SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
6
6

Profesiju klasifikatorā iekļautas jaunas profesijas un to uzdevumi

Stājas spēkā 08.04.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Virkne precizējošu izmaiņu ir ārstniecības profesijās: medicīnas ģenētiķis (2212 19) aizstāj līdzšinējo profesijas nosaukumu ārsts ģenētiķis (2212 19); izveidota jauna profesija – mugurkaulāja ķirurgs (2212 109).

FOTO: Freepik

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuds, mugurkaulāja ķirurgs, perfuzionists, izmeklētāja palīgs, ciguna instruktors un vēl vairākas jaunas profesijas iekļautas Profesiju klasifikatorā. Vienlaikus precizētas, kā arī izslēgtas darba tirgū vairs neaktuālās profesijas.

Aktuālās izmaiņas ir noteiktas Ministru kabineta noteikumu Nr. 264 “Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām” grozījumos, kas stājas spēkā piektdien, 8. aprīlī.

Klasifikatorā iekļauts sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuds (1439 17), MK noteikumu pielikuma 89. punktā šai profesiju grupai noteiktos pamatuzdevumus papildinot ar uzdevumu “pārraudzīt sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu sniegto pakalpojumu atbilstību regulējošajā likumā noteiktajām prasībām; kompetences ietvaros konsultēt, sniegt atzinumus un darboties kā samierinātājam; nodrošināt saikni ar sabiedrību”. Ombuds iekļauts klasifikatorā atbilstoši šāda institūta izveidošanai, ko paredz Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums.

Izmaiņas ārstniecības profesiju nosaukumos

Virkne precizējošu izmaiņu ir ārstniecības profesijās: medicīnas ģenētiķis (2212  19) aizstāj līdzšinējo profesijas nosaukumu ārsts ģenētiķis (2212  19); izveidota jauna profesija – mugurkaulāja ķirurgs (2212 109).

No klasifikatora svītrotas vairākas dažādu nosaukumu medicīnas māsu līdzšinējās profesijas (ambulatorās aprūpes māsa – 2221 03; ambulatorās medicīnas māsa – 2221 04; anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsa – 2221 05; bērnu aprūpes māsa – 2221 06; bērnu māsa – 2221 07; dermatoveneroloģijas māsa – 2221 08; diabēta aprūpes māsa – 2221 09 u. c.).

Vienlaikus klasifikatorā iekļautas jaunas profesijas (māsa/vispārējās aprūpes māsa – 2221 46; māsa/vispārējās aprūpes māsa bērnu aprūpē – 2221 47; māsa/vispārējās aprūpes māsa anestēzijā un intensīvajā aprūpē – 2221 48; māsa/vispārējās aprūpes māsa perioperatīvajā aprūpē – 2221 49; māsa/vispārējās aprūpes māsa psihiatrijā un narkoloģijā – 2221 50), kā arī noteikti šīs atsevišķās grupas “2221 Medicīnas māsas profesijas vecākie speciālisti” profesijas pamatuzdevumi.

Jauno medicīnas māsu profesiju iekļaušana klasifikatorā saistīta ar izmaiņām māsu sertifikācijas kārtībā, kas stājās spēkā 2022. gada 25. janvārī.

Uzzini vairāk >>

Jauna profesija – izmeklētāja palīgs

Klasifikatorā būs jauna profesija – izmeklētāja palīgs (iekšlietu jomā) – 3355 45. Izmaiņu anotācijā skaidrots, ka šādas profesijas iekļaušanas mērķis ir uzlabot pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti Valsts policijā un atslogot izmeklētājus no tehniskiem un organizatoriskiem darba pienākumiem. Ņemot vērā, ka šobrīd Valsts policijas lietvedībā atrodas ļoti liels kriminālprocesu skaits (vairāk nekā 150 tūkstoši) un aptuveni 20% no Valsts policijas izmeklētāju amata vietām ir vakantas, izveidojusies situācija, ka uz vienu Valsts policijas kriminālpolicijas struktūrvienības amatpersonu ir liels kriminālprocesu uzkrājums (aptuveni 570 kriminālprocesi) un vairumā kriminālprocesu aktīva izmeklēšana nevar notikt, kā rezultātā bieži rodas situācijas, kad to pabeigšana kavējas.

Vēl viens būtisks iemesls, kāpēc var kavēties kriminālprocesa pabeigšana, ir apstāklis, ka papildus Kriminālprocesa likuma 29. panta pirmajā daļā uzskaitītajiem izmeklētāja pienākumiem, izmeklētāji pirmstiesas procesā pilda arī dažādus citus uzdevumus, kas ir saistīti ar tehniskiem un organizatoriskiem jautājumiem, piemēram, veic kriminālprocesu noformēšanu (lapu numurēšanu, dokumentu uzskaites saraksta sastādīšanu, apliecinājuma ieraksta noformēšanu, dokumentu iešūšanu kartona vākos, lietas vāka noformēšanu), nosūta izbeigtus kriminālprocesus turpmākai glabāšanai arhīvam, veic kriminālprocesu un atteikuma materiālu skenēšanu un kopēšanu u. c. darbības, kas patērē daudz laika, kuru izmeklētāji varētu veltīt nepieciešamo tiešo izmeklēšanas procesu veikšanai, kā arī pierādījumu iegūšanai un nostiprināšanai.

Saistībā ar šīs profesijas iekļaušanu klasifikatorā MK noteikumos paredzēts, ka grozījumi, kas precizē pielikuma 505. punkta ievaddaļu, to papildinot ar izmeklētāja palīga (iekšlietu jomā) pamatuzdevumiem, un 505. punkta 32. apakšpunkts (jaunā profesija klasifikatorā) stājas spēkā vienlaikus ar grozījumiem Kriminālprocesa likumā par izmeklētāja palīga institūta ieviešanu.

Ņemot vērā nodarbinātības tendences jūrniecībā, pēc nozares ierosinājuma no klasifikatora svītrotas vairākas šīs jomas profesijas, vienlaikus iekļaujot vairākas jaunas profesijas.

Aktualizējot klasifikatoru, ņemts vērā Latvijas Austrumu vingrošanas asociācijas priekšlikums, un ir iekļauta profesija ciguna instruktors – 3230 06.

MK noteikumos un to pielikumā ir vēl citas izmaiņas.

Darba likuma 40. panta otrās daļas 5. punkts nosaka, ka darba līgumā norāda darbinieka arodu, amatu, specialitāti atbilstoši Profesiju klasifikatoram un vispārīgu nolīgtā darba raksturojumu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI