NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
17. septembrī, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
10
10

Vai militārais dienests ir piemērots sievietēm? Latvijas armija atbild: “Jā!”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Latvijas armija

Līdz ar izmaiņām karadarbības vidē un tehnoloģijās ir mainījusies arī attieksme pret dzimumu līdztiesības jautājumiem – “vājais dzimums”, “neliels skaits”, “fiziski vājākas” un citi tamlīdzīgi aizspriedumaini izteicieni daudzu valstu armiju diskusijās vairs netiek attiecināti uz sievietēm, nu ļaujot viņām piepildīt sapni par militāro dienestu.

īsumā
  • Latvijas armija sievietēm vienmēr ir ļāvusi ieņemt ikvienu amatu.
  • Latvijas profesionālā dienesta karavīru vidū 15,3% ir sievietes – tas ir viens no augstākajiem rādītājiem NATO dalībvalstu bruņotajos spēkos.
  • Piecas Latvijas armijā dienošās sievietes ir ieguvušas augsto pulkvežleitnantes dienesta pakāpi.
  • Izvēloties militāro karjeru, karavīri iegūst stabilitāti, konkurētspējīgu un motivējošu atlīdzību, kā arī plašas sociālās garantijas.
  • Ceļš uz militāro karjeru sākas ar pieteikšanos profesionālajam dienestam. To var izdarīt elektroniski.

Atšķirībā no citām valstīm, piemēram, ASV un Lielbritānijas, kuras tikai nesen sievietēm ļāva ieņemt daudzus līdz šim viņām liegtus militāros amatus, Latvijas armija sievietēm vienmēr ir ļāvusi ieņemt ikvienu amatu viņām ir bijusi nepieciešama vien vēlme dienēt, ar savām zināšanām un iemaņām palielinot armijas efektivitāti.

Sasniegts arī ievērojams rezultāts patlaban Latvijas armijas profesionālā dienesta karavīru vidū 15,3% ir sievietes, tādējādi Latvijas armija starp NATO dalībvalstu bruņotajiem spēkiem ir ierindojusies pirmajā piecniekā. Dzimumu līdztiesības jautājumos Latvija būtiski neatpaliek no pasaules līdera – Kanādas bruņotajiem spēkiem, kuros dienē 15,7% sieviešu, – un Latvijas armija apņēmusies līdz 2026. gadam sieviešu skaitu palielināt līdz pat 25%.

Kā to vērtē Latvijas sabiedrība

2006. gada pētījumā, kurā tika skatīti Latvijas sabiedrības stereotipi par profesiju piemērotību vīriešiem un sievietēm, tika noskaidrots, ka vien 0,5% aptaujāto uzskatīja – karavīru profesijas (kareivis, instruktors un virsnieks) ir piemērotas tikai sievietēm. Savukārt 8,6% norādīja: karavīru profesijas ir piemērotas gan vīriešiem, gan sievietēm, bet 90,2% aptaujāto joprojām uzskatīja, ka tās ir izteiktas vīriešu profesijas.

Savukārt 2013. gada pētījumā 1% aptaujāto domāja, ka karavīru profesijas ir piemērotas tikai sievietēm, bet jau gandrīz trešdaļa aptaujāto 26% uzskatīja, ka karavīru profesijas ir piemērotas gan vīriešiem, gan sievietēm, un vairs tikai 72% aptaujāto domāja, ka šīs profesijas ir piemērotas vienīgi vīriešiem.

Latvijas armija lauž stereotipus

Latvijas armija ir viena no tām pasaules armijām, kurās sieviete bez ierobežojumiem var dienēt noteiktā specialitātē – armijā patlaban ir gandrīz 170 šādu specialitāšu. Salīdzinoši daudzu sieviešu dienests ir saistīts ar personāla plānošanu un vadību, finanšu plānošanu, medicīnisko nodrošinājumu, administrāciju un lietvedību un citām jomām. Sievietes dienē arī komandējošā sastāva amatos, virsnieces profesijas zināšanas un iemaņas vispirms apgūstot Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Šoruden studijām izraudzīta 21 sieviete.

Latvijas armijā sievietes bez ierobežojumiem var iegūt nākamo dienesta pakāpi, līdz ar to arī tikt paaugstinātas amatā neatkarīgi no dzimuma karavīriem jāapgūst dienesta pakāpei noteiktais militārās apmācības kurss.  Piecas Latvijas armijā dienošās sievietes ir ieguvušas augsto pulkvežleitnantes dienesta pakāpi.

Arī atlīdzību abi dzimumi saņem pēc vienādiem noteikumiem mēnešalga tiek noteikta atbilstoši dienesta pakāpei un tai nepieciešamajai militārajai izglītībai, kā arī izdienai. Patlaban karavīri, uzsākot militāro dienestu, saņem konkurētspējīgu un motivējošu atlīdzību, sākot no 900 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Līdz ar to uz jautājumu “Vai militārais dienests ir piemērots sievietēm?” Latvijas armija pārliecinoši atbild “Jā!”, uzsverot savas personāla politikas pamatprincipu jebkādas diskriminācijas aizliegumu. Tas noteic, ka tiek atzīta jebkura karavīra līdzvērtīga loma militārajā dienestā neatkarīgi no viņa rases, ādas krāsas, dzimuma, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa, seksuālās orientācijas vai citiem apstākļiem. Visiem karavīriem tiek nodrošinātas vienādas tiesības un vienāda atbildība.

Kāds ir dienošo sieviešu priekšstats par militāro dienestu

Kaprāle Marta Siļķēna ir medicīnas māsa, kas rūpējas par karavīru veselību. Šo specialitāti viņa apguva, savienojot dienestu ar karavīra glābēja amatu un mācībām koledžā. Ja karavīrs, nepārtraucot dienesta pienākumu pildīšanu, sekmīgi mācās valsts akreditētā augstākās izglītības iestādē, Latvijas armija viņam var kompensēt mācību izdevumus.

Kareive Kristīne Grunte ir personālsastāva uzskaites jaunākā speciāliste. Savus dienesta pienākumus viņa veic ne tikai štābā, bet kopā ar vienību arī mācībās poligonā. Militārajā dienestā pilnveidotās iemaņas personāla plānošanas un vadības specialitātē viņai noderēs arī civilajā dzīvē pēc atvaļināšanās no aktīvā dienesta.

Esi viena no mums – izvēlies militāro karjeru!

Izvēloties militāro karjeru, karavīri iegūst stabilitāti, konkurētspējīgu un motivējošu atlīdzību, kā arī plašas sociālās garantijas:

  • valsts apmaksātu veselības aprūpi;
  • garantētu izdienas pensiju;
  • bezmaksas apmācību specialitātē, svešvalodās un citās dienestam nepieciešamajās jomās;
  • karavīru bērnus ir tiesības ārpus kārtas iekārtot pirmsskolas izglītības iestādēs.

Plašāk par militārā dienesta ieguvumiem lasi rakstā “Izvēloties militāro karjeru un kļūstot par karavīru, tu iegūsi”.

Ceļš uz militāro karjeru 20 un pat vairāk gadu garumā sākas ar pieteikšanos profesionālajam dienestam. To var izdarīt elektroniski, pieteikuma anketu aizpildot tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā “Kļūsti karavīrs”, kur ir pieejama informācija par pamatprasībām militārajam dienestam, vakancēm un atlases kārtību, kā arī sniegtas atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Neskaidrību gadījumā zvani mums uz telefona numuru 67137137 vai raksti uz e-pasta adresi rekrutesana@mil.lv.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI