E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32942
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide

Tauvas josla

J
jautā:
12. jūnijā, 2024
Anna

Vai privātmājas īpašnieks, kura teritorija atrodas Daugavas krastā, drīkst slēgt pieeju pie ūdens ar nožogojumu, neļaujot nevienam piekļūt Daugavai, kur ir peldvieta?

A
atbild:
19. jūnijā, 2024

Tauvas josla ir īpašuma tiesību aprobežojums attiecīgajam zemes īpašniekam, kurā ir noteikts aizliegums konkrēto teritoriju ierobežot (piemēram, celt nožogojumus un likt cita veida šķēršļus) likumā noteiktajiem subjektiem. Tauvas josla ir norādīta zemes īpašuma plānos.  

Zvejniecības likuma 1. pants noteic, ka tauvas josla ir sauszemes josla gar ūdeņu krastu, kas paredzēta ar zveju vai kuģošanu saistītām darbībām un kājāmgājējiem 

Savukārt minētā likuma 9. panta sestā daļa noteic, ka tauvas joslas bezmaksas lietošana bez iepriekšējas saskaņošanas ar zemes īpašnieku ir paredzēta: 

  • kājāmgājējiem; 
  • zivju resursu un ūdeņu uzraudzībai un izpētei; 
  • robežapsardzībai; 
  • vides aizsardzības, ugunsdrošības un glābšanas pasākumu veikšanai. 

Dabiskās tauvas joslas platums gar pārējo ūdeņu krastiem ir 10 metri. 

Minētā likuma 30. pants paredz: par tauvas joslā noteikto prasību un aprobežojumu pārkāpšanu piemēro naudas sodu fiziskajai personai no sešām līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai  no divdesmit astoņām līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām. 

Vairāk par atļautajām un aizliegtajām darbībām tauvas joslās varat uzzināt LV portāla intervijā “Ko drīkst un ko nedrīkst darīt tauvas joslā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas