SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. martā, 2020
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
5
5

Valsts apmaksātas laboratoriskās pārbaudes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Papildināts 26. maijā

Lai ierobežotu slimības izplatīšanos un mazinātu epidemioloģiskās drošības riskus, Veselības ministrija mērķtiecīgi paplašina iedzīvotāju grupas, kam veic valsts apmaksātas Covid-19 analīzes. Noteiktos gadījumos lēmumu par pacienta nosūtīšanu uz analīzēm var pieņemt arī ģimenes ārsts, kā arī darba devējs.

Bez ārsta nosūtījuma analīzes veic:

  • personām ar un bez elpceļu infekcijas pazīmēm, kuras pēdējo 14 dienu laikā ir bijušas ārvalstīs un ir pieteikušās uz izmeklējumu.

Atsākoties regulārajiem lidojumiem, atbraucējiem no ārvalstīm Covid-19 testus vairs neveiks lidostā vai ostā uz vietas, bet šīs personas testiem varēs pieteikties vispārējā kārtībā, piemēram, sazinoties ar savu ģimenes ārstu. Pieteikties izmeklējumam var arī, zvanot pa tālruni 8303 vai 67334433. Tālruņu darba laiks: darba dienās no plkst. 8.00-20.00, sestdienās no 9.00 - 15.00 un svētdienās no 9.00 - 12.00. 

Ja saslimšanas simptomi ir smagi (ļoti augsta temperatūra, elpas trūkums), jāzvana - 113.

Uz analīzēm var nosūtīt arī ģimenes ārsts

Arī ģimenes ārsts var pieņemt lēmumu par pacienta nosūtīšanu uz analīzēm, atbilstoši noteiktiem kritērijiem.

Ar ģimenes ārsta nosūtījumu analīzes veiks:

  • visiem pacientiem, kuriem ir pneimonijas (plaušu karsoņa) klīniskās pazīmes;
  • pacientiem, kuriem ir akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes;
  • pacientiem, kuriem ir hroniska saslimšana: cukura diabēts, sirds asinsvadu slimības, onkoloģiska slimība u.c.;
  • pacientam, kuriem ir imūndeficīts un kuri saņem imūnsupresīvu terapiju;
  • pacientiem, kuri saņem orgānu aizstājterapiju;
  • Covid-19 pacienta kontaktpersonām;
  • Covid-19 pacintiem (kontroles testi)
  • ar ārstējošā ārsta nosūtījumu pacientiem, kuriem paredzēta operācija vai invazīvas manipulācijas dienas stcionārā. 

Analīžu nodošanas vietas, kā arī informāciju par katru no tām iespējams aplūkot arī Nacionālā veselības dienesta izveidotā interaktīvā kartē: "COVID-19 analīžu nodošanas vietas Latvijā".

 

OBLIGĀTI PRIEKŠNOTEIKUMI:

  • Analīzes šajos punktos var nodot tikai tad, ja pacients iepriekš ir piezvanījis un pieteicies.

  • Personas, kurām nav akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes, uz paraugu ņemšanas punktu var ierasties ar savu personīgo transportu, velosipēdu, kājām vai, lietojot masku, ar sabiedrisko transportu. 

  • Laboratorisko izmeklējumu veikšanai mobilo analīžu nodošanas punktu teritorijās pacienti ar simptomiem tiks ielaisti tikai  ar savu automašīnu. Ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties NEDRĪKST.

Pēc ģimenes ārsta nosūtījuma uz izmeklējumu saņemšanas 12 darba stundu laikā laboratorija piezvanīs pacientam un vienosies par laiku un vietu, kur analīzes nodot. Ja ģimenes ārsts izvērtēs, ka pacients pats nevar doties uz analīžu nodošanas punktu, analīzes veiks pie pacienta mājas.

Sākotnējā testēšana netiks veikta Covid-19 slimnieku tuviniekiem, kuri dzīvo ar slimnieku vienā mājsaimniecībā un kuriem parādās akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes. Taču ārstējošais ārsts var pieņemt lēmumu, ka šādas analīzes ir nepieciešamas un nosūtīt personu veikt izmeklējumu.

Uz analīzēm var nosūtīt darba devējs vai iestādes vadītājs

Parādoties simptomiem, ar darba devēja vai iestādes vadītāja norīkojumu tiek izmeklētas:

  • ārstniecības personas;
  • farmaceiti un farmaceitu palīgi;
  • sociālās aprūpes iestāžu un patversmju darbinieki;
  • operatīvo dienestu darbinieki (policisti, ugunsdzēsēji, robežsargi, muitas darbinieki, Valsts vides dienesta inspektori u.c.);
  • Latvijas Nacionālo bruņoto spēku aktīvā militārā dienesta pārstāvji;
  • Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki;
  • ziņu žurnālisti;
  • TV un skaņu operatori, fotoreportieri;
  • mazumtirdzniecības darbinieki;
  • VAS "Latvijas Pasts" darbinieki;
  • sociālās aprūpes institūciju un patversmju klienti.

Šīm iedzīvotāju grupām nosūtīšanas kārtība ir šāda:

  • ja persona vēršas pie ģimenes ārsta, tiek izveidots nosūtījums un ar cilvēku telefoniski sazinās par konkrētu laiku un vietu, kad analīzes veikt;
  • ja darba devējs savu darbinieku ar slimības simptomiem vēlēsies pārbaudīt uz Covid-19, nozares nozīmēts pārstāvis sazināsies ar NMPD par analīžu veikšanas iespējām un pieteiks konkrētu cilvēku sarakstu.

Bez saslimšanas simptomiem ar darba devēja vai iestādes vadītāja norīkojumu analīzes veic:

  • pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem;
  • starptautisku transporta pārvadājumu pakalpojumu sniedzējiem.

Pozitīvos rezultātus paziņos telefoniski, negatīvos - elektroniski

  • Par izmeklējumu rezultātiem pacientu un SPKC informēs telefoniski vai elektroniski aptuveni divu dienu laikā.
  • Ja izmeklējumu rezultāti būs negatīvi, par rezultātiem paziņos elektroniski personas E-veselības portāla kontā. 

Lai aplūkotu saņemto paziņojumu, iedzīvotājam interneta pārlūkprogrammā jāatver adrese www.eveseliba.gov.lv, jāizvēlas “Pieslēgties” un “Iedzīvotājs”. Pēc tam jāautorizējas, izvēloties kādu no drošas piekļuves līdzekļiem: internetbankas piekļuves dati, elektroniskais paraksts vai personas apliecība (eID). Analīžu rezultātu paziņojums būs apskatāms izvēlnē „Pastkastīte”.

Gadījumā, ja iedzīvotājam nav iespējas pieslēgties E-veselības portālam, tad, lai saņemtu informācju par rezultātu, var zvanīt uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas klientu apkalpošanas tālruni 8000 1234 (darba laiks P.-C.: no plkst. 8.30 līdz 17.00, P.: no plkst. 8.30 līdz 15.00).

  • Ja izmeklējumu rezultāti būs pozitīvi, par tiem informēs telefoniski, informējot par tālāko rīcību. Ja saslimšanas simptomi ir viegli, cilvēks varēs ārstēties ģimenes ārsta uzraudzībā, ievērojot stingru mājas karantīnu.
  • Saslimšanas gadījumā SPKC uzsāks epidemioloģisko izmeklēšanu un apzinās iespējamās kontaktpersonas, kas varētu būt bijušas saskarsmē ar saslimušo.
  • Lai noteiktu, ka persona ir izveseļojusies, pacientam tiks veikti vēl divi testi, lai apstiprinātu vīrusa neesamību organismā. Šo testu veikšanu pieteiks ģimenes ārsts Centrālajā laboratorijā.

Atveseļošanos konstatēs bez kontroles testu veikšanas

No 18. maija ir mainīta pieeja, kā personām ar Covid-19 saslimšanu veic kontroles testus, lai viņi varētu atgriezties ikdienas gaitās. Turpmāk lielāka nozīme būs simptomātikai un konkrētam dienu skaitam, kopš simptomu izzušanas. Tas nozīmē, ka vai nevajadzēs veikt divus atkārtotus testus ar negatīviem rezultātiem.

"Pamatojoties uz jaunākajiem zinātniskajiem atzinumiem, kas atklāj, ka Covid-19 pacients 21. saslimšanas dienā, ja simptomi ir izzuduši, nerada būtisku inficēšanās risku un izolācija ir pārtraucama," skaidro Veselības ministrija.  

Līdz ar to Covid-19 pacienti ar ārsta lēmumu stingro izolāciju varēs pārtraukt, neveicot kontroles testus:

  • 14. dienā, ja jau sākotnēji nebūs bijuši slimības simptomi;
  • 21. dienā, ja vismaz 7 dienas nav bijuši slimības simptomi.

Šajos gadījumos gala lēmumu pieņem ārsts un pacientam tiks izsniegts apliecinājums, ka stingro izolāciju var pārtraukt. Vienlaikus, ja pacientam simptomi saglabājas ilgāk, ārsts šo izziņu varēs izsniegt personai tad, kad vismaz 7 dienas simptomi būs izzuduši. Līdz tam personai jābūt stingrā izolācijā mājās.

Ar Covid-19 saslimušām personām, kuras strādā tiešā kontaktā ar citiem cilvēkiem, jāievēro stingra izolācija ilgāk. Proti, lai samazinātu jebkādus riskus, ilgāk darbā nevarēs atgriezties ārstniecības personas, sociālās aprūpes centru darbinieki kā arī izglītības iestāžu darbinieki, kas strādā tiešā kontaktā ar citiem cilvēkiem. Viņi pārtraukt stingo izolāciju varēs pēc tādas pašas shēmas kā citi, bet darbā atgriezties nedēļu vēlāk:

  • ja  nav bijuši slimības simptomi minētās personas darba pienākumu veikšanu varēs uzsākt – 21. dienā;
  • ja ir bijuši Covid-19 simptomi, tad pie darba pienākumu veikšanas varēs atgriezties ne ātrāk kā pēc 28 dienām, ja vismaz 7 dienas nebūs bijuši slimības simptomi. Līdz tam brīdim tiks saglabāta atvērta darbnespējas lapa. 

Kontroles testus veiks, ja darbā jāatgriežas ātrāk

Veselības ministrija informē, ka turpmāk kontroles testus veiks, ja persona ikdienas gaitās vai darbā vēlēsies atgriezties ātrāk.

Tādā gadījumā testu var veikt:

  • ne ātrāk kā 14. dienā pēc slimības simptomu parādīšanās, ja vismaz 7 dienas simptomi jau ir izzuduši.

Tāpat kā līdz šim, izolācijas pārtraukšanai, būs nepieciešami divi secīgi negatīvi Covid-19 testēšanas rezultāti un uz testu nosūtīs ģimenes ārsts.

Ja pirmais kontroles tests būs pozitīvs jeb uzrādīs vīrusa klātbūtni, atkārtotu valsts apmaksātu Covid-19 kontroles testēšanu neveiks, bet ieteiks gaidīt līdz noteiktajai dienai, kad stingro izolāciju var pārtraukt vai darba pienākumus var uzsākt bez kontroles testu veikšanas.

Rīcība, ja Covid-diagnoze noteikta klīniski (nav veiktas analīzes)

Veselības ministrija uzsver: "Covid-19 ir vīrusa infekcija, kurai nav specifiskas ārstēšanas un to ārstē kā jebkuru vīrusu infekciju pamatojoties uz pacienta klīnisko stāvokli, tāpēc visos gadījumos nav nepieciešams laboratoriski apstiprināt Covid-19 infekciju."

Vienlaikus šiem cilvēkiem, parādoties viegliem saslimšanas simptomiem, ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, kurš informāciju nodos SPKC epidemioloģiskās izpētes veikšanai (citu kontaktpersonu noteikšanai).

Ja ir aizdomas par COVID-19, bet laboratoriskā izmeklēšana nav veikta (14 dienu laikā pirms slimības pazīmju parādīšanās cilvēks ir bijis ārzemēs vai ir Covid-19 slimnieka kontaktpersona (dzīvo vienā mājsaimniecībā)):

  • neveicot analīzes, klīniski nosaka, ka persona ir saslimusi ar Covid-19;
  • personai telefoniski ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, sniedzot pēc iespējas precīzāku informāciju par savu veselības stāvokli un jāpilda ārsta norādījumi;
  • ģimenes ārsts izsniedz darbnespējas lapu, ja tas ir nepieciešams, un personai ir obligāts pienākums ievērot mājas karantīnu;
  • cilvēkam ir aizliegts pamest dzīvesvietu un jāizvairās no kontakta ar citiem cilvēkiem;
  • viņam ir jābūt pieejamam saziņai ar savu ģimenes ārstu un jāievēro ārsta noteiktā terapija un režīms;
  • jebkuru zāļu lietošana jāsaskaņo ar ģimenes ārstu, lai mazinātu iespējamo blakusparādību un komplikāciju risku;
  • veselības stāvokļa pēkšņas pasliktināšanās gadījumā jāsazinās ar ģimenes ārstu vai, ja veselības stāvoklis ir kritisks, jāzvana NMPD pa tālruni 113;
  • ikdienas gaitās, pārtraucot izolāciju mājās, persona var atgriezties tikai ar ārsta atļauju. 

Personas, kuras neatbilst SPKC noteiktajiem kritērijiem, analīzes varēs nodot par maksu rindas kārtībā pēc iepriekšēja pieraksta.

 

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI