E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18569
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Vecāki pabalsta saņemšanu var dalīt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2019
Una

Sveiki! Vai ir iespējams sadalīt bērna kopšanas atvaļinājumu starp strādājošiem vecākiem tā, lai vienu gadu atvaļinājumā būtu māte, bet atlikušo pusgadu tēvs? Kā šādā gadījumā tiktu aprēķināts vecāku pabalsts? Vai to arī būtu iespējams sadalīt?

A
atbild:
25. novembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likumā ir noteiktas tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu abiem vecākiem. To piešķir darba devējs, pamatojoties uz darbinieka iesniegumu. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu. Tātad – bērna kopšanas atvaļinājums katrs vecāks savās darbavietās var paņemt tajā laikā, kad nepieciešams.

Vecāku pabalstu var pieprasīt viens no vecākiem – bērna māte vai tēvs. Vecāku pabalstu pilnā apmērā maksā tad, ja tā saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

No Jūsu jautātā saprotams, ka vēlaties sadalīt vecāku pabalsta saņemšanas laiku. Jā, vecāki to var savā starpā dalīt, jo pabalsta izmaksas laikā var mainīt tā saņēmēju. Bērna tēvs varēs pieprasīt un saņemt vecāku pabalstu pēc tam, kad māte būs atteikusies no vecāku pabalsta.

Taču otrs vecāks nevar mainīt sākotnēji izvēlēto pabalsta izmaksas ilgumu, kam ir sasaiste ar pabalsta apmēru. Ja bērna māte, pieprasot vecāku pabalstu, izvēlēsies tā saņemšanas ilgumu līdz bērna 1,5 gadu vecumam, vecāku pabalsts tiks aprēķināts 43,75% apmērā no viņas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Pēc tam arī pabalsts bērna tēvam tiks aprēķināts 43,75% apmērā: no tēva vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro mēnesī tam vecākam, kurš ir vecāku pabalsta saņēmējs.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas