E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23690
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
6
6

Vai var iestāties kriminālatbildība par dzimumattiecībām ar nepilngadīgu personu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2021
Alex

Jautājums par seksu starp nepilngadīgu meiteni un pilngadīgu puisi. Lasīju, ka nekādu problēmu nevar būt, ja meitene ir sasniegusi 16 gadu vecumu. Ja viņa ir jaunāka, tad var būt problēmas. Lūdzu, paskaidrojiet.

A
atbild:
02. augustā, 2021
Olga Lauva
juriste

Krimināllikuma 161. pants paredz seksuāla rakstura darbības ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, proti, par dzimumakta, anāla vai orāla akta izdarīšanu vai dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā vai citādas seksuāla rakstura darbības izdarīšanu fiziskā saskarē ar cietušā ķermeni, ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu un to izdarījusi pilngadīga persona, iestājas kriminālatbildība un personu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem. Līdz ar to kriminālatbildība iestātos tad, ja persona būtu jaunāka par sešpadsmit gadiem vai dzimumattiecības notiktu pret viņas gribu.

Tiesmedicīniskās ekspertīzes ietvaros var noteikt pārbaudi par to, vai ir bijis ar personu seksuālais kontakts, kuras kārtību paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 782 “Tiesmedicīniskās ekspertīzes veikšanas kārtība”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas