E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27300
Lasīšanai: 2 minūtes

Par brīvdienu asins donoram

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2022
Krista

Labdien! Esmu asinsdonors, strādāju RPBJC par sociālo audzinātāju (maiņu darbs). Ja nododu asinis savā brīvajā laikā, vai man pienākas papildu brīvdiena (klāt pie atvaļinājuma)?

A
atbild:
02. novembrī, 2022
Edīte Brikmane
LV portāls

Iepriekš, sniedzot atbildi uz līdzīga rakstura jautājumu, Valsts darba inspekcija ir norādījusi, ka, ja darbinieks ir nodevis asinis savā brīvajā laikā un par to ir attiecīga izziņa, darba devēja pienākums ir piešķirt apmaksātu atpūtas dienu saskaņā ar Darba likuma 74. panta sesto daļu. Šādu atpūtas dienu parasti piešķir nākamajā dienā pēc asins nodošanas, taču, pusēm vienojoties, atpūtas diena var tikt piešķirta arī citā laikā, bet ne vēlāk kā gada laikā pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē.

Darba devējam nav tiesiska pamata apmaksāt nākamo dienu pēc asins nodošanas, kura saskaņā ar grafiku ir darbinieka atpūtas diena.

Vienlaikus Darba likuma 74. panta pirmā daļas otrais punkts paredz darba ņēmēja iepriekšējas paziņošanas par nodomu nodot asinis pienākumu. Tas nozīmē, ka šis jautājums jebkurā gadījumā būtu jāpārrunā ar savu darba devēju.

Konsultācijas darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jautājumos iespējams saņemt, zvanot uz Valsts darba inspekcijas konsultatīvo tālruni 67186522.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas