SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
4
4

Ko drīkst un ko nedrīkst, svinot svētkus - pulcēšanās nosacījumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Leiniša, LETA

Šogad vasaras saulgriežu laiks atšķiras no iepriekšējiem gadiem, jo valstī ir noteikti dažādi ierobežojumi ar mērķi neļaut izplatīties infekcijas slimībai Covid-19. Lai tas izdotos, ļoti svarīga ir katra iedzīvotāja atbildīga izturēšanās pret savu, tuvinieku un visas sabiedrības veselību. Tātad šoreiz neatņemama Jāņu svinēšanas sastāvdaļa ir distancēšanās, roku higiēna un palikšana mājās, ja parādījušies elpceļu saslimšanas simptomi.

īsumā

Ja privāts pasākums tiek rīkots publiskās telpās vai vietā, rīkotājam jāņem vērā visi uz organizētiem pasākumiem attiecinātie ierobežojumi, arī pasākuma norises laika ierobežojums.

Privātam pasākumam privātā teritorijā, piemēram, savās mājās vai dārzā, šādu nosacījumu nav. Tomēr cilvēkiem pašiem ir jāuzņemas atbildība un jāievēro piesardzības pasākumi.

Cilvēkus, kuri pieder pie kādas riska grupas (seniori, grūtnieces, cilvēki ar hroniskām saslimšanām u. c.), SPKC aicina atturēties no publisku vietu apmeklēšanas, kā arī neuzņemt pie sevis viesus.

Ārkārtējā situācija valstī ir noslēgusies, bet vairāki ierobežojumi arvien ir spēkā. Tie noteikti Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”. Atbilstoši noteikumiem, arī svinot svētkus, svarīgi atcerēties un ievērot vairākus piesardzības pasākumus.

Cik cilvēku drīkst pulcēties publiskās telpās vai vietās

Noteikumu 14. punkts paredz, ka pasākumos vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietā maksimāli pieļaujamais dalībnieku skaits šobrīd ir:

  • 100 cilvēku iekštelpās;
  • 300 cilvēku ārtelpās, ievērojot nosacījumu, ka vienai personai telpā tiek nodrošināti ne mazāk kā 4 m2 (2 m savstarpēja distance no apkārtējiem).

Ar terminu “pasākums” jāsaprot gan privātu pasākumu publiskās telpās vai vietās, kā arī jebkuru publisku pasākumu, tai skaitā sapulci, gājienu, piketu, organizētu reliģisko darbību, kas veicama pulcējoties, sporta pasākumu (noteikumu 2.3. punkts).

Tātad, ja privāts pasākums tiek rīkots publiskās telpās vai vietā, piemēram, viesu namā, rīkotājam jāņem vērā visi uz organizētiem pasākumiem attiecinātie ierobežojumi, arī pasākuma norises laika ierobežojums.

 

Norises laika ierobežojums

 

Pasākumu norises vietā, kā arī kultūras, sporta, izklaides, tai skaitā diskotēku, un reliģiskās darbības veikšanas vietās darbu uzsāk ne agrāk kā plkst. 6.30 un beidz ne vēlāk kā plkst. 24.00.

 

Izņēmums ir sabiedriskās ēdināšanas vietas un brīvdabas kino demonstrācijas pasākumi skatītājiem automašīnās. Šie pasākumi jābeidz ne vēlāk kā plkst. 02.00.

 

! Noteiktais maksimālais personu skaits neietver darbiniekus, kas ir tieši saistīti ar pasākuma norises nodrošināšanu, arī sporta darbiniekus.

!! Prasību par maksimāli pieļaujamo personu skaitu nepiemēro pasākumiem, kuros apmeklētājs piedalās, atrodoties vieglajā transportlīdzeklī.

Savukārt 2 m distanci pasākumos publiskās vietās var neievērot:

  • personas, kuras ieradušās divatā;
  • personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā;
  • vecāks un viņa nepilngadīgie bērni, ja viņi nedzīvo vienā mājsaimniecībā;
  • personas, kuras minētās prasības nevar ievērot darba vai dienesta pienākumu dēļ;
  • kafejnīcās un restorānos pie viena galdiņa sēdošie (iekštelpās – ne vairāk kā 4, ārtelpās – ne vairāk kā 8).

2 m distances ierobežojumi neattiecas arī uz sportistiem sporta treniņu (nodarbību) un sporta pasākumu laikā (minētais izņēmums ir attiecināms uz jebkura veida nodarbošanos ar sportu, arī amatieru sportu, un fiziskām aktivitātēm veselības saglabāšanai un uzlabošanai), kā arī aktieriem un baleta māksliniekiem, dejotājiem, orķestra mūziķiem un amatiermāksliniekiem, piedaloties mēģinājumos vai uzstājoties publikai (plašāk: “Kādi ierobežojumi jāievēro no 10. jūnija”).

Svinības privātā teritorijā ir atļautas

Iepriekš minētie pulcēšanās ierobežojumi attiecas uz pakalpojumu sniegšanas un publisku pasākumu norišu vietām.

“Tas nozīmē, ka privātam pasākumam privātā teritorijā, piemēram, savās mājās vai dārzā, šādu nosacījumu nav. Tomēr cilvēkiem pašiem ir jāuzņemas atbildība par privātu pasākumu un jāievēro piesardzības pasākumi,” skaidro Veselības ministrija.

Arī Rīgas pašvaldības policija (RPP) LV portālam skaidro, ka pulcēšanās ierobežojumi neattiecas uz privātiem pasākumiem dzīvesvietā vai dārzā. “Tas nozīmē, ka pašlaik nepārkāpsiet likumu, ja nosvinēsiet svētkus dzīvoklī vai mājas dārzā uzrīkosiet grila ballīti kopā ar draugiem. Lai gan šādai privātai ballītei nav cilvēku skaita ierobežojuma, nevajadzētu šo pasākumu pārvērst par festivālu,” uzsver RPP Galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis.

Vienlaikus Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti aicina svētkus svinēt ģimenes un draugu lokā savā mājā, dārzā vai citur brīvā dabā, neaizmirstot par profilakses pasākumiem. Līdz šim sabiedrībai, apzinīgi ievērojot piesardzības noteikumus, ir izdevies slimības izplatību kontrolēt, bet atslābumam tomēr nav pamata, jo Covid-19 pandēmija daudzviet pasaulē tikai pieņemas spēkā.

SPKC ieteikumi savai un citu drošībai

Ievēro roku higiēnu: rokas mazgā rūpīgi un biežāk. Personīgo higiēnu ievēro arī tad, ja svini svētkus vietā, kur ūdens pieejamība ir ierobežota. Vislabāk rokas mazgāt ar ziepēm, zem tekoša ūdens, bet, ja šādas iespējas nav, roku higiēnai var izmantot arī šim nolūkam paredzētus dezinfekcijas līdzekļus vai mitrās salvetes. Raugies, lai rokas mazgā arī bērni.

Ievēro drošu distanci: speciālisti aicina arī svētkos turpināt ievērot drošu fizisko distancēšanos – vismaz 2 metri un pārkāpt šo robežu ne ilgāk par 15 minūtēm. Cilvēkus, kuri pieder pie kādas riska grupas (seniori, grūtnieces, cilvēki ar hroniskām saslimšanām u. c.), SPKC aicina atturēties no publisku vietu apmeklēšanas, kā arī neuzņemt pie sevis viesus.

Lejupielādē lietotni “Apturi Covid”: SPKC aicina ikvienu lejupielādēt mobilo lietotni, kas radīta, lai ierobežotu Covid-19 izplatību Latvijā un lai ātrāk uzzinātu, vai esi bijis kontaktā ar Covid-19 saslimušo. Izmantojot lietotni, varēsi laikus izolēties, lai neapdraudētu ģimeni, kolēģus, draugus un pārējos iedzīvotājus, kā arī pievērst uzmanību slimības simptomiem un ātrāk vērsties pēc palīdzības, ja nepieciešams. Lietotne ir droša un neizseko iedzīvotāju personas datus, skaidrojot tās darbības principu, uzsver Datu valsts inspekcija.

Esi atbildīgs: ja jūties slims, paliec mājās un informē savu ģimenes ārstu. Koplietošanas telpās ievēro piesardzības pasākumus – lieki nepieskaries priekšmetiem un virsmām, kā arī izvairies pieskarties sejai, pirms neesi nomazgājis rokas.

Nelieto uzturā nekvalitatīvu pārtiku: nekvalitatīvs, ilgi stāvējis nepilnvērtīgi pagatavots vai ar nemazgātām rokām pagatavots ēdiens rada risku inficēties ar dažādu infekcijas slimību ierosinātājiem, un cilvēks var saslimt ar salmonelozi, trihinelozi, A hepatītu u. c. slimībām. Pārtikas produkti, kuru uzglabāšanai, pagatavošanai un lietošanai jāpievērš īpaša uzmanība, ir piena, gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti ēdieni (gatavie salāti un saldie ēdieni) vai pusfabrikāti. Gatavojot gaļu (arī vistas) un zivis, atceries: tikai kārtīgi to izcepot vai uzvārot, iespējams izsargāties no saslimšanas. Pagatavoto cienastu apēd tūlīt pēc pagatavošanas. Gatavie ēdieni (piemēram, gaļas salāti ar majonēzi vai lauku torte), kas visu Jāņu nakti stāvējuši uz svētku galda, nav labākā izvēle nākamā rīta brokastīm. Nelieto uzturā pārtikas produktus, kam ir slikta smarža un garša!

Pieskati bērnus: raugies, lai bērni vieni nerotaļājas ūdens vai ugunskura tuvumā un nevarētu piekļūt degšķidrumam, citām dzīvībai bīstamām vielām vai priekšmetiem (piemēram, nažiem, cirvjiem). Tāpat neatstāj bērnu vienu pašu dzīvnieku tuvumā, īpaši, ja svētkos ciemojies pie radiem vai paziņām, kuriem ir mājdzīvnieki. Pieskati bērnus un rūpējies par viņu drošību!

Atceries arī par savu seksuālo veselību un drošību: no nevēlamas grūtniecības un saslimšanas ar seksuāli transmisīvajām infekcijām sevi pasargāsi, ja, dodoties meklēt papardes ziedu, paņemsi līdzi prezervatīvu.

Uzmanies no ērcēm: ērces piesūkšanās rada risku saslimt ar ērču encefalītu, Laimas slimību un ērlihiozi. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk. Atgādinām, ka ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Tādēļ bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tās iespējams savlaicīgi notraukt. Tāpat, atpūšoties brīvā dabā, ieteicams lietot kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus – repelentus.

Neaizraujies ar alkoholu: lai izvairītos no traumām un negadījumiem, alkoholiskos dzērienus svētkos lieto ar mēru.

Vai zini, kādas ir biežāk sastopamās traumas, ar kādām ik gadu saskaras līgotāji un kur meklēt medicīnisko palīdzību svētku brīvdienās?

Slimību profilakses un kontroles centrs

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI