SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
29. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 12 minūtes
10
10

Pēc breksita ceļojumos un pastā papildu tēriņi un formalitātes (I)

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

No nākamā gada, kad beidzas breksita pārejas periods, ceļotājiem, kā arī pasta pakalpojumu izmantotājiem jārēķinās ar līdz šim nebijušiem izdevumiem un muitas formalitāšu kārtošanu, jo vairs nebūs spēkā brīvā preču un personu kustība starp Apvienoto Karalisti un Eiropas Savienības valstīm.

īsumā
  • Kad beigsies breksita pārejas periods, no 2021. gada 1. janvāra tiks uzsākta pilnīga gan komerciālos, gan nekomercionālos pasta sūtījumos saņemto preču muitošana.
  • Lai noteiktu, vai nodokļi piemērojami, tiek izmantota tā preces vērtība, kas ir norādīta sūtījuma pamatdokumentos – rēķinā vai pasta deklarācijā.
  • Kad nodokļi tiek rēķināti, preces vērtībai tiek pieskaitītas gan piegādes, gan apdrošināšanas izmaksas. Ar PVN apliekams arī muitas nodoklis.
  • No 2021. gada 1. jūlija mainās PVN piemērošana komerciāliem sūtījumiem, un jaunā kārtība attieksies ne tikai uz Apvienoto Karalisti, bet uz jebkuriem sūtījumiem, ko saņemsim no trešajām valstīm.
  • Ceļojot no trešās valsts, personīgajā bagāžā var ievest tikai noteiktu daudzumu preču, kuras ir atbrīvotas no nodokļiem.
  • Gan pasta sūtījumos, gan ceļojuma bagāžā daudzām precēm ir noteikta gan pieļaujamā vērtība, gan aizliegums tās vispār ievest.

Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāji pēdējos gados jau vairākas reizes iespringuši, dzirdot paziņojumus par kārtējo sagaidāmo Apvienotās Karalistes (AK) izstāšanās un pārejas periodu, jo tas, ka AK kļūst par trešo valsti attiecībās ar ES, nozīmē arī daudzas jaunas prasības un izdevumus.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) jau pagājušogad informēja iedzīvotājus par muitas noteikumiem ceļotājiem un pasta sūtījumiem. Informācijas tagad ir vairāk, arī tāpēc, ka ES ir mainījusi tiesību aktus, tostarp no nākamā gada vidus – pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanā.

VID Muitas pārvaldes Muitošanas metodikas daļas vadītāja Irēna Knoka 22. oktobrī tiešsaistes seminārā iedzīvotājiem skaidroja, kāda būs breksita ietekme uz preču muitošanu, kas jāzina ceļotājiem un pasta sūtījumu saņēmējiem no nākamā gada, ceļojot uz Apvienoto Karalisti vai no tās, iepērkoties Lielbritānijas interneta veikalos, kad un kādi nodokļi jāmaksā par paciņām – pasta sūtījumiem uz Latviju – un kā ir kārtojamas muitas formalitātes, pārceļoties uz pastāvīgu dzīvi Latvijā.

Kas mainīsies pasta sūtījumos

Kad beigsies pārejas periods, no 2021. gada 1. janvāra tiks uzsākta pilnīga gan komerciālos, gan nekomercionālos pasta sūtījumos saņemto preču muitošana.

Atkarībā no tā, kas ir nosūtītājs un saņēmējs, muitas noteikumi ir atšķirīgi.

Nekomerciālus sūtījumus, dāvanas (privātpersona no trešās valsts sūta citai privātpersonai ES valstī bez atlīdzības) atbrīvo no nodokļiem, ja sūtījuma vērtība nepārsniedz 45 eiro.

Ja sūtījuma vērtība pārsniedz 45 eiro, saņēmējam ir jāmaksā:

  • muitas nodoklis;
  • pievienotās vērtības nodoklis;
  • akcīzes nodoklis (ja sūtījumā ir iekļautas akcīzes preces).

Turklāt jāmaksā neatkarīgi no tā, vai sūtījumā prece ir jauna vai lietota.

Komerciāliem sūtījumiem robežvērtības, līdz kurām ir atbrīvojums no muitas nodokļa, atšķiras. Ja nosūtītājs ir interneta veikals vai interneta platforma, pat ja sūtījuma saņēmējs ir fiziska perona, muita to uzskata par komerciālu sūtījumu.

Ja komerciāla sūtījuma vērtība:

  • nepārsniedz 22 eiro – nodokļi nav jāmaksā;
  • ir robežās no 22 eiro līdz 150 eiro – jāmaksā tikai PVN;
  • pārsniedz 150 eiro – jāmaksā gan muitas nodoklis, gan PVN.

VID prezentācijas fragments

Ar nākamā gada 1. jūliju komerciāliem sūtījumiem – PVN no pirmā centa

Komerciālo sūtījumu saņemšanu ietekmēs ne tikai breksits: nākamgad sagaidāmas papildu izmaiņas sūtījumu atmuitošanā un noformēšanā. Proti, ar 2021. gada 1. jūliju mainās PVN piemērošana komerciāliem sūtījumiem, un jaunā kārtība attieksies ne tikai uz sūtījumiem no Apvienotās Karalistes, bet uz jebkuriem sūtījumiem, ko saņemsim no trešajām valstīm.

Ar 1. jūliju PVN tiks piemērots precēm jau no pirmā centa. Ja preču vērtība:

  • ir robežās no 1 centa līdz 150 eiro, jāmaksā PVN;
  • pārsniegs 150 eiro, jāmaksā gan muitas nodoklis, gan PVN.

Šis jauninājums PVN jomā nozīmē, ka arī muitas deklarācijas būs jāformē precēm ar pavisam niecīgu vērtību, norāda I. Knoka.

Kā aprēķina nodokļus

Lai noteiktu, vai nodokļi piemērojami, tiek izmantota tā preces vērtība, kas ir norādīta sūtījuma pamatdokumentos – rēķinā vai pasta deklarācijā.

Nekomerciālam sūtījumam, dāvanai, ja sūtījuma vērtība pārsniedz 45 eiro, un komerciāliem sūtījumiem vērtībā virs 150 eiro vispirms tiek aprēķināts muitas nodoklis un pēc tam PVN.

Brīdī, kad nodokļi tiek rēķināti, preces vērtībai tiek pieskaitītas gan piegādes, gan apdrošināšanas izmaksas. Tātad – vispirms rēķina muitas nodokli, pieskaita vērtībai muitas nodokli un tikai tad tiek rēķināts PVN. Tas ir gadījumos, ja tiek piemēroti abi nodokļi.

VID prezentācijas fragments

Kā saņemt sūtījumu no valsts ārpus ES

Par sūtījuma piegādi atbild pasta vai kurjerpasta operators, kurš paziņo adresātam, ka viņam ir pienācis muitojams sūtījums.

Pēc tam saņēmējam jāiesniedz muitas deklarācija. Tam var pilnvarot pasta vai kurjerpasta operatoru, kurš sagatavos muitas deklarāciju. Saņēmējs arī pats var iesniegt importa muitas deklarāciju pasta sūtījumam, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Tas gan iespējams tikai tad, ja preces vērtība nepārsniedz 1000 eiro un ja precei nav paredzēti kādi aizliegumi vai ierobežojumi, precizē VID speciāliste.

Kolīdz muitas deklarācija ir noformēta un samaksāti paredzētie maksājumi, jāsazinās ar pasta vai kurjerpasta operatoru un jāvienojas par sūtījuma saņemšanu.

Vienkāršotās deklarācijas iespēja

Ir vairākas preces, uz kurām attiecas dažādi aizliegumi un ierobežojumi. Ja nav pārliecības, vai prece, kuru vēlas atmuitot, ir pakļauta šādām prasībām, I. Knoka iesaka iepazīties ar VID mājaslapas muitas sadaļā publicēto sarakstu ar precēm, kurām drīkst piemērot vienkāršoto deklarāciju. Saraksts atrodams VID tīmekļvietnē muitas sadaļā pie sūtījumu saņemšanas – informācijā par Latvijas pastu.

Visām šajā sarakstā iekļautajām precēm ir iespējams muitas deklarāciju noformēt vienkāršotā veidā.

Taču, ja prece, kuru saņem pasta sūtījumā, nav iekļauta šajā sarakstā, tad vienkāršoto deklarāciju izmatot nevar. Jāpilda standarta deklarācija. Arī tās aizpildīšanas paraugi ir pieejami VID mājaslapas muitas sadaļā.

Skaidras naudas deklarēšana ceļojot

Šķērsojot Latvijas valsts robežu, gan iebraucot, gan izbraucot no ES, personai ir pienākums deklarēt skaidro naudu, ja tās apmērs ir līdzvērtīgs vai pārsniedz 10 000 eiro.

Muitas dienestā ir pieejama skaidras naudas deklarācija, kurā jāsniedz nepieciešamā informācija.

I. Knoka vērš uzmanību, ka ar skaidro naudu muitā saprot ne tikai banknotes un monētas, bet arī dažādus ceļojuma čekus un vekseļus, tostarp arī tādus, uz kuriem nav paraksta un kuri pagaidām nav aizpildīti.

Tā kā Latvija nav vienīgā valsts, caur kuru var atgriezties no AK, jo robežu var šķērsot, arī, piemēram, izmantojot Lamanša tuneli Francijā, jāzina, ka Francijā ir papildu nosacījumi, jo jādeklarē ne tikai skaidrā nauda, bet arī vērtīgākie juvelierizstrādājumi.

Ko un kādā vērtībā var ievest

Preces, ko ieved ceļotāji, kas ir fiziskās personas, ar muitas nodokli un PVN tiek apliktas tikai tad, ja to kopējā vērtība vienai personai pārsniedz 430 eiro (ja ceļo ar gaisa vai jūras transportu), un 300 eiro, ja ceļo pa sauszemi. Bērniem līdz 15 gadu vecumam neatkarīgi no ceļošanas veida robežvērtība ir mazāka – 285 eiro.

Gaļu un sieru ievest nedrīkst, saldumus – drīkst

Ir daudzi pārtikas produkti, kurus ES teritorijā ceļotājs nedrīkst ievest.

Bagāžā nedrīkst būt gaļas produkti, piemēram, speķis, gaļas konservi, siers. Aizliegums attiecas arī uz lolojumdzīvnieku barību, kuras sastāvā ir gaļa vai piens.

Bez ierobežojumiem var ievest – maizi, kūkas, cepumus, makaronus, šokolādi un līdzīgus izstrādājumus.

Atsevišķiem produktiem ir svara ierobežojumi. Piemēram, sausais piens zīdaiņiem var tikt ievests oriģinālajā iepakojumā, taču ne vairāk par 2 kg.

Pārtikas produkti, kas būs ievesti, pārkāpjot noteikumus, tiks konfiscēti un iznīcināti.

Informācija par pārtikas produktu ievešanu ceļotājiem no trešajām valstīm ir pieejama VID mājaslapas muitas sadaļā, kā arī Pārtikas veterinārā dienesta publicētajā informācijā.

Ja, ieceļojot ES, māc šaubas, vai ievestās preces varētu tikt pakļautas muitas kontrolei, labāk doties uz sarkano koridoru, kur varēsiet konsultēties ar muitas amatpersonui, iesaka I. Knoka. Ja bagāžā ir preces, kas apliekamas ar muitas maksājumiem, ja pārsniegts vai nu daudzuma, vai preču vērtības ierobežojums, muitas amatpersona aprēķinās likumā paredzētos maksājumus, un tikai pēc to nokārtošanas preces varēs ievest ES, tātad arī Latvijā.

Medikamenti no identificējama ražotāja un oriģināliepakojumā

No ārvalstīm ievest medikamentus vai pa pastu saņemt zāles personiskai lietošanai drīkst tikai tad, ja tās saņemtas no skaidri identificējama zāļu nosūtītāja, kurš nosūtītāja valstī ir tiesīgs zāles izplatīt, un ja zāles atrodas oriģinālā iepakojumā un par tām iespējams uzrādīt pirkuma čeku vai līdzvērtīgu dokumentu.

I. Knoka vērš uzmanību, ka tās valsts tiesību akti, uz kuru zāles nosūta, var nepieļaut medikamentu saņemšanu. Pašreiz vēl nav zināms, kāda būs AK attieksme pret medikamentu saņemšanu pasta sūtījumos. Tāpēc, pirms kaut ko dara, informācija par nacionālajiem noteikumiem jānoskaidro arī AK pusē.

Atkarību izraisošajām vielām – ierobežojumi un aizliegumi

Nekomerciālos sūtījumos akcīzes precēm (tabakas izstrādājumiem, alkoholiskajiem dzērieniem, smaržām, tualetes ūdeņiem) ir noteikti daudzuma ierobežojumi.

Komerciālos sūtījumos atbrīvojumi no nodokļiem netiek attiecināti uz alkoholiskajiem dzērieniem, smaržām vai tualetes ūdeņiem.

Turklāt interneta veikalos iegādāties tabakas izstrādājumus un saņemt tos sūtījumos ir aizliegts. Muita tos konfiscēs. Saņēmējam var arī uzlikt sodu. Tāpēc labāk laikus iepazīties ar nosacījumiem, kādi jāpiemēro, ja tiek saņemti pirkumi no interneta veikala, uzsver I. Knoka.

Pirkumi, kas pasūtīti interneta veikalā, var būt riskanti arī tad, ja tiek saņemtas t. s. viltotās preces jeb zīmolu pakaļdarinājumi. Arī šādu preču saņemšanas gadījumā muitas iestādes var piemērot sodu – brīdinājumu vai naudas sodu līdz 2000 eiro. Viltotās preces tiek izņemtas un iznīcinātas.

Narkotiskās un psihotropās vielas aizliegts ievest gan ceļotājam, gan tādas saņemt pasta sūtījumā.

Papildu informāciju par muitas procedūrām var izlasīt VID tīmekļvietnes sadaļā “Breksits”.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI