SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Kreditēšana
2
2

Valsts galvoto studiju un studējošā kredītu pamatsummas atmaksu varēs atlikt

Stājas spēkā 03.04.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Valsts galvoto studiju un studējošā kredītu, kā arī kredītam pielīdzināto stipendiju pamatsummas atmaksu varēs atlikt līdz pusgadam. To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas stājas spēkā šodien, 3. aprīlī.

Tā kā daudziem studiju un studējošā kredīta ņēmējiem saistībā ar Covid-19 izplatību un valstī noteikto ārkārtējo stāvokli ir radušās finansiālas grūtības, valsts galvotā studiju un studējošā kredīta ņēmējiem tiek piedāvāta iespēja atlikt šo kredītu, kā arī kredītam pielīdzināmo stipendiju pamatsummas atmaksu uz laiku līdz saešiem mēnešiem, informē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Lai pieteiktos kredīta pamatsummas atlikšanai, kredīta ņēmējam jāvēršas vai nu kredītiestādē, vai arī Studiju un zinātnes administrācijā.

1.     Ar iesniegumu par pamatsummas atmaksas atlikšanu jāvēršas kredītiestādē, ar kuru ir noslēgts kredītlīgums par kredītiem, kas tika izsniegti no kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts galvojumu no 2001. gada maija (“SEB banka” vai “Citadele”) saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 220 “Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu”.

2.     Ar iesniegumu par pamatsummas atmaksas atlikšanu jāvēršas Studiju un zinātnes administrācijā:

3.     Arī par kredītam pielīdzināmo stipendiju atmaksu ar iesniegumu jāvēršas Studiju un zinātnes administrācijā.

Ja kredīta ņēmējs piesakās uz pamatsummas atmaksas atlikšanu līdz sešiem mēnešiem, tā tiek piešķirta, nevērtējot, kurā nozarē strādā kredīta ņēmējs. Tas attiecas gan uz Covid-19 skartajām nozarēm, gan uz citām nozarēm, jo ārkārtējā situācija tieši vai netieši ietekmē gandrīz visas nozares.

Visi pārējie studiju un studējošā kredītlīguma nosacījumi paliek nemainīgi – ir jāmaksā kredīta procenti, netiek pagarināts kredīta kopējais atmaksas termiņš, un netiek veikti arī citi grozījumi kredītlīgumā.

Normatīvais regulējums jau paredzēja atmaksas atlikšanu personām, kurām piešķirts bezdarbnieka statuss, un bezdarbnieki līdz diviem gadiem jau pašreizējā regulējuma ietvaros ir atbrīvoti no pamatsummas maksājumiem. Taču šobrīd situācija ir mainījusies un daudziem kredīta ņēmējiem nav piešķirts bezdarbnieka statuss, bet ir būtiski samazinājušies ienākumi, tāpēc atbalsta mehānisms noteikts arī viņiem.

Pieteikties pamatsummas atmaksas atlikšanai uz laiku līdz sešiem mēnešiem varēs līdz 2020. gada 31. decembrim, informē IZM.

***

MK rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”. Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI