SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes

Noteikumi bezdarbnieku uzskaites informācijai

Stājas spēkā 31.03.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien stājas spēkā Bezdarbnieku uzskaites un reģistrēto vakanču informācijas sistēmas noteikumi, kuri nosaka plašu datu kopumu par reģistrētajiem bezdarbniekiem, darba meklētājiem un bezdarba riskam pakļautajām personām, datu saņemšanas, apstrādes un izmantošanas kārtību.

Jaunie Ministru kabineta noteikumi Nr. 172 detalizētāk regulē Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā paredzēto Bezdarbnieku uzskaites un reģistrēto vakanču informācijas sistēmu (BURVIS) un precīzāk uzskaita nepieciešamo personu datu apjomu. Viena no lielās sistēmas sastāvdaļām ir Brīvprātīgā darba veicēju informācijas sistēma, ko nosaka Brīvprātīgā darba likums, lai attīstītu brīvprātīgā darba iespējas, nodrošinātu un koordinētu informācijas apmaiņu starp personām, kuras vēlas veikt brīvprātīgo darbu, un brīvprātīgā darba organizētājiem.

MK noteikumi paredz, ka informācijas sistēmā iekļauj datus par:

  1. Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētajiem bezdarbniekiem, darba meklētājiem un bezdarba riskam pakļautajām personām;
  2. darba devēju reģistrētajām brīvajām darbavietām (vakancēm) un personu dzīvesgaitas aprakstiem (CV);
  3. NVA sadarbības partneriem – aktīvo nodarbinātības un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu īstenotājiem un darba devējiem;
  4. komersantiem – darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzējiem;
  5. brīvprātīgā darba organizētājiem un personām, kuras vēlas veikt brīvprātīgo darbu.

Lai nodrošinātu citu institūciju funkciju izpildi, dati par personu statusu NVA un dalību pasākumos no informācijas sistēmas BURVIS atbilstoši noteikumos paredzētajam tiek nodoti Labklājības ministrijai, Sociālās integrācijas valsts aģentūrai, Valsts darba inspekcijai, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūrai, pašvaldībām.

Informācijas sistēmas pārzinis ir Nodarbinātības valsts aģentūra. NVA, īstenojot valsts politiku bezdarba samazināšanas un bezdarbnieku, darba meklētāju un bezdarba riskam pakļauto personu atbalsta jomā, izmanto informācijas sistēmu, lai nodrošinātu: darba tirgus īstermiņa prognozēšanu; bezdarbnieku un darba meklētāju reģistrēšanu un uzskaiti; aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanu un īstenošanu; palīdzību bezdarbniekiem, darba meklētājiem, kā arī ekonomiski neaktīvajiem iedzīvotājiem iesaistei darba tirgū; sadarbību un informācijas savstarpējo apmaiņu ar darba devējiem, kā arī pieteikto brīvo darba vietu uzskaiti; informācijas iegūšanu un koordinēšanu par brīvprātīgo darbu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI