinātu tēvus izmantot vecāku (bērna kopšanas) atvaļinājumu, vairākums (62%) norādīja uz lielāku finanšu atbalstu atvaļinājuma laikā. Tas ir ievērojami augstāks rādītājs nekā vidēji ES (41%) un augstākais rādītājs visu ES dalībvalstu starpā, uzsver ministrija.

Paternitātes pabalsts un citas tēva tiesības Darba likumā

Tiesības izmantot paternitātes pabalstu jaundzimušo bērnu tēviem Latvijā tiek nodrošinātas jau septiņpadsmit gadu, taču joprojām iespēju pavadīt pirmās dienas kopā ar jaundzimušo un viņa māmiņu izmanto tikai mazliet vairāk kā puse tēvu.

Darba likums abiem vecākiem nosaka vienādas tiesības uz 1,5 gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu līdz bērna 8 gadu vecumam. Tiesa, vecāku pabalstu līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam var saņemt tikai viens no vecākiem un visbiežāk to izvēlas saņemt bērna māmiņa, kas līdz ar to arī dodas bērna kopšanas atvaļinājumā (82% 2020. gadā). Sievietes arī biežāk saņem bērna kopšanas pabalstu (83,4% 2020. gadā).

Der zināt, ka bērna kopšanas atvaļinājumu vecāki var arī dalīt. Plašāk LV portāla sagatavotajā e-konsultācijas atbildē – Vai vecāku pabalsta saņemšanu var dalīt.

Pēdējos gados novērojama tendence pieaugt tēvu īpatsvaram, kuri saņem slimības pabalstu par slima bērna kopšanu. 2020. gadā no visiem slimības pabalstiem, kas tika izmaksāti par slima bērna kopšanu, 30,1% to saņēma vīrietis.

Bērnu tēviem ir tiesības uz papildatvaļinājumu. Darba likuma 151. pants paredz ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu – trīs darba dienas – darbiniekiem, kuru aprūpē ir trīs vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam. Un vismaz viena darba diena kā papildatvaļinājums pienākas darbiniekiem, kuru aprūpē ir viens vai divi bērni vecumā līdz 14 gadiem. Šādas tiesības uz papildatvaļinājumu ir gan mātei, gan tēvam, arī situācijā, ja abi bērnu vecāki strādā pie viena darba devēja.

Plašāk par bērna tēva tiesībām lasiet LV portāla skaidrojumā – Paternitātes pabalsts un citas tēva tiesības.

LV portāla infografika

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI