NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
26. maijā, 2021
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Nodokļi
2
7
2
7

Trešajās valstīs iegādātām precēm muitošana un PVN no pirmā centa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 1. jūlijā spēkā stāsies izmaiņas Eiropas Savienības tiesību aktos par PVN piemērošanu e-komercijā – tiks atcelts pašlaik spēkā esošais PVN atbrīvojums no trešajām valstīm importētajām zemas vērtības precēm, ko saņem pircējs Eiropas Savienībā, tostarp Latvijā.

FOTO: Freepik

No 2021. gada 1. jūlija tiek atcelts pievienotās vērtības nodokļa atbrīvojums no trešajām valstīm ienākušajiem preču sūtījumiem, kuru vērtība nepārsniedz 22 eiro. Tas nozīmē, ka par interneta veikalos iegādātajām mazas vērtības precēm, kas iegādātas ārpus Eiropas Savienības, būs gan jāmaksā PVN, gan jākārto muitas formalitātes. “Latvijas pasts” sāk ierīkot papildu klientu apkalpošanas vietas.

īsumā
  • No 2021. gada 1. jūlija Eiropas Savienības dalībvalstis sāks piemērot Pievienotās vērtības nodokļa e-komercijas direktīvu, kas atceļ pašlaik noteikto atbrīvojumu no pievienotās vērtības nodokļa arī nelielas vērtības sūtījumu importam no trešajām valstīm.
  • Visi sūtījumi, kas saņemti no valstīm ārpus Eiropas Savienības, būs jādeklarē muitā.
  • Ja preču vērtība būs robežās no 1 centa līdz 150 eiro, jāmaksā PVN; ja preču vērtība pārsniegs 150 eiro, jāmaksā gan muitas nodoklis, gan PVN.
  • Sūtījuma saņēmējs varēs izvēlēties sev ērtāko veidu – vai nu pats aizpildīt vienkāršu importa muitas deklarāciju Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS), vai arī uzticēt preču muitošanu sūtījuma piegādātājam.
  • Par precēm, kas tiek sūtītas kā dāvana, muitas nodoklis un PVN arī turpmāk nebūs jāmaksā, ja sūtījuma vērtība nepārsniegs 45 eiro. Tomēr arī šādi sūtījumi būs jādeklarē muitā, iesniedzot deklarāciju, neatkarīgi no sūtīto preču vērtības.
  • Jaunie noteikumi stāsies spēkā noteiktajā datumā, un to piemērošanā robežšķirtne būs brīdis, kad krava faktiski šķērsos Eiropas Savienības robežu – pirms vai pēc 1. jūlija.

Šā gada 1. jūlijā stāsies spēkā izmaiņas Eiropas Savienības (ES) tiesību aktos e-komercijas jomā un mainīsies PVN noteikumi par pārrobežu darījumiem starp uzņēmumiem un patērētājiem. Tas ietekmēs visus e-komercijas dalībniekus – tiešsaistes pārdevējus, tirdzniecības platformas gan ES, gan ārpus tās, pasta operatorus un kurjerus, kā arī, protams, patērētājus.

Tikai daļa no e-komercijā paredzētajām izmaiņām skar iedzīvotājus, kas iepērkas virtuālajos – interneta veikalu – “plauktos”. Patērētājiem galvenais jaunums ir tas, ka no 1. jūlija visām precēm, kuras iedzīvotāji Eiropas Savienībā (ES) iegādājas ārpus ES (tostarp interneta veikalos), tiks piemērots PVN. Arī mazajiem sūtījumiem no jebkuras trešās valsts būs jāaizpilda (īsa un vienkārša) deklarācija un jānomaksā nodoklis.

Uz sagaidāmajam pārmaiņām vērš uzmanību Valsts ieņēmumu dienests, sociālajos tīklos norādot, kur var iegūt informāciju: VID tīmekļa vietnes sadaļā “Muita” > “Pasta sūtījumi” > “Izmaiņas no 2021. gada 1. jūlija”.

Eiropas direktīvas pārņemot, veikti arī Pievienotās vērtības likuma grozījumi, kas stāsies spēkā šā gada 1. jūlijā. Ar grozījumiem tiek izslēgta likuma 53. panta ceturtā un piektā daļa, tādējādi no neapliekamā preču importa izslēdzot sūtījumus, kas nepārsniedz 22 eiro.

Ko nozīmē PVN atbrīvojuma atcelšana komerciālajiem sūtījumiem

No 1. jūlija pilnīgi visām precēm, kuras persona iegādāsies ārpus ES, tiks piemērots PVN. Tas attieksies uz preču iegādi jebkurā trešajā valstī – Ķīnā, ASV, Krievijā, Apvienotajā Karalistē u. c.

Lai saņemtu sūtījumu, preces būs jādeklarē muitā un par tām būs jāsamaksā PVN no pilnas sūtījuma vērtības.

Deklarācijas iesniegšana

Persona varēs izvēlēties sev ērtāko preču muitošanas veidu:

  1. vai nu pati, pieslēdzoties VID EDS, aizpildīt un iesniegt vienkāršu Importa muitas deklarāciju pasta sūtījumiem;
  2. vai arī izmantot “Latvijas pasta” vai eksprespastu muitas brokeru vai citu muitošanas speciālistu piedāvātos maksas pakalpojumus muitas formalitāšu veikšanai.

Ja persona muitas deklarāciju iesniegs pati, izmantojot VID EDS, tad daļu datu deklarācijas aizpildīšanai viņa saņems no sūtījuma piegādātāja (informāciju par pasta sūtījuma izsekošanas numuru, pagaidu uzglabāšanas deklarācijas numuru, svaru u. c.), bet daļa datu būs paša saņēmēja rīcībā (informācija par preci, tās pārdevēju, cenu, piegādes izmaksām u. c.). Tiklīdz deklarācijā būs ievadīti prasītie dati, sistēma veiks nodokļu aprēķinu. Persona uzreiz tiešsaistē varēs veikt nodokļu samaksu, nospiežot pogu “Maksāt”.

Pēc tam, kad nodokļi būs samaksāti un sistēmā parādīsies deklarācijas statuss “Preces izlaistas”, muitošana būs pabeigta. Persona varēs saņemt savu sūtījumu, sazinoties ar eksprespastu un vienojoties par piegādes laiku vai arī dodoties uz savu pasta nodaļu.

Ja sūtījumā būs tādas preces, uz kurām attiecas normatīvajos aktos noteiktie ierobežojumi, vienkāršoto deklarāciju iesniegt nevarēs. Tādā gadījumā būs jānoformē standarta Importa muitas deklarācija.

Persona jau pirms pirkuma veikšanas var pārliecināties, vai preci, ko plānots iegādāties, būs iespējams atmuitot vienkāršotā veidā. Visas preces, par kurām var iesniegt vienkāršoto deklarāciju, ir uzskaitītas sarakstā “Preču klasifikators”, kas pieejams šeit. Šajā sarakstā ir norādītas arī nodokļu likmes, līdz ar to, zinot sūtījuma vērtību, persona jau laikus var aprēķināt, ar cik lielu maksājamo nodokļu summu jārēķinās, veicot pirkumu.

Ja muitas formalitāšu kārtošanu persona būs uzticējusi veikt muitošanas pakalpojuma sniedzējam, tad aprēķināto nodokļu samaksa un maksa par muitošanas pakalpojumu būs jāveic attiecīgā pakalpojuma sniedzēja norādītajā veidā.

Nodokļu piemērošana – PVN, muitas nodoklis, akcīze

Ja persona interneta veikalā ārpus ES iegādāsies un sūtījumā saņems preces, kuru vērtība būs:

  • no 0,01 līdz 150 eiro – nav jāmaksā muitas nodoklis, jāmaksā tikai PVN. Atbrīvojums no muitas nodokļa neattiecas uz alkohola izstrādājumiem, tabaku un tabakas izstrādājumiem, smaržām un tualetes ūdeņiem;
  • lielāka nekā 150 eiro – jāmaksā gan muitas nodoklis, gan PVN.

Ja sūtījumā būs akcīzes preces (piemēram, kafija, alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni), tad akcīzes nodoklis par tām jāmaksā neatkarīgi no preču vērtības komerciālā sūtījumā. Tabakas izstrādājumus, elektroniskās cigaretes un to uzpildes flakonus ir aizliegts iegādāties interneta veikalos un saņemt pasta sūtījumos.

Nodokļu aprēķina piemērs: persona interneta veikalā iegādāsies no Ķīnas divas preces – 5 eiro un 10 eiro vērtībā –, kuras saņems vienā sūtījumā. Piegādes izmaksas būs 1 eiro. Abām precēm tiks piemērota PVN standarta likme. Tādā gadījumā personai vajadzēs maksāt 21% no 16 eiro (5+10+1), tas ir, 3,36 eiro.

Par dāvanām līdz 45 eiro PVN nebūs jāmaksā, bet sūtījums ir deklarējams

Nekomerciālam sūtījumam jeb sūtījumam, kuru fiziskā persona no valsts ārpus ES nosūta citai fiziskajai personai ES dalībvalstī bez maksas (dāvanu), tiks saglabāts pašreizējais atbrīvojums no muitas nodokļa un PVN. Par precēm, kas tiek sūtītas kā dāvana, muitas nodoklis un PVN arī turpmāk nebūs jāmaksā, ja sūtījuma vērtība nepārsniegs 45 eiro.

Tomēr arī šādi sūtījumi būs jādeklarē muitā, iesniedzot deklarāciju, neatkarīgi no sūtīto preču vērtības.

Informācija par to, kā nokārtot muitas formalitātes un iesniegt importa muitas deklarāciju, atrodama VID tīmekļa vietnes sadaļā “Sūtījumu saņemšana”.

Ja iepriekš pasūtītās preces ES robežu šķērsos 1. jūlijā

PVN atbrīvojuma atcelšana mazas vērtības precēm nozīmē, ka arī preces, kuras maksāja tikai pāris eiro, kļūs dārgākas – par nodokļa tiesu. Latvijā vispārējā PVN likme ir 21%.

LV portālam e-konsultācijās ir jautāts, vai jaunā PVN maksāšanas un muitošanas kārtība attieksies uz precēm, kas jau līdz 1. jūlijam ir pasūtītas, piemēram, no pazīstamās Ķīnas vietnes “Aliexpress”.

VID ir sniedzis atbildi par situāciju: Eiropas Savienības tiesību akti paredz, ka jaunie nosacījumi tiks piemēroti no 2021. gada 1. jūlija. Tātad par jebkuru komerciālo sūtījumu, kas tiks ievests Eiropas Savienībā šā gada 1. jūlijā un pēc tam, būs jākārto muitas formalitātes un jāsamaksā pievienotās vērtības nodoklis neatkarīgi no tā, kurā datumā veikts pasūtījums.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā noteiktajā datumā, un to piemērošanā robežšķirtne būs brīdis, kad krava faktiski šķērsos Eiropas Savienības robežu – pirms vai pēc 1. jūlija. Ja sūtījums būs nonācis Latvijā pirms 1. jūlija, bet kaut kādu iemeslu dēļ uzreiz vēl nebūs ticis piegādāts saņēmējam, uz to neattieksies jaunie nosacījumi.

“Latvijas pasts” gatavojas pārmaiņām 

Jaunā sistēma attieksies uz visu pasta nozari visā Eiropas Savienībā, tostarp uz pilnīgi visiem pasta pakalpojumu sniedzējiem Latvijā un viņu klientiem, tātad faktiski uz katru Latvijas iedzīvotāju, kas iepērkas trešo valstu interneta veikalos vai saņem sūtījumus no ārpus Eiropas Savienības dzīvojošiem draugiem vai radiem, uzsver VAS “Latvijas pasts” valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Jau pašreiz saņemto sūtījumu apjoms noslogotākajās pasta nodaļās pārsniedz Ziemassvētku perioda sūtījumu skaitu, kad tas tradicionāli vismaz dubultojas, salīdzinot ar pārējo gadu. Savukārt neizņemtie sūtījumi krājas pasta nodaļās, kavējot citu sūtījumu apstrādi un maksimāli ātru izsniegšanu adresātiem. Viens no iemesliem pieaugošajai noslodzei ir iedzīvotāju bažas par jaunajiem sūtījumu atmuitošanas noteikumiem. Tie klienti, kuri bieži un daudz iepērkas trešo valstu internetveikalos, patlaban cenšas laikus iegādāties visu, ko iecerējuši.

“Latvijas pasts” turpina attīstīt sūtījumu izsniegšanas pakomātu tīklu pasta nodaļās, tuvāk nodaļām esošajās iestādēs vai tirdzniecības centros, lai noslogotāko nodaļu klientiem nebūtu jāizmanto pasta operatoru darbs savu sūtījumu saņemšanai. Tie ir piesaistīti noslogotākajām pasta nodaļām, un šobrīd tajos aktivizēta tikai sūtījumu saņemšanas funkcija.

“Latvijas pasts” jau šogad plāno papildus izvietot vairākus desmitus āra pakomātu, būtiski uzlabojot sūtījumu saņemšanas iespējas. Operatīvai sūtījumu izsniegšanai pie pasta nodaļām, kurās vērojama lielākā sūtījumu aprite, sākts izvietot īpašas sūtījumu izsniegšanas teltis.

Informācija par jaunām sūtījumu saņemšanas vietām atrodama “Latvijas pasta” mājaslapā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI