SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Maina studiju kreditēšanas kārtību doktorantiem

Stājas spēkā 28.02.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Turpmāk kredītiem pielīdzināmo stipendiju vietā doktoranti varēs saņemt tādu pašu studiju un studējošā kredītu kā citi studenti.

Šodien, 28. februārī, stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta (MK) 2004. gada 24. augusta noteikumos Nr. 740 “Noteikumi par stipendijām”, kuri papildināti ar 35. pantu. Tas paredz: “Ja studējošais, kurš līgumu par stipendiju zinātniskā grāda ieguvei ir noslēdzis līdz 2020. gada 28. februārim, piecu gadu laikā pēc imatrikulācijas doktora studiju programmā neiegūst zinātnisko grādu vai pārtrauc studijas, viņš atmaksā kredītam pielīdzināto stipendiju Ministru kabineta noteikumu Nr. 219 “Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts no valsts budžeta līdzekļiem” noteiktajā kārtībā.”

Izstrādājot konceptuālo ziņojumu “Par studiju un studējošo kreditēšanas no kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts vārdā sniegto galvojumu modeļa maiņu”, secināts, ka kredītam pielīdzinātās stipendijas zinātniskā grāda ieguvei nav bijis efektīvs instruments doktorantu skaita palielināšanai, skaidro likumprojekta iesniedzēja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Tāpēc paredzēts, ka turpmāk doktoranti varēs saņemt tādu pašu studiju un studējošā kredītu kā citi.

Līdz šim MK noteikumi “Noteikumi par stipendijām” paredzēja kredītam pielīdzināmas doktorantūras stipendijas – doktorantam maksāja stipendiju, bet, ja piecu gadu laikā pēc doktorantūras studiju pabeigšanas viņš neizstrādāja un neaizstāvēja doktora (promocijas) darbu, tad šī stipendija pārvērtās par kredītu, kas jāatmaksā. Ja nauda netika atmaksāta, Studiju un zinātnes administrācija veica šo kredītam pielīdzinātajo stipendiju piedziņu.

Uz stipendiju līgumiem, kuri tiks noslēgti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, attieksies līdzšinējā kārtība, skaidro IZM. Proti, stipendiju izmaksa turpināsies līdz līguma darbības beigām. Savukārt, ja stipendijas saņēmējs neiegūs zinātnisko grādu vai pārtrauks studijas, viņam būs jāatmaksā saņemtā stipendija. Finansējums, kas netiks izlietots stipendijām zinātniskā grāda ieguvei, atbilstoši 2019. gada 17. jūlijā Ministru kabinetā apstiprinātajam konceptuālajam ziņojumam “Par studiju un studējošo kreditēšanas no kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts vārdā sniegto galvojumu modeļa maiņu”, sākot ar 2021. gadu, tiks novirzīts doktorantūras programmu budžeta vietām.

Konceptuālā ziņojuma un MK noteikumu grozījumu izstrādes laikā tika saņemts saskaņojums no Rektoru padomes un Latvijas Studentu apvienības, informē IZM. Latvijas Jauno zinātnieku apvienība (LJZA) atzinumā norādījusi: “LJZA piekrīt, ka kredītam pielīdzinātās stipendijas zinātniskā grāda ieguvei netiek izsniegtas. Tās reti kalpoja par papildu motivāciju, un to apmērs bija nepietiekams, lai sasniegtu mērķi – radītu apstākļus, kas nodrošina doktorantūras studiju pabeigšanu.”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI