SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. martā, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
9
9

Pienākums pašizolēties vai ievērot mājas karantīnu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Papildināts 6. maijā

Visiem, kas ārkārtējās situācijas laikā atgriežas Latvijā no ārvalstīm, kā arī koronavīrusa slimības Covid-19 kontaktpersonām ir jāievēro 14 dienu pašizolācijas režīms. Personām, kurām ir diagnosticēta saslimšana ar Covid-19, jādodas stingrā izolācijā (karantīnā), ko drīkst pārtraukt tikai ar ārstējošā ārsta atļauju.

Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu4.12. punkts nosaka, ka ārkārtējās situācijas apstākļos visiem ir jāveic īpaši epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Atseviškām iedzīvotāju grupām tie ir stingrāki.  

Personas, kuras ieradušās no ārvalstīm

Visām personām, kuras ieradušās no ārvalstīm, ir OBLIGĀTS pienākums 14 dienas nodrošināt pašizolāciju dzīvesvietā.

Šajā laikā (MK rīkojuma Nr. 103 4.12.1. punkts):

  • jāuzturas dzīvesvietā un nedrīkst doties uz darbu, sabiedriskām, publiskām un citām vietām, kur uzturas liels skaits cilvēku;
  • 14 dienas jānovēro savs veselības stāvoklis un divas reizes dienā (no rīta un vakarā) jāmēra ķermeņa temperatūra;
  • parādoties kādām akūtas elpošanas ceļu infekcijas pazīmēm (klepus, paaugstināta ķermeņa temperatūra (drudzis), elpas trūkums), jāzvana uz 8303, lai pieteiktos valsts apmaksātām Covid-19 analīzēm. Ja simptomi izpaužas smagā formā, nekavējoties jāzvana uz 113.
  • jāizvairās pakļaut citas personas inficēšanās riskam, samazinot tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem (neuzņemt viesus, nedoties privātās vizītēs u. c.), neizmantot sabiedrisko transportu.

Pirmās nepieciešamības preču vai pārtikas iegādei jāizmanto kāda no šādām iespējām:

  • piegāde mājās, izvairoties no kontakta ar piegādātāju;
  • pārtikas vai preču piegāde, ko nodrošina tuvinieki, atstājot iepirkumus pie durvīm;
  • ja nav citu risinājumu, uzliekot sejas masku un ievērojot divu metru distanci starp veikala apmeklētājiem un darbiniekiem, veikalu apmeklēt laikā, kad veikalā ir vismazāk cilvēku, kā arī stingri ievērot higiēnu (piemēram, mazgājot rokas, klepojot).

Ja personai nav novērojamas akūtas elpošanas ceļu infekcijas pazīmes un viņa nav atzīta par Covid-19 infekcijas slimības kontaktpersonu, prasība nodrošināt pašizolāciju darba pienākumu veikšanas laikā netiek attiecināta uz:

  • transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēju darbiniekiem un pasažieru, kravas vai tehnisko reisu apkalpēm, kas atgriežas no darba braucieniem un komandējumiem;
  • Latvijas valstspiederīgajiem, kuri pēc darba pienākumu veikšanas Lietuvas un Igaunijas teritorijā atgriežas Latvijā;
  • Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgajiem, kuri ieceļo darba pienākumu veikšanai Latvijas teritorijā.

Ārpus darba laika minētajām personām ir jānodrošina pašizolācija, jānovēro savs veselības stāvoklis (divas reizes dienā – no rīta un vakarā – mērot ķermeņa temperatūru) un jāievēro pārējās pašizolācijas prasības (rīkojuma 4.12.1 un 4.12.4 punkts).

Būtiska informācija darba devējiem, kuru darbinieki atgriežas no komandējumiem!

No 2. aprīļa rīkojums papildināts ar  4.16.2 punktu, kas paredz komersanta, kura darbinieki pēc darba ārvalstīs ierodas Latvijas Republikā, pienākumu nogādāt tos līdz viņu dzīvesvietai, neizmantojot sabiedrisko transportu.

Slimības Covid-19 kontaktpersonas

19. martā valdības rīkojums “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” tika papildināts ar 4.12.2. punktu, precizējot, ka pienākums pašizolēties  (mājas karantīnā) un izpildīt visus iepriekš minētos piesardzības pasākumus turpmāk nepārprotami attiecas arī uz Covid-19 infekcijas slimības kontaktpersonām. Šo statusu nosaka Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Papildus minētajam kontaktpersonai ir jānodrošina pieejamība, lai ar viņu varētu sazināties un sadarboties ģimenes ārsts un citas ārstniecības personas.  

Pirmās nepieciešamības preču vai pārtikas iegādei Covid-19 infekcijas kontaktpersona var lūgt arī pašvaldības sociālā dienesta palīdzību, izvairoties no tieša kontakta ar sociālo darbinieku.

Svarīgi! Rīkojums paredz Covid-19 kontaktpersonas pienākumu, pieprasot un saņemot pakalpojumu, informēt pakalpojuma sniedzēju par kontaktpersonas statusu, kā arī pirms jebkura tieša fiziska kontakta ar citu personu informē par inficēšanās risku. 

Personas, kurām noteikta Covid-19 diagnoze un ārstējas mājās

19. martā valdības rīkojums tika papildināts ar 4.12.3. punktu, kurā skaidri noteikti pienākumi personām, kurām jau ir laboratoriski apstiprināta Covid-19 diagnoze un kuru veselības stāvoklis pieļauj ārstēšanos mājās:

  • jāatrodas stingrā izolācijā. Šajā laikā nedrīkst pamest dzīvesvietu;
  • jābūt pieejamam saziņai un sadarbībai ar ģimenes ārstu un citām ārstniecības personām;
  • jāievēro ģimenes ārsta vai citu ārstniecības personu norādījumi;
  • izolāciju drīkst pārtraukt tikai ar ārstējošā ārsta atļauju;
  • nepakļaut citas personas inficēšanās riskam, neveidojot tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem (neuzņemt viesus, nedoties privātās vizītēs u. c.).

Pirmās nepieciešamības preču vai pārtikas iegādei jāizmanto TIKAI kāda no šādām iespējām:

  • piegāde mājās, izvairoties no kontakta ar piegādātāju;
  • pārtikas vai preču piegāde, ko nodrošina tuvinieki, atstājot iepirkumus pie durvīm;
  • lūgt pašvaldības sociālā dienesta palīdzību, izvairoties no tieša kontakta ar sociālo darbinieku.
Svarīgi! Rīkojums paredz Covid-19 pacienta pienākumu, pieprasot un saņemot pakalpojumu, informēt pakalpojuma sniedzēju par savu saslimšanu, kā arī pirms jebkura tieša fiziska kontakta ar citu personu informē par inficēšanās risku. 

Minēto prasību izpildi kontrolē Valsts policija 

Šobrīd ir noteikta kārtība, ka pirms atgriešanās Latvijā personai ir pienākums rakstiski apliecināt, ka viņa ievēros īpašus piesardzības pasākumus, tai skaitā nodrošinās pašizolāciju.

Minētajā apliecinājumā personai ir jānorāda savs vārds, uzvārds, personas kods, kontakttālrunis saziņai un faktiskās dzīvesvietas adrese, kurā persona ir sasniedzama. Ja faktiskās dzīvesvietas adrese atšķiras no pašizolācijas vietas adreses, personai ir pienākums nekavējoties par to paziņot Valsts policijai.

Valsts robežsardze aizpildītos apliecinājumus nodod Valsts policijai, kas kontrolēs minēto prasību izpildi.

Valdības rīkojuma 4.12.3 punkts paredz, ka SPKC informāciju par personām, kurām ir laboratoriski apstiprināta Covid-19 diagnoze un slimības kontaktpersonām nodod Veselības inspekcijai, Valsts policijai un pašvaldības policijai minēto prasību izpildes kontrolei.

Gadījumos, kad netiek ievēroti ārkārtējās situācijas noteiktie ierobežojošie pasākumi un/vai apliecinājumā tiek norādītas nepatiesas ziņas, piemēro atbilstošu administratīvo vai kriminālo atbildību. Kāds sods iespējams par pārkāpumu, izklāstīts skaidrojumā "Saeima atbalsta bargākus sodus par ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanu" (MK rīkojuma Nr. 103. 4.19.1; 4.19.2; 4.23. punkts).

Jāpiebilst, ka Valsts policijai un pašvaldības policijai ir tiesības meklēt personas, kurām ir apstiprināta Covid-19 diagnoze un infekcijas slimības kontaktpersonas, kā arī tiesības minētās personas piespiedu kārtā nogādāt karantīnas vietā vai faktiskajā dzīvesvietā. To paredz valdības rīkojuma 4.12.5 punkts.

Aiga Dambe, LV portāls

***

Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” konsolidētā versija ir pieejama vietnes www.likumi.lv sadaļā “Covid-19”, tāpat kā citi ar Covid-19 krīzi saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti, kas tiek publicēti nekavējoties, tiklīdz ir nodoti oficiālajam izdevējam “Latvijas Vēstnesis”.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI