SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. decembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
5
5

Dāvanu sūtījumi no valstīm ārpus ES ir jādeklarē; nodokļi jāmaksā, ja sūtījuma vērtība pārsniedz 45 eiro

Visi dāvanu sūtījumi no valstīm ārpus Eiropas Savienības ir jādeklarē; nodokļi nav jāmaksā, ja sūtījuma vērtība nepārsniedz 45 eiro.

FOTO: Freepik.

Tuvojas Ziemassvētki, un Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka visas dāvanas, ko iedzīvotāji saņem sūtījumos no valstīm ārpus Eiropas Savienības, ir jādeklarē. Deklarācija muitā jāiesniedz par visiem sūtījumiem, neatkarīgi no preču vērtības. Tomēr tikai tad, ja preču vērtība sūtījumā pārsniedz 45 eiro, ir jāmaksā nodokļi.

Ja preču vērtība sūtījumā ir mazāka par 45 eiro, tam piemēro atbrīvojumu no nodokļiem.

Prasība iesniegt deklarāciju muitā attiecas uz sūtījumu saņemšanu no jebkuras valsts, kas nav ES dalībvalsts, tai skaitā no Apvienotās Karalistes, Norvēģijas, Šveices.

Ziņu par muitojamu sūtījumu persona saņem no pasta operatora, kas veic sūtījuma piegādi – VAS “Latvijas Pasts”, eksprespasta, kurjerpasta uzņēmuma.

Saņēmējs var izvēlēties, vai deklarāciju muitā iesniegs pats vai uzticēs šo pienākumu par samaksu veikt pasta operatoram.

Ja persona vēlas pati iesniegt deklarāciju, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), ir jāzina, kādas preces ir sūtījumā. To var noskaidrot, vēršoties savā pasta nodaļā, ja piegādātājs ir VAS “Latvijas Pasts”. Otra iespēja ir pajautāt dāvanas nosūtītājam.

Kad nosūtītājs nodod pasta operatoram sūtījumu, viņš aizpilda pavaddokumentu, kurā norāda ziņas par sūtījuma veidu, saturu un vērtību. Līdz ar to informācija par precēm sūtījumā ir attiecīgā pasta operatora – sūtījuma piegādātāja – rīcībā.

Lai sūtījumam varētu piemērot atbrīvojumus no nodokļiem, nosūtītājam pavaddokumentā precīzi un korekti jānorāda preču vērtība muitas vajadzībām.

  • Ja dāvanu sūtījuma vērtība nepārsniedz 45 eiro, tiek piemērots atbrīvojums no muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa (PVN).
  • Ja preču vērtība ir no 45 līdz 150 eiro, piemēro atbrīvojumu no muitas nodokļa, bet jāmaksā PVN.
  • Ja sūtījuma vērtība pārsniedz 150 eiro, jāmaksā PVN un muitas nodoklis.

Ja nekomerciāls sūtījums (dāvana) sastāv no divām un vairāk precēm un ja šo preču kopējā vērtība pārsniedz 150 eiro, tad atbrīvojumu no muitas nodokļa var piemērot vienai vai vairākām precēm, kuru kopējā vērtība nepārsniedz 45 eiro, ar nosacījumu, ka preces vērtība nav dalāma. Savukārt PVN šajā gadījumā ir maksājams no visas preču vērtības un aprēķinātā muitas nodokļa.

Piemēri:

  • Ja sūtījumā ir zābaki 130 eiro, cepure 25 eiro un šalle 20 eiro vērtībā (kopējā sūtījuma vērtība ir 175 eiro), atbrīvojumu no muitas nodokļa var piemērot cepurei un šallei. Muitas nodoklis maksājams no zābaku vērtības, bet PVN – no aprēķinātā muitas nodokļa un sūtījuma vērtības (175 eiro) kopsummas.
  • Ja sūtījumā ir jaka 50 eiro, cepure 20 eiro un šalle 20 eiro vērtībā (kopējā sūtījuma vērtība ir 90 eiro), atbrīvojums no muitas nodokļa piemērojams visām sūtījumā esošajām precēm, bet PVN maksājams no 90 eiro, tātad no visas sūtījuma vērtības.

Nodokļu aprēķina bāzē par dāvanām nav jāiekļauj piegādes izmaksas. Aizpildot VID EDS vienkāršoto importa muitas deklarāciju pasta sūtījumiem, tajā ir jānorāda tikai preču vērtība. Aile “Piegādes izmaksas” jāatstāj tukša.

Instrukcija deklarācijas aizpildīšanai VID EDS – “Kā aizpildīt importa muitas deklarācijas pasta sūtījumiem (dāvanām)” – ir pieejama sadaļā “Kā atmuitot sūtījumu”.

Detalizētāka informācija par pasta sūtījumu muitošanu, kā arī alkoholisko dzērienu, tabakas izstrādājumu un smaržu daudzumu, kam dāvanu sūtījumā tiek piemērots atbrīvojums no nodokļiem, atrodama VID tīmekļvietnes sadaļā “Pasta sūtījumi”.

Papildus jāņem vērā, ka uz priekšmetiem, kas saņemti kā dāvanas, attiecas tiesību aktos noteiktie pārvietošanas ierobežojumi un aizliegumi, tostarp sankcijas. Informācija par precēm, uz kurām attiecas ierobežojumi vai aizliegumi, pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā “Ierobežojumi un aizliegumi preču pārvietošanai”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI