SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Profesiju klasifikators papildināts ar dažām profesijām un uzdevumu aprakstu

Stājas spēkā 15.02.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Reitterapija ir ārstēšanas metode, kurā galvenais dziednieks ir zirgs. Tā ir papildu terapija rehabilitācijā.

FOTO: Freepik

Profesiju klasifikatorā ir iekļauts reitterapeita un reitterapeita asistenta amats, optometrista asistenta, kā arī lidostas tehnikas operatora arods.

Ar grozījumiem, kas stājas spēkā šodien, 15. februārī, Ministru kabineta noteikumos par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām vienlaikus definēti šo profesiju pamatuzdevumi.

Labklājības ministrija klasifikatoru aktualizē, kad saņemti priekšlikumi, kuros šāda nepieciešamība ir pamatota.

Veselības ministrija lūgusi Profesiju klasifikatorā iekļaut reitterapeita un reitterapeita asistenta amatu, lai nodrošinātu šo pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem. Noteikumu grozījumu informācijā paskaidrots, ka “patlaban ārstniecības iestādēs ir atvērti reitterapeita amati”, bet tajos nav iespējams pieņemt darbā speciālistus (ārstniecības personas), kas būtu tiesīgi pacientiem vadīt reitterapijas nodarbības.

Klasifikatora papildinājuma pamatojumā norādīts, ka saskaņā ar ārējo normatīvo aktu regulējumu, kas izriet no Ārstniecības likuma, lai ārstniecības iestādes reitterapeita amatā varētu pieņemt ārstniecības personu ar amatam atbilstošu kvalifikāciju, amatam nepieciešams Profesiju klasifikatora kods. Strādāt ārstniecības un ārstniecības atbalsta personu amatos ārstniecības iestādē drīkst tikai tās personas, kas ir reģistrētas Veselības inspekcijas uzturētajā Ārstniecības un ārstniecības atbalsta personu reģistrā. Arī tad, ja persona ieguvusi sertifikātu, ka apguvusi reitterapijas metodi, kas nodrošina neatkarīgu (autonomu) amata funkciju veikšanu, un vēlas reitterapijas metodi praktizēt, veicot reitterapeita amatam atbilstošu ārstniecisko darbību, tai jābūt reģistrētai Veselības inspekcijas uzturētajā reģistrā.

Profesiju klasifikatora grozījumu anotācijā arī norādīts, ka no Ārstniecības likuma ar 2018. gada 1. janvāri izslēgta profesija “reitterapeits”. Reitterapija noteikta kā ārstnieciskā un diagnostiskā metode.

Savukārt pēc Latvijas Aviācijas arodbiedrību federācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšlikuma klasifikatorā tagad ir iekļautas profesijas “lidostas tehnikas operators” un “lidmašīnas servisa iekārtu un lidostas tehnikas operators”.

Ministru kabineta 2010. gada 7. septembra noteikumu Nr. 827 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8.4 punkts nosaka, ka darba devējs, reģistrējot katru darba ņēmēju Valsts ieņēmumu dienestā un sniedzot ziņas par darba ņēmējiem, vienlaikus norāda arī darba ņēmēja profesijas (aroda, amata, specialitātes) kodu atbilstoši Profesiju klasifikatoram.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI