SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 12 minūtes
4
8
4
8

Kā veidot militāro karjeru, izvēloties profesiju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līgumu par profesionālo dienestu slēdz uz pieciem gadiem, un to var pagarināt līdz dienestam noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanai, veidojot militāro karjeru pat 20–25 gadu garumā.

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Uzsākot karjeru Nacionālajos bruņotajos spēkos, ir izvēles iespēja starp vairāk nekā 35 funkcionālajām (ieroču šķiru) jomām, kas ir kājnieki, artilērija, pretgaisa aizsardzība, kaujas inženieri, auto un kaujas tehnika, medicīniskais nodrošinājums, sakaru un informācijas sistēmas – kopumā gandrīz 170 dažādas specialitātes, LV portālam skaidro Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa. Būtiski, ka lielākā daļa šo profesiju būs noderīgas arī civilajā dzīvē pēc dienesta.

īsumā
  • Bruņotie spēki piedāvā plašu izvēli, tādēļ iespēja veidot militāro karjeru tiek dota gan tiem, kuri ieguvuši tikai pamatizglītību, gan arī tiem, kuri ieguvuši vidējo un augstāko izglītību vai arī apguvuši kādu bruņotajiem spēkiem nepieciešamu arodu profesionālās izglītības iestādē. 
  • Bruņotajos spēkos ir trīs profesijas: virsnieks, instruktors un kareivis. Katrai profesijai ir noteiktas savas prasības.
  • Militārā karjera nozīmē arī prognozējamu, stabilu materiālo un sociālo nodrošinājumu.

Vēlamās un nepieciešamās priekšzināšanas

Dienestam speciālistu amatos un specializētajās vienībās bruņotie spēki aicina kandidātus ar 1. līmeņa augstāko izglītību IT jomā, 1. vai 2. līmeņa augstāko izglītību telekomunikācijās, vidējo tehnisko izglītību un/vai pieredzi autotransporta apkopes un remonta jomā, kā arī kandidātus ar transportlīdzekļa vadītāja kategorijām B, C un D un traktortehnikas vadītāja kategorijām TR1 un TR2 speciālās militārās tehnikas vai speciālo militāro transportlīdzekļu vadīšanai.

Tuvākajos gados ir paredzēts izveidot 36. kaujas atbalsta bataljonu un to izvietot Latgalē (Lūznavā netālu no Rēzeknes un “Meža Mackevičos” netālu no Daugavpils), līdz ar to kandidātiem no Latgales ir iespēja pieteikties dienestam šajā Zemessardzes 3. Latgales brigādes apakšvienībā.

Paredzēts, ka 2019./2020. studiju gadā studijām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA) uzņems 120 kadetus. Pieteikties studijām var vidusskolu absolventi trijās profesionālā bakalaura programmās, kā arī kandidāti ar 2. līmeņa profesionālo augstāko izglītību programmā “Komandējošā sastāva virsnieks” un ārsti, juristi un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju eksperti studijām karjeras kursā “Virsnieka speciālista pamatkurss”.

Ieguvumi, izvēloties militāro karjeru

Stabilitāte

  • Līgumu par profesionālo dienestu slēdz uz pieciem gadiem, un to var pagarināt līdz dienestam noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanai, veidojot militāro karjeru pat 20–25 gadu garumā.
  • Ik reizi to pagarinot, karavīrs saņems vienreizēju izdienas pabalstu pēdējo triju mēnešu mēnešalgu un piemaksu apmērā. Karavīram tiek garantēta arī valsts izdienas pensija, kas var sasniegt līdz 80% no pēdējos piecos dienesta gados saņemtā vidējā atalgojuma.

Konkurētspējīgs atalgojums, kas patlaban sākas ar 850 eiro pēc nodokļu nomaksas, bet no 2019. gada augusta palielināsies vēl par 75 eiro pirms nodokļu nomaksas, un plašas sociālās garantijas. Karavīru atlīdzības sistēmu veido:

  • darba samaksa (mēnešalga, piemaksas un prēmijas);
  • sociālās garantijas (pabalsti, kompensācijas un apmaksāta veselības aprūpe);
  • atvaļinājumi, sākot no 30 dienām gadā.

Ik pēc pieciem nodienētiem gadiem atvaļinājuma dienu skaits palielinās par trim dienām. Karavīru bērnus ir tiesības ārpus kārtas iekārtot pirmsskolas izglītības iestādēs.

Pabalstus veido atvaļinājuma pabalsts līdz 50% no mēnešalgas, izdienas pabalsts, pārcelšanās pabalsts vienas mēnešalgas apmērā un 50% apmērā no mēnešalgas par katru ģimenes locekli, atvaļināšanas pabalsts un pabalsts par bērnu invalīdu līdz 18 gadu vecumam 50% apmērā no karavīram noteiktās mēnešalgas reizi gadā, kā arī vairāki citi pabalsti.

Kompensācijas veido uzturdevas kompensācija 9,96 eiro dienā, kompensācija par dzīvojamās telpas īri un komunālajiem maksājumiem 142,29 eiro mēnesī, transporta izdevumu kompensācija, kompensācija mācību izdevumu segšanai, ar pārcelšanos saistīto izdevumu kompensācija un optisko redzes korekcijas līdzekļu iegādes kompensācija 100 eiro apmērā, kā arī vairākas citas kompensācijas.

Karjeras iespējas

Bruņotajos spēkos ir trīs profesijas: virsnieks, instruktors un kareivis. Katrai profesijai ir noteiktas savas prasības.

Kareivja profesiju, kas ir militārās karjeras pirmais posms, apgūst Kājnieku skolā Alūksnē.

  • Lai kļūtu par kareivi, ir jābūt Latvijas Republikas pilsonim ar vismaz pamatizglītību vecumā no 18 līdz 40 gadiem.
  • Pieteikties dienestam var jebkurā laikā.
  • Pēc sekmīgi pabeigta militārās pamatapmācības kursa, kas notiek vairāk nekā 10 reizes gadā, militārā karjera turpināsies, apgūstot iemaņas specialitātē un kolektīvajā apmācībā.

Instruktora-līdera un kareivju vadītāja  profesiju var apgūt Instruktoru skolā Cēsīs, kurā pieņem tikai jau kādu laiku armijā nodienējušos karavīrus ar vidējo izglītību. Dienesta laikā komandieri vērtēs līdera dotības, aicinot kļūt par instruktoru.

Lai kļūtu par virsnieku-līderi un kareivju un instruktoru komandieri, jāstudē Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā Rīgā, kurā uzņem vidējās un augstākās izglītības iestādes beigušos.

  • Katru gadu līdz 31. jūlijam pieteikties studijām var vidējās izglītības iestāžu absolventi vecumā līdz 30 gadiem studijām profesionālā bakalaura Sauszemes, Jūras vai Gaisa spēku militārās vadības programmā, kā arī kandidāti ar 2. līmeņa profesionālo augstāko izglītību vecumā līdz 35 gadiem studijām 15 mēnešu programmā “Komandējošā sastāva virsnieks”.
  • Ārsti, juristi un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju eksperti var pieteikties 10 nedēļu karjeras kursam “Virsnieka speciālista pamatkurss”. Tajā uzņem augstskolas absolventu, kurš ir ieguvis akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību tiesību zinātnē, ārsta grādu un kvalifikāciju ārsta specialitātē un akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību IT, datortehnikas, elektronikas, telekomunikācijas, telemātikas, kiberdrošības, datorvadības vai datorzinātnes specialitātē.
  • Virsnieka profesiju var apgūt arī jau dienošie kareivji un instruktori, kā arī zemessargi.

Bezmaksas apmācība

Kā jau minēts, bruņotie spēki piedāvā plašu specialitāšu izvēli, tādēļ iespēja veidot militāro karjeru tiek dota gan tiem, kuri ieguvuši tikai pamatizglītību, gan arī tiem, kuri ieguvuši vidējo un augstāko izglītību vai arī apguvuši kādu bruņotajiem spēkiem nepieciešamu arodu profesionālās izglītības iestādēs. 

Ja tas nepieciešams amata pienākumu veikšanai, bruņotie spēki var nosūtīt karavīru specialitātes apgūšanai civilā izglītības iestādē, kā arī vadītāja B kategorijas iegūšanai Kājnieku skolā vai civilā autoskolā citu bruņotajiem spēkiem nepieciešamu vadītāja kategoriju iegūšanai. Karavīri var iegūt C, CE, D1 un D kategorijas vadītāja apliecību jau no 19 gadu vecuma. Šī vadītāja apliecība līdz Ceļu satiksmes likumā noteiktā vecuma sasniegšanai dod tiesības vadīt tikai bruņoto spēku transportlīdzekļus.

Ko mēdz jautāt par militārās karjeras uzsākšanu

Vai kandidātiem ir samazinātas fiziskās sagatavotības un veselības stāvokļa pārbaudes prasības? 

Nē, nav! Kandidātiem dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos karavīru fiziskās sagatavotības pārbaudes testos joprojām ir jāsaņem vismaz vērtējums “Apmierinoši” (minimālās prasības). Fiziskās sagatavotības pārbaudē, individuāli vērtējot katru kandidātu, tiek pieļautas nelielas atkāpes no vērtējuma “Apmierinoši”. Lēmums par pārbaudes nokārtošanu tiek pieņemts tikai par tiem kandidātiem, kuriem atlasē ir redzams, ka pēc pieņemšanas dienestā viņi ātri spēs uzlabot savu fiziskās sagatavotības stāvokli līdz vērtējumam “Apmierinoši”. Savukārt veselības stāvokļa izvērtēšanā kā atkāpe no prasībām ir tikai ārstējama zobu kariesa gadījumā, ja tiek noteikta to sanācija (zobu labošana). “Neizpildītie mājasdarbi” fiziskajā sagatavotībā un veselības problēmas pēc pieņemšanas dienestā būs obligāti jānovērš! Dienestā pieņemtajam karavīram var noteikt pārbaudes laiku līdz sešiem mēnešiem. Ja pārbaudes laikā noskaidrojies, ka karavīrs neatbilst noteiktajām prasībām, uz pieciem gadiem noslēgto līgumu pēc vadības iniciatīvas ar karavīru izbeigs pirms termiņa.

Kā notiek veselības stāvokļa pārbaude? 

  1. Vispirms jādodas pie sava ģimenes ārsta, lai saņemtu izrakstu no ambulatorās kartes par veselības stāvokli, kā arī pie narkologa un psihiatra, lai saņemtu izziņu (izdruku no elektroniskās datubāzes, ja izmantota integrētā valsts informācijas sistēma) par to, vai kandidāts ir vai nav uzskaitē. 
  2. Rekrutēšanas un atlases centrs ar 1. punktā minētiem noformētiem dokumentiem un aizpildītu veselības aptaujas anketu nosūtīs uz Medicīnas nodrošinājuma centru, kurā ambulatorā medicīniskā komisija veiks medicīnisko pārbaudi. To veiks ķirurgs, primārās veselības aprūpes ārsts, neirologs, otorinolaringologs, oftalmologs, dermatologs, stomatologs, ginekologs, psihiatrs, narkologs un vajadzības gadījumā citi speciālisti. Pārbaudē veiks asins un urīna analīzes, EKG, krūškurvja rentgenoloģisko izmeklēšanu, noteiks auguma, fiziskā spēka un slodzes spējas, redzes asuma, dzirdes un trokšņu jutības kapacitāti, kā arī krāsu redzi.
  3. Pēc pārbaudes ambulatorā medicīniskā komisija pieņems lēmumu par derīgumu dienestam un studijām NAA, izsniedzot medicīniskās komisijas atzinumu, kurš ir derīgs sešus mēnešus. Lēmums jāiesniedz Rekrutēšanas un atlases centrā.


Kādi vēl pārbaudījumi tiks veikti atlases procesā? 

Bruņoto spēku Psihodiagnostikas centra psihologi IQ testos un pārrunās izpētīs un novērtēs šādas kandidātam noteiktās psiholoģiskās īpašības: stresa noturība, uzvedības paškontrole, saskarsmes spējas un spējas strādāt komandā, adaptācijas spējas, kā arī kognitīvās un intelektuālās attīstības spējas.

Vai ir kādas papildu prasības atlases procesā kandidātiem studijām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā? 

Papildus veselības stāvokļa un fiziskās sagatavotības pārbaudēm un psihodiagnostikas testiem:

  1. kandidātam studijām profesionālā bakalaura studiju programmā jānokārto iestājpārbaudījums matemātikā un fizikā, pēc kura rezultātiem tiek pieņemts lēmums par pretendenta atbilstību studiju uzsākšanai;
  2. kandidātiem uz otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu un bakalaura studiju programmu:
    • jānokārto iestājpārbaudījums angļu valodā (ALCPT), testā iegūstot vismaz 50 punktus,
    • jāpiedalās divu dienu padziļinātajā atlasē, kurā individuālajos un grupu uzdevumos, diskusijās un intervijās atlases komisija vērtē kandidātu personiskās un psiholoģiskās īpašības. Kandidāti darbojas nelielās grupās ar tikko iepazītiem kolēģiem, lai pierādītu savu erudīciju, radošo domāšanu un spēju darboties komandā. Vērtētas tiek arī katra individuālās spējas vadīt grupu un uzņemties līdera lomu. Kandidātiem jāiztur arī NAA kadetu sagatavotie militarizētie pārbaudījumi, kuriem dots nosaukums “Melnā nakts”.

Esmu bijis jaunsargs. Vai ir kādas priekšrocības? 

Kandidātu, kurš ir vai ir bijis Jaunsardzē un ne ilgāk kā pirms trim gadiem nokārtojis Jaunsargu mācību paraugprogrammas ceturtā līmeņa noslēguma testus, iegūstot vismaz 90 punktus, var nosūtīt uz Kājnieku skolu militārās pamatapmācības 1. līmeņa kursa pārbaudes testu kārtošanai. Pēc sekmīgas testu nokārtošanas kandidātu var ieskaitīt militārās pamatapmācības 2. līmeņa kursā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI