E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23201
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
9
3
9

Vai būs jāmaksā PVN, ja sūtījums izsūtīts pirms 1. jūlija

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2021
Andris

Labdien! Vēlos uzzināt par jaunajiem noteikumiem attiecībā uz pasta sūtījumiem. Jaunais likums no 1. jūlija nosaka PVN apmaksu no jebkuras summas par sūtījumiem no valstīm, kas nav Eiropas Savienībā. Vai šim likumam ir arī atpakaļejoša nozīme, respektīvi, vai sūtījumi, kas tika nosūtīti pirms 1. jūlija, arī tiks aplikti ar PVN nodokli? Sūtījumi, piemēram, no visiem pazīstamās Ķīnas vietnes “Aliexpress” nāk mēnesi. Manuprāt, ja PVN tiek uzlikts arī sūtījumiem, kas pasūtīti pirms 1. jūlija, tas nav godīgi. Sūtu preces no “Aliexpress” kopš 2010. gada un varu apgalvot, ka sūtījumi pārāk lielu laiku “pavada” “Latvijas pasta” noliktavās.

A
atbild:
14. maijā, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Eiropas Savienības (ES) tiesību akti paredz, ka jaunie nosacījumi tiks piemēroti no 2021. gada 1. jūlija. Tātad par jebkuru komerciālo sūtījumu, kas tiks ievests Eiropas Savienībā šī gada 1. jūlijā un pēc tam, būs jākārto muitas formalitātes un jāsamaksā pievienotās vērtības nodoklis neatkarīgi no tā, kurā datumā veikts pasūtījums.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā noteiktajā datumā, un to piemērošanā robežšķirtne būs brīdis, kad krava faktiski šķērsos Eiropas Savienības robežu – pirms vai pēc 1. jūlija. Ja sūtījums būs nonācis Latvijā pirms 1. jūlija, bet kaut kādu iemeslu dēļ uzreiz vēl nebūs ticis piegādāts saņēmējam, uz to neattieksies jaunie nosacījumi.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas