E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15608
Lasīšanai: 3 minūtes

Donoram ir tiesības uz atpūtas dienu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2018
Arita

Uzņēmumā darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks.

  1. Darbinieks nav savlaicīgi iepriekš paziņojis darba devējam par plānoto asins nodošanu. Tikai pēc Valsts asinsdonoru centra apmeklējuma darbinieks nodod izziņu, ka ir bijis nodot asinis. Vai šajā gadījumā darba devējam ir pienākums darba samaksas izmaksas jautājumos par prombūtnes laiku (74. panta pirmās daļas 2. punkts) un atpūtas dienas piešķiršanā (DL 74. panta sestajā daļa)? Vai tomēr, ja darbinieks savlaicīgi nebija brīdinājis darba devēju par asins nodošanu un tikai vēlāk atnesis šādu izziņu, darba devējam likums neuzliek pienākumu nedz darba samaksas izmaksas jautājumos par prombūtnes laiku, nedz atpūtas dienas piešķiršanā?
  2. Darbinieks savlaicīgi iepriekš ir paziņojis darba devējam par plānoto asins nodošanu.
    • Darbiniekam pēc darba grafika laikā, ko viņš pavadījis medicīnas iestādē, nav bijis plānots darba laiks. Vai šajā gadījumā darba devējs var pieņemt, ka darbinieks nodevis asinis savā brīvajā laikā un ir pienākums attiecībā tikai uz atpūtas dienas piešķiršanu (DL 74. panta sestajā daļa)?
    • Darbiniekam pēc darba grafika nākamā dienā pēc asins nodošanas ir brīvdiena. Vai šajā gadījumā darba devējam saglabājas pienākums piešķirt darbiniekam vienu apmaksātu atpūtas dienu? Tas būtu citā laikā? Vai arī nākamā diena pēc asins nodošanas, neskatoties uz to, ka pēc grafika tā ir brīvdiena, ir jāapmaksā pēc vidējās izpeļņas?
A
atbild:
21. novembrī, 2018
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Neraugoties uz to, ka darbinieks darba devēju nav brīdinājis par asins nodošanu, tiesības uz brīvu apmaksātu dienu saskaņā ar Darba likuma 74. panta sesto daļu darbiniekam saglabājas.

Ja darbinieks ir nodevis asinis savā brīvajā laikā un par to ir attiecīga izziņa, darba devēja pienākums ir piešķirt apmaksātu atpūtas dienu saskaņā ar Darba likuma 74. panta sesto daļu. Šādu atpūtas dienu parasti piešķir nākamajā dienā pēc asins nodošanas, taču, pusēm vienojoties, atpūtas diena var tikt piešķirta arī citā laikā, bet ne vēlāk kā gada laikā pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē.

Darba devējam nav tiesiska pamata apmaksāt nākamo dienu pēc asins nodošanas, kura saskaņā ar grafiku ir darbinieka atpūtas diena.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas