SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
9
9

Izmaiņas Profesiju klasifikatorā atbilstoši darba tirgus prasībām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No Profesiju klasifikatora svītrotas vairākas radošās profesijas, jo tās nav bijušas reģistrētas Valsts ieņēmumu dienesta datubāzē. Līdz ar to klasifikatorā līdz šim atsevišķi iekļautās profesijas – “Esejists” un “Liriķis” – tiks aizstātas ar profesiju “Rakstnieks” (kods 2641 09), savukārt feļetonistam būs profesija “Autors” ar kodu 2641 01.

FOTO: Freepik

Profesiju klasifikatorā iekļautas vairākas jaunas darba tirgū aktuālas profesijas un vienlaikus daudzas svītrotas, lai samazinātu profesiju skaitu, kuras vairs netiek izmantotas darba tirgū.

Papildinājumi un citas izmaiņas paredz Ministru kabineta 2017. gada 23. maija noteikumu Nr. 264 “Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībāmgrozījumi, kas stājas spēkā trešdien, 10. februārī.

Labklājības ministrija klasifikatora aktualizēšanai ir analizējusi darba tirgu, ņēmusi vērā darba devēju, dažādu organizāciju un ekspertu priekšlikumus. No klasifikatora svītrotas profesijas, kuras darba devēji nav reģistrējuši Valsts ieņēmumu dienestā piecu gadu garumā, vienlaikus ir iekļautas jaunas profesijas (amati) un noteikti to pamatuzdevumi, paskaidrots grozījumu anotācijā.

Klasifikatorā iekļautas vairākas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozarē aktuālas profesijas. Piemēram, klasifikatora 2511 atsevišķā grupa “Sistēmanalītiķi” papildināta ar šādām profesijām: “Datu analītiķis” (kods 2511 04); “Lietojamības analītiķis/eksperts (2511 05); “IKT viedo sistēmu projektētājs” (2511 06). Savukārt klasifikatora 2512 atsevišķā grupa “Programmētāji” papildināta ar profesiju “Programmatūras arhitekts” (2512 07).

MK noteikumos ir gan no jauna noteikti, gan arī papildināti profesiju pamatuzdevumi.

Priekšlikumus iekļaut jaunas IKT profesijas klasifikatorā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pamatojusi ar mērķi piesaistīt jaunus speciālistus informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā, kā arī tāpēc, ka nozarei nepieciešamās profesijas jāidentificē, jāsaskaņo ar starptautisko profesiju klasifikāciju un jāveido korekta statistika.

Klasifikatorā tagad ir profesija “Pašvaldības domes deputāts” (1111 29). Vienlaikus svītrotas divas līdz šim norādītās profesijas: “Republikas pilsētas pašvaldības domes deputāts” (1111 21) un “Novada pašvaldības domes deputāts” (1111 22). Šīs izmaiņas saistītas ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteikto.

No klasifikatora svītrotas arī daudzas citas profesijas. Piemēram, “Ģenealogs” (2633 01), jo tāds ilgstoši nav reģistrēts VID datubāzē.

Pamatprofesijai “Vēsturnieks” no klasifikatora svītrotas divas specialitātes – “Ekonomikas vēsturnieks” (2633 03) un “Politikas vēsturnieks” (2633 04). Šīs specialitātes nav reģistrētas VID datubāzē, un to vietā tiks piemērota visu specialitāšu kopējā pamatprofesija “Vēsturnieks” ar kodu 2633 02.

No klasifikatora svītrota profesija “Katoļu priesteris” (2636 09). Labklājības ministrija pamatojumā norāda: saskaņā ar Tieslietu ministrijas viedokli klasifikatorā atsevišķās profesijās ir apvienoti nereti ļoti kazuistiski iedalījumi, kurus nav viegli saprast no lietderības skatupunkta un kuri apgrūtina izvēli, meklējot konkrētajam amatam atbilstošāko nosaukumu, tāpēc klasifikatorā profesija “Katoļu priesteris” tiek aizstāta ar visu reliģisko konfesiju kopējo profesiju “Priesteris” (2636 08).

Noteikumi attiecas uz darba devējiem un darba ņēmējiem. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes veiktā darbaspēka apsekojuma datiem 2020. gada 3. ceturksnī darba ņēmēju skaits bija 793,1 tūkstotis un darba devēju skaits – 36,5 tūkstoši.

Darba likuma 40. panta otrās daļas 5. punkts noteic, ka darba līgumā norāda darbinieka arodu, amatu, specialitāti atbilstoši Profesiju klasifikatoram un vispārīgu nolīgtā darba raksturojumu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI