SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Personas dati
7
7

Covid-19 un personas dati

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Informāciju par personām, kuras ārkārtējās situācijas laikā atgriežas Latvijā no ārvalstīm, Valsts robežsardze nodod Valsts policijai, kas uzrauga, vai šie cilvēki ievēro noteiktos epidemioloģiskās drošības noteikumus pašizolāciju savā dzīvesvietā. Uzraudzības institūcijām ir nodrošināta piekļuve arī informācijai par personām, kurām ir diagnosticēta slimība Covid-19, un inficēto kontaktpersonām. 

Ministru kabineta (MK) rīkojums Nr. 103 Par ārkārtējās situācijas izsludināšanuparedz, ka visiem ir jāveic īpaši epidemioloģiskās drošības pasākumi. Noteiktām iedzīvotāju grupām tie ir stingrāki un jāievēro pašizolācija vai stingra izolācija savā dzīvesvietā. Lai nodrošinātu, ka šīs prasības tiek arī pildītas, dati par personām, kuras atgriezušās no ārvalstīm, saslimušas vai bijušas kontaktā ar Covid-19, tiek nodoti uzraugošajām iestādēm, piemēram, Valsts policijai. 

Atgriežoties Latvijā, jānorāda personas dati

MK rīkojuma Nr 103 4.19.1 punkts paredz, ka pirms atgriešanās Latvijā personai ir pienākums rakstiski apliecināt, ka viņa ievēros īpašus piesardzības pasākumus, arī pašizolēsies dzīvesvietā.

Minētajā apliecinājumā personai ir jānorāda savs vārds, uzvārds, personas kods, kontakttālrunis saziņai un faktiskās dzīvesvietas adrese, kurā persona ir sasniedzama. Ja faktiskās dzīvesvietas adrese atšķiras no pašizolācijas vietas adreses, personai ir pienākums nekavējoties par to paziņot Valsts policijai (jāpaziņo arī tad, ja faktiskā dzīvesvietas adrese pašizolācijas laikā mainās). 

Valsts robežsardze aizpildītos apliecinājumus nodod Valsts policijai, kas kontrolēs minēto prasību izpildi.

Informācija par Covid-19 pacientiem un kontaktpersonām

Valdības rīkojuma 4.12.3 punkts paredz, ka Slimību profilakses un kontroles centrs informāciju par personām, kurām ir laboratoriski apstiprināta Covid-19 diagnoze, un inficēto kontaktpersonām nodod Veselības inspekcijai, Valsts policijai un pašvaldības policijai, lai tās varētu kontrolēt, vai tiek izpildītas epidemioloģiskās drošības prasības, arī stingra pašizolācija.

Gadījumos, kad netiek ievēroti ārkārtējās situācijas noteiktie ierobežojošie pasākumi un/vai apliecinājumā tiek norādītas nepatiesas ziņas, piemēro atbilstošu administratīvo vai kriminālo atbildību (MK rīkojuma Nr. 103. 4.19.1; 4.19.2; 4.23. punkts).

Skaidrojumā Saeima atbalsta bargākus sodus par ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanuizklāstīts, kāds sods iespējams par pārkāpumu.

Jāpiebilst, ka Valsts policijai un pašvaldības policijai ir tiesības meklēt personas, kurām ir apstiprināta Covid-19 diagnoze, un infekcijas slimnieka kontaktpersonas, kā arī tiesības minētās personas piespiedu kārtā nogādāt karantīnas vietā vai faktiskajā dzīvesvietā. To paredz valdības rīkojuma 4.12.5 punkts.

Saņemot skaistumkopšanas pakalpojumu

Veselības ministrijas rīkojums Nr. 70 “Par pasākumiem tetovēšanas, pīrsinga un skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem sociālās distancēšanās nodrošināšanai” paredz, ka ārkārtējās situācijas laikā skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem ir obligāts pienākums pirms pieraksta veikšanas informēt klientu, ka būs nepieciešams saglabāt viņa kontaktinformāciju. Tas jādara tādēļ, lai inficēšanās gadījumā būtu iespējams izsekot slimības izplatības ķēdei.

Pirms pakalpojuma sniegšanas ir jānoskaidro un jādokumentē:

  • klienta vārds, uzvārds un tālrunis;
  • vai klients atbilst kādai no personu grupām, kam ir noteikts pienākums ievērot pašizolāciju vai mājas karantīnu;
  • vai klientam nav elpceļu infekcijas pazīmju.

Dokumentēto informāciju ir pienākums uzglabāt līdz Latvijā izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām.

Ja klients atsakās sniegt iepriekš minēto informāciju vai klientam ir novērojamas elpceļu infekcijas pazīmes vai ir noteikts pienākums ievērot pašizolāciju vai mājas karantīnu, pakalpojums jāatsaka.

Šie noteikumi ir saistoši visiem skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, arī frizieriem, manikīra un pedikīra speciālistiem, sejas un ķermeņa kosmētisko pakalpojumu sniedzējiem, vizāžistiem un grimētājiem, tetovēšanas, mikropigmentācijas un pīrsinga pakalpojumu sniedzējiem. Plašāk LV portāla skaidrojumā "Krīzes noteikumi skar arī skaistumkopšanas un tetovēšanas salonus".

SMS izsūtīšana

Ārkārtējās situācijas laikā ir pieļaujama personas datu apstrāde, izsūtot īsziņas uz iedzīvotāju tālruņiem par nepieciešamo rīcību ārkārtējā situācijā. Šādu iespēju paredz MK rīkojuma Nr. 103 4.38. punkts, kurā teikts: saņemot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta paziņojumu par sabiedrības informēšanu ārkārtējās situācijas laikā, mobilo sakaru operators atbilstoši tehniskajām iespējām iespējami ātri nosūta saviem sakaru lietotājiem un abonentiem īsziņu ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sagatavoto informāciju par nepieciešamo rīcību ārkārtējā situācijā. Izpildot minēto uzdevumu, mobilo sakaru operators apstrādā elektronisko sakaru lietotāju un abonentu atrašanās vietas un citus personas datus

Ko paredz Vispārīgā datu aizsardzības regula

Datu valsts inspekcija iepriekš LV portālam ir norādījusi, ka personas datu apstrāde ir likumīga tikai tādā apmērā un tikai tad, ja ir piemērojams vismaz viens no Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6. panta 1. punktā minētajiem pamatojumiem. Proti, regulā ir noteikti seši vispārīgi tiesiskie pamati: personas piekrišana, līguma izpilde, juridisks pienākums, sabiedrības interesesvitālo interešu aizsardzība un leģitīmo interešu ievērošana. Savukārt īpašu kategoriju personas datu, arī veselības datu, apstrāde ir atļauta, ja pastāv vismaz viens no regulas 9. panta 2. punktā minētajiem pamatojumiem, piemēram, apstrāde ir vajadzīga sabiedrības interešu ievērošanai sabiedrības veselības jomā – aizsardzībai pret nopietniem pārrobežu draudiem veselībai.

Ja informācija par pasažieriem, kas iebraukuši no ārzemēm, tiek nodota atbildīgajām iestādēm, kad konstatēts, ka vismaz viena persona ir inficējusies ar Covid-19, šī darbība kalpo sabiedrības interešu ievērošanai – ierobežot infekcijas slimības izplatību, kā arī informēt sabiedrību par iespējamajiem riskiem –, un tā tiek veikta, lai aizsargātu personas veselību, secina VDI.

Papildu informācija

Plašāka informācija par personas datu aizsardzības jautājumiem pieejama LV portāla skaidrojumā “Pandēmija un personas datu aizsardzība”. 

Padziļināts ieskats tēmā pieejams žurnāla “Jurista Vārds” publikācijā “Personas datu apstrāde darbā”. Šajos ārkārtas apstākļos konkrētā publikācija ir pieejama ikvienam interesentam, ne tikai žurnāla abonentiem.

***

Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” konsolidētā versija ir pieejama vietnes www.likumi.lv sadaļā “Covid-19”, tāpat kā citi ar Covid-19 krīzi saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti, kas tiek publicēti nekavējoties, tiklīdz ir nodoti oficiālajam izdevējam “Latvijas Vēstnesis”.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI