SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. martā, 2020
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
3
13
3
13

Kā jārīkojas, atgriežoties no koronavīrusa skartām valstīm (papildināts 17. martā)

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No otrdienas, 17. marta, Latvijā tiks atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi lidostās, ostās, autoostās un dzelzceļa stacijās. Lai uzzinātu aktuālo informāciju par organizētajām papildu iespējām atgriezties mājās, aicinām sekot līdzi Ārlietu ministrijas kontiem sociālajos tīklos “Facebook” un “Twitter”.

Freepik

Visiem, kas šajās dienās atgriežas mājās, Latvijā, no ārvalstīm, ir jāievēro 14 dienu pašizolēšanās jeb karantīnas režīms.

Ministru kabineta rīkojumā Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanuvisām personām un kontaktpersonām, kuras atgriezušās no Covid-19 skartās valsts vai teritorijas, OBLIGĀTI jāveic īpaši piesardzības pasākumi.

Tai skaitā:

  • 14 dienas pēc izbraukšanas no minētās valsts vai teritorijas jānovēro savs veselības stāvoklis, divas reizes dienā (no rīta un vakarā) mērot ķermeņa temperatūru;
  • Iedzīvotājam, kuram 14 dienu laikā pēc atgriešanās no augsta riska valstīm parādās saslimšanas simptomi, jāzvana uz 8303, lai pieteiktos analīzēm. Šādi jārīkojas arī cilvēkiem, kuri ir Covid-19 infekcijas slimnieka kontaktpersonas un kuriem 14 dienu laikā parādās saslimšanas simptomi.

  • Uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana tajos gadījumos, kad slimības simptomi ir smagi (ļoti augsta temperatūra, elpas trūkums).

  • jāveic pašizolēšanās dzīvesvietā (mājas karantīna) un jābūt pieejamam saziņai un sadarbībai ar ģimenes ārstu un citām ārstniecības personām. (Šīs prasības neattiecas uz transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēju darbiniekiem, kuri atgriežas no darba braucieniem un komandējumiem, ja viņiem nav novērojamas akūtas elpošanas ceļu infekcijas pazīmes un viņi nav atzīti par kontaktpersonām);
  • nepakļaut citas personas inficēšanās riskam, cenšoties samazināt tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem (neuzņemt viesus, neapmeklēt publiskas vietas, institūcijas un nedoties privātās vizītēs u. c.);
  • uzturēties dzīvesvietā un nedoties uz darbu, sabiedriskām vietām, vietām, kur uzturas liels skaits cilvēku, iespēju robežās neizmantot sabiedrisko transportu.

Pirmās nepieciešamības preču vai pārtikas iegādei izmantot kādu no šādām iespējām:

  • piegādi mājoklī, izvairoties no kontakta ar piegādātāju;
  • pārtikas vai preču piegādi ar tuvinieku palīdzību, atstājot tās pie durvīm;
  • lūgt pašvaldības sociālā dienesta palīdzību, izvairoties no tieša kontakta ar sociālo darbinieku;
  • ja nav citu risinājumu, veikalu apmeklēt ar medicīnisko masku stundās, kad veikalā mazāk cilvēku, ievērojot 2 metru distanci no veikala apmeklētājiem un pārdevējiem un ievērojot roku un klepus higiēnu. 

Brīdinājums! Par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu neievērošanu ir paredzēta administratīvā atbildība vai pat kriminālatbildība. Atbildība iestājas arī par ierobežojumu pārkāpšanu, kas saistīti ar valstī izsludinātu ārkārtējo situāciju

Valsts operatīvās medicīniskās komisija Latvijā ir nolēmusi paplašināt gadījuma definīciju jeb koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 skarto valstu un teritoriju sarakstu, attiecībā pret kurām tiek īstenoti īpaši piesardzības pasākumi, proti, tiek ievērots noteikts atbildīgo dienestu rīcības algoritms.

No 18. marta par Covid- 19 skartām teritorijām ir noteiktas VISAS pasaules valstis. 

Slimības lapas izsniegšana saistībā ar Covid-19

Tā kā valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija, visām personām, kuras atgriezušās no Covid-19 skartajām valstīm, ir obligāts pienākums ievērot īpašus piesardzības pasākumus, tai skaitā jāveic pašizolēšanās dzīvesvietā (mājas karantīna).

Pagaidām šādos gadījumos darbnespējas lapa netiek izsniegta. Taču darba devējs nedrīkst likt darbiniekam doties bezalgas atvaļinājumā. Darbiniekam piespiedu dīkstāves gadījumā ir tiesības saņemt atalgojumu.

Plašāk LV portāla skaidrojumā par darba tiesībām šādā situācijā.

SPKC informē, ka darbnespējas lapa tiek izsniegta:

  1. personām, kurām nav saslimšanas simptomu, bet kuras ir atgriezušās no Covid-19 skartajām valstīm un strādā ārstniecības un izglītības iestādēs, kā arī sociālās aprūpes centros un pansionātos ciešā kontaktā ar cilvēkiem.
  2. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, kuri paši ir atgriezušies vai kāds no viņu ģimenes locekļiem ir atgriezies no Covid-19 skartajām valstīm vai ir bijuši kontaktā saslimušajiem ar Covid-19 vai viņu kontaktpersonām.
  3. Ja nepieciešams, vienam no bērna vecākiem (2. punkta gadījumā).
  4. Pieaugušajam, ja viņam, atgriežoties no kādas no Covid-19 infekcijas skartajām teritorijām, ir saslimšanas simptomi, bet laboratoriskais izmeklējums neapstiprina saslimšanu ar Covid-19.
  5. Personai, kura bijusi ciešā kontaktā ar kādu, kuram ir apstiprināts Covid-19.

Vai konkrētā persona ir bijusi cieša kontaktā ar saslimušo cilvēku, tiks izvērtēts pēc Slimību profilakses un kontroles centra vadlīnijām. Piemēram, Covid-19 pacientes, kura ieradās Rīgā ar 7. martā ar lidmašīnas reisu BT630 Milāna–Rīga, gadījumā visus lidmašīnas pasažierus SPKC epidemiologi atzinuši par tuvām kontaktpersonām un noteikuši visiem 2 nedēļu mājas karantīnu ģimenes ārsta uzraudzībā, novērojot savu veselību. Parādoties saslimšanas simptomiem, kontaktpersonai jāzvana uz 113.

Valsts apmaksātas laboratoriskās pārbaudes

Iedzīvotājam, kuram 14 dienu laikā pēc atgriešanās no augsta riska valstīm parādās saslimšanas simptomi (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums), nekavējoties jāzvana uz 113. Šādi jārīkojas arī cilvēkiem, kuri ir noteikti par kontaktpersonām ar Covid-19 infekcijas slimnieku un kuriem 14 dienu laikā parādās saslimšanas simptomi.

Paraugu laboratoriskajai izmeklēšanai atkarībā no situācijas (to izvērtēs speciālisti telefonsarunas laikā), iepriekš piesakoties, var nodot:

  • mājas apstākļos, sagaidot speciālo Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu brigādi vai Centrālās laboratorijas speciālistu;
  • mobilajā analīžu nodošanas punktā Latvijas Infektoloģijas centra teritorijā;
  • mobilo analīžu punktā Biķernieku trases teritorijas auto stāvlaukumā;
  • E. Gulbja laboratorijā (Rīgā, Brīvības gatvē 366).

Personām, kuras ir atgriezušās no Covid-19 skartajām valstīm un kurām ir saslimšanas simptomi - analīžu veikšana ir valsts apmaksāta.

Analīzes mājas apstākļos vai slimnīcā

  • Ja elpceļu infekcijas pazīmes ir smagas, analīžu veikšanai pacientu ar NMPD mediķu brigādi nogādās slimnīcā: Rīgā uz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāru “Latvijas Infektoloģijas centrs” vai Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu, bet reģionos – uz Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu Ventspilī, Liepājas reģionālo slimnīcu, Vidzemes slimnīcu Valmierā, Daugavpils reģionālo slimnīcu vai Rēzeknes slimnīcu. 
  • Ja slimībai raksturīgie simptomi nav izteikti, NMPD nodos izsaukumu savai mediķu brigādei vai laboratorijas speciālistiem, kuri pie pacientiem uz mājām dosies ar laboratorijas automašīnu, tērpušies aizsargtērpā. 

Mobilie analīžu nodošanas punkti

NMPD ārkārtas tālruņa dispečeriem ir iespēja pacientus, kuri ir atgriezušies no Covid-19 skartajām teritorijām un ir saslimšanas simptomi, novirzīt arī uz mobilo analīžu nodošanas punktiem. Tie atrodas:

  • Latvijas Infektoloģijas centra teritorijā;
  • Biķernieku trases teritorijas auto stāvlaukumā Sergeja Eizenšteina ielā 16 (piebraukšana no Sergeja Eizenšteina ielas).

Mobilo analīžu nodošanas punktu darbību nodrošina NMPD mediķi.

Analīzes šajos punktos var nodot tikai tad, ja pacients iepriekš ir piezvanījis uz ārkārtas tālruni 113, kur izvērtē pacienta stāvokli un pieņem lēmumu par iespēju veikt analīzes mobilajā punktā.

Lai mazinātu slimības izplatības risku, bez iepriekšējas pieteikšanās un bez saslimšanas simptomiem uz analīžu nodošanas punktu doties nedrīkst!

Laboratorisko izmeklējumu veikšanai mobilo analīžu nodošanas punktu teritorijās tiks ielaisti tikai pacienti ar savu automašīnu. Ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties nedrīkst!

E. Gulbja laboratorijā

No 14. marta Rīgā personām ar aizdomām par Covid-19 (ir simptomi un bijis skartajās teritorijās) pēc iepriekšēja pieraksta analīžu nodošanu nodrošinās arī E. Gulbja laboratorijā (Brīvības gatvē 366).

Lai pieteiktos uz analīžu nodošanu, iepriekš jāzvana uz tālruņa numuru 67801112. Sarunas laikā speciālisti izvērtēs veselības stāvokli un noteiks laiku, kad būs iespējams doties uz analīžu veikšanu.

Bez iepriekšēja pieraksta uz analīžu nodošanu doties nedrīkst!

Pašlaik analīžu nodošana šajā laboratorijā iespējama tikai Rīgā, taču dienesti turpina darbu, lai to nodrošinātu visā valsts teritorijā.

Personām, kuras neatbilst SPKC noteiktajiem kritērijiem/definīcijai analīžu veikšanai tiks nodrošināta pieraksta rindas kārtībā par maksu.

Rezultātus paziņos telefoniski

  • Par izmeklējumu rezultātiem pacientu un SPKC informēs telefoniski aptuveni 24 stundu laikā.
  • Ja izmeklējumu rezultāti uz COVID–19 būs negatīvi, personai tiks noteikts mājas režīms līdz pilnīgai slimības pazīmju izzušanai. Pēc telefoniskas saziņas ģimenes ārsts izsniegs darbnespējas lapu.
  • Ja izmeklējumu rezultāti uz COVID–19 būs pozitīvi un saslimšanas simptomi - viegli, personu visos gadījumos nevedīs uz slimnīcu, bet cilvēks varēs ārstēties mājās karantīnā, ģimenes ārsta uzraudzībā.
  • Saslimšanas gadījumā SPKC uzsāks epidemioloģisko izmeklēšanu un apzinās iespējamās kontaktpersonas, kas varētu būt bijušas saskarsmē ar saslimušo.

SPKC nodrošina iespēju iedzīvotājiem saņemt atbildes uz interesējošajiem jautājumiem par jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, zvanot uz telefona numuru 67387661 (darba dienās no 08.30 līdz 21.00, sestdien un svētdien no plkst. 8.30 - 17.00). 

SPKC speciālisti sniegs iedzīvotājiem atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar COVID-19, tostarp par rekomendācijām attiecīgajā situācijā un norādīs, kur var meklēt vairāk informācijas par interesējošo  tēmu.

ktuālajai informācija iedzīvotājiem tiek apkopota SPKC mājaslapā www.arkartassituacija.gov.lv.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI