SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Nākamgad kompensējamo medikamentu receptēs norādīs tikai zāļu ķīmisko nosaukumu

Stājas spēkā 20.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai nodrošinātu racionālāku zāļu lietošanu un mazinātu pacientu līdzmaksājumu apjomu, no 2020. gada 1. aprīļa kompensējamajiem medikamentiem receptē norādīs tikai zāļu aktīvo vielu. Savukārt aptiekām būs pienākums izsniegt zāles ar iespējami zemāko pacienta līdzmaksājumu. Turklāt, ja kompensējamo zāļu sarakstā ir divas vai vairākas līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes zāles ar zemāko kompensācijas bāzes cenu, aptiekas pienākums būs obligāti savos krājumos turēt tās visas. Šādas izmaiņas paredz grozījumi kompensējamo zāļu un medicīnas ierīču apmaksas kārtības noteikumos, kas stājas spēkā šodien, 20. jūlijā.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība” izstrādāti ar mērķi mazināt pacienta līdzmaksājumu, iegādājoties kompensējamos medikamentus.  

Statistikas dati liecina, ka šobrīd zemākas cenas, bet līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes zāles lieto tikai aptuveni 35% pacientu. Piemēram, 2017. gadā, iegādājoties nereferences medikamentus, pacienti kopumā ir pārmaksājuši gandrīz 25 miljonus eiro. “Lielu daļu no šīs summas viņi būtu varējuši ietaupīt, iegādājoties zemākas cenas līdzvērtīgas efektivitātes medikamentus. Līdz ar to izmaiņas sekmēs arī racionālu zāļu lietošanu,” uzsver Veselības ministrija.

Lai to panāktu, grozījumi paredz, ka no 2020. gada 1. aprīļa ārsts, izrakstot pacientam medikamentus no kompensējamo zāļu saraksta, receptē norādīs tikai zāļu aktīvo vielu jeb starptautisko nepatentēto nosaukumu (SNN). Savukārt aptiekā pacientam tiks izsniegts references jeb zemākās cenas līdzvērtīgas efektivitātes medikaments.

Konkrētu (komerciālo) zāļu nosaukumu varēs norādīt tikai tad, ja tam būs ārstniecisks pamatojums, kas ārstam būs jānorāda pacienta medicīniskajā kartē. “Tomēr šādu recepšu skaitam gada laikā nevajadzētu pārsniegt 30% no ārsta izrakstītajām kompensējamo zāļu receptēm,” norāda Veselības ministrija. No nākamā gada 1. aprīļa papildināts noteikumu 84.3 punkts, paredzot, ka procentuālā sliekšņa pārkāpšanas gadījumā Nacionālā veselības dienests veic kontroles pasākumus un izvērtē medicīniskajā dokumentācijā norādīto pamatojumu.

Jaunā kārtība cita starpā arī paredz, ka no 2020. gada 1. aprīļa gadījumā, ja kompensējamo zāļu sarakstā ir divas vai vairākas līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes zāles ar zemāko kompensācijas bāzes cenu, aptiekas pienākums būs obligāti savos krājumos turēt tās visas. Tādējādi pacientam tiek dota iespēja izvēlēties no visa kompensējamo zāļu saraksta lētāko līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes medikamentu.

Veselības ministrija pauž cerību, ka tādējādi grozījumi ne tikai nodrošinās to, ka pacients nepārmaksās, pērkot dārgākus medikamentus, bet arī veicinās zāļu ražotāju ieinteresētību samazināt medikamenta cenu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI