SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
07. decembrī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ārlietas
11
11

Breksits – kas jāzina par izmaiņām nākamgad

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Straujiem soļiem tuvojas breksita pārejas perioda beigas 31. decembrī. Tas nozīmē, ka no nākamā gada nosacījumi ceļošanai un dzīvošanai Apvienotajā Karalistē (AK) mainīsies.

īsumā
  • Pilsoņiem, kas šobrīd jau dzīvo AK vai plāno pārvākties līdz gada beigām, ir jāpiesakās pastāvīgā (ja Lielbritānijā dzīvots ilgāk nekā piecus gadus) vai pagaidu (ja mazāk nekā piecus gadus) iedzīvotāja statusam (settled/pre-settled status).
  • No nākamā gada Latvijas pilsoņi uz Apvienoto Karalisti bez vīzas varēs doties tikai īstermiņa braucienos, kas nevarēs pārsniegt sešus mēnešus.
  • Ja plānots uzsākt studijas vai strādāt AK no nākamā gada, tad būs nepieciešama vīza un jāmaksā veselības nodoklis.
  • Jāņem vērā, ka no nākamā gada AK vairs nevarēs izmantot Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK).

Ārlietu ministrijas Eiropas Savienības koordinācijas un politiku departamenta direktors Mārtiņš Klīve akcentē, ka sarunas par to, vai pārejas periods beigsies ar vienošanos vai ne, vēl nav noslēgušās.

Vienlaikus šobrīd būtiskākie jautājumi aptver sadarbību ekonomikas jomā, kā arī vēl var būt izmaiņas sociālo jautājumu koordinācijā. Plašāk – “Breksita pārejas periods tuvojas finiša taisnei – pilnīgas skaidrības nav”.

Visiem Latvijas pilsoņiem AK jāreģistrējas pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam

Tiem Latvijas pilsoņiem, kas šobrīd jau dzīvo AK vai plāno pārvākties līdz gada beigām, ir jāpiesakās pastāvīgā (ja Lielbritānijā dzīvots ilgāk nekā piecus gadus) vai pagaidu (ja mazāk nekā piecus gadus) iedzīvotāja statusam (settled/pre-settled status).

Vairāk informācijas par reģistrāciju pieejams šeit.

Reģistrēties varēs līdz 2021. gada 30. jūnijam, tomēr Ārlietu ministrija aicina šo jautājumu neatlikt uz pēdējo brīdi. Ja reģistrācijas termiņš tiks nokavēts, persona vairs nevarēs likumiski strādāt, studēt vai uzturēties Lielbritānijā.

Jāatceras, ka pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam jāreģistrē arī bērni.

No 1. janvāra bez vīzas AK varēs ieceļot tikai uz 6 mēnešiem

Viena no būtiskākajām pārmaiņām, ko sajutīsim pēc 1. janvāra, – stāsies spēkā jauna imigrācijas sistēma, ierobežojot brīvu personu kustību no Lielbritānijas un uz to. Tas ieviesīs vairākas praktiskas pārmaiņas ceļošanā, skaidro Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa.

Tātad – no nākamā gada Latvijas pilsoņi uz Apvienoto Karalisti bez vīzas varēs doties tikai īstermiņa braucienos, kas nevarēs pārsniegt sešus mēnešus.

Ja būs vēlme studēt vai strādāt Lielbritānijā, ikvienam Latvijas pilsonim vajadzēs vīzu.

Turklāt par vīzas saņemšanu būs jāmaksā arī studentiem. Vīza būs nepieciešama arī studentiem, kas mācības uzsāks attālināti, ja vien viņi neieradīsies AK līdz šī gada beigām.

Jāuzmanās no krāpniekiem, kas piedāvā strādāt bez vīzas

Savukārt, ja persona plānos doties strādāt uz Lielbritāniju no nākamā gada, tad arī būs jāiegādājas vīza.

Lai to saņemtu, personai būs nepieciešams topošā darba devēja ielūgums. Tāpat, lai iegūtu vajadzīgos punktus vīzas saņemšanai, var pārbaudīt valodas zināšanas un citus kritērijus.

Kopumā darba iegūšana Lielbritānijā bez pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāju statusa būs apgrūtināta, jo pagaidām ĀM lēš, ka nebūs iespējamas situācijas, kad persona uz laiku dodas tūrisma braucienā uz AK un tad, atrodot darbu, paliek tur uz dzīvi.

Vienlaikus ministrija arī brīdina: ja kāds darbā iekārtošanās uzņēmums piedāvā doties strādāt bez vīzas, tad tā, visticamāk, ir krāpniecība.

Jāņem arī vērā, ka, uzturoties AK, no nākamā gada gan studentiem, gan darba meklētājiem būs jāmaksā arī veselības nodoklis.

Ja Latvijā izdotai pasei tuvojas derīguma termiņa beigas

No 2021. gada 1. oktobra eID kartes vairs netiks atzītas par derīgu ieceļošanas dokumentu Lielbritānijā.

Tie ES pilsoņi, kuri būs dzīvojuši AK pirms 2020. gada 31. decembra un reģistrējušies pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam, eID karti varēs izmantot kā ceļošanas dokumentu AK vismaz līdz 2025. gada 31. decembrim.

Jau šobrīd Lielbritānija aicina ceļot, izmantojot pases.

Vispārējie noteikumi par pases nepieciešamību attiecas arī uz bērniem. Ja bērns ceļo viens vai ar personām, kas nav viņa vecāki vai likumiskie pārstāvji, Lielbritānijas iestādes varēs lūgt uzradīt vismaz viena vecāka piekrišanu vai arī, ja tā ir trešā persona, parādīt atļauju no vecākiem. Tāpat ĀM aicina nokārtot notāra apstiprinātu pilnvaru. 

Tāpat ir jārēķinās, ka no 1. janvāra Lielbritānija vairs neatzīs Eiropas veselības apdrošināšanas karti. Tādējādi, dodoties uz AK no nākamā gada, ieteicams iegādāties ceļošanas apdrošināšanu. Tas ir būtiski, jo tā segs izmaksas smaga negadījuma gadījumā vai tad, ja nepieciešama repatriācija.

Jāseko pases derīguma termiņam

Jāņem vērā – ja Latvijā izdotajai pasei tuvojas derīguma termiņa beigas, to nevajadzētu atlikt, bet, ja nav iespējams jaunu pasi pasūtīt Latvijā, jādodas uz Latvijas vēstniecību Londonā. Jārēķinās, ka jaunas pases saņemšana Lielbritānijā aizņem piecas nedēļas, bet paātrinātas saņemšanas gadījumā tās ir 3 nedēļas. Turklāt apmeklējums, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības, jāpiesaka laikus.

Būtiski arī atcerēties: ja mainās personīgā informācija – pase, dzīvesvietas adrese vai telefona numurs –, tad tā ir jāievada reģistrācijas datubāzē (ja ir iegūts pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statuss). Savukārt, reģistrējot jauno pases numuru datubāzē, noteikti jāievada vecais. Tas nozīmē – mainot pasi, jāsaglabā iepriekšējā dokumenta numurs. 

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI