SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
20. jūnijā, 2013
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Noziedzība
4
4

Lai svētku priekā nedalītos ar zagļiem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmām kārtām pašiem iedzīvotājiem ir jāgādā par to, lai garnadži mājoklī nevarētu iekļūt, vai vismaz šo procedūru maksimāli apgrūtināt un padarīt ilgāku.

LV portāla infografika

Ar lielu prieku gaidām tuvojamies Līgo svētkus, Dziesmu un deju svētkus, kad tūkstošiem cilvēku visā Latvijā dosies tuvākā vai tālākā ceļā. Un ir taču arī atvaļinājumu laiks, ko reti kurš pavada sava mājokļa sienās. Bez iemītniekiem palikušie mājokļi diemžēl ir liels kārdinājums zagļiem, un, kā liecina Valsts policijas novērojumi, zādzību pieaugums no mājokļiem vērojams visas vasaras gaitā. Visbiežāk tiek zagtas vērtīgas un viegli aiznesamas mantas, kas arī ātri pamanāmas, – portatīvie datori, fotokameras, somiņas, zeltlietas, nauda un norēķinu kartes, apģērbs un apavi.
īsumā
  • Dodoties prom no mājām vai ejot gulēt, pārliecinieties, ka mājokļa ( garāžas, pagraba u.c.) durvis ir aizslēgtas.
  • Neglabāt atslēgu vispārzināmās vietās (piemēram, zem paklājiņa)
  • Neatstāt vaļā vai vēdināšanas režīmā logus (arī lodžijas).
  • Mainot logus vai durvis, konsultēties par to drošību.
  • Izvēlēties kvalitatīvas slēdzenes.
  • Neizvēlēties ārdurvis ar stikla detaļām.
  • Pieslēgt mājoklim signalizāciju, videonovērošanu.
  • Iegādāties un apmācīt suni.
  • Dodoties projām uz ilgāku laiku, uzticamus kaimiņus vai tuviniekus brīdināt par prombūtni, lūgt mājokli pieskatīt.
  • Neatstāt no ielas redzamā vietā vērtīgas mantas.
  • Sargāt mājokļa atslēgas.
  • Informēt bērnus par privātu ziņu neizpaušanu svešiem cilvēkiem, t.sk sociālajos tīklos.
  • Publiski neapspriest savu labklājību vai īpašumā ierīkotos drošības līdzekļus.
  • Ziņot par notikušo policijai – 02 vai 112

Tomēr zādzības mājokļos (gan retāk) notiek arī tad, kad saimnieki ir mājās. Pirms vairākiem gadiem visa valsts uzzināja, ka Langstiņos apzagts kāda miljonāra dzīvoklis – kamēr saimnieki uzturējās apakšstāvā, zagļi, atmūķējuši logu, rosījās pa augšstāvu, nolaupot vērtslietas.

Aprīlī piecos no rīta privātmājas Rīgā, Bajāru ielā, iemītnieki pamanīja, ka viņi nav vieni – ēkā šiverējas zagļi. Policija ieradās ļoti operatīvi, māju aplenca, neiztika arī bez pakaļdzīšanās, un viss beidzās veiksmīgi: zagļus aizturēja, nozagto mantu atguva.

Tie ir tikai pāris piemēri no tūkstošiem gadījumu, ko policija valstī reģistrē ik gadu. Zādzību skaits mājokļos, kā liecina Valsts policijas (VP) informācija, pēdējos gados vidēji ir nedaudz zem trim tūkstošiem.

Ieteikumi drošībai pret garnadžiem

Protams, pirmām kārtām pašiem iedzīvotājiem ir jāgādā par to, lai garnadži mājoklī nevarētu iekļūt, vai vismaz šo procedūru maksimāli apgrūtināt un padarīt ilgāku. Turklāt tas nemaz nav sarežģīti.

VP sabiedrisko attiecību speciāliste Sintija Virse, vadoties no policistu praksē novērotā, definējusi virkni drošības ieteikumu.

  • Kad dodaties prom no mājām vai ejat gulēt, pārliecinieties, ka mājokļa durvis ir aizslēgtas. Aptuveni ceturtā daļa no visām izdarītajām zādzībām ir notikušas tādēļ, ka nav aizslēgtas durvis. Tas pats attiecas uz visām citām durvīm (garāžas, pagrabi), kas savienotas ar dzīvojamo ēku un caur kurām var iekļūt mājoklī.
  • Neatstājiet vaļā vai vēdināšanas režīmā logus (arī lodžijas), jo tad tos var ļoti vienkārši atvērt. Tas attiecināms arī uz tiem gadījumiem, kad mājokļa saimnieki vakaros ir mājās, jo samērā izplatīts ir zādzības veids - kamēr saimnieki atrodas mājas vienā stāvā, tiek apzagts otrs.
  • Ja vien iespējams, pieslēdziet savam mājoklim signalizāciju, videonovērošanu, iegādājaties suni.
  • Ja paredzēts doties ārpus savas dzīvesvietas uz ilgāku laiku, uzticamus kaimiņus brīdiniet par savu prombūtni, lai viņi pievērstu jūsu mājoklim uzmanību, vai palūdziet kādu radinieku vai paziņu jūsu prombūtnes laikā pieskatīt īpašumu. Īpaši palūdziet, lai no jūsu pastkastītes regulāri izņemtu pasta sūtījumus.
  • Neatstājiet no ielas redzamā vietā vērtīgas mantas, ko var iekārot zagļi. Piemēram, uz palodzes - portatīvo datoru, pagalmā - divriteņus (it īpaši, ja nav nožogojuma) vai zāles pļāvēju un citas mantas.
  • Izstāstiet bērniem par drošības pasākumiem, piemēram, ka nevajag svešiem cilvēkiem stāstīt, kādas mantas ir jūsu mājās, kā arī par to, cikos vecāki pārnāk no darba.
  • Ja dodaties prombūtnē, nevajag šo ziņu izplatīt sociālajos tīklos, jo arī zagļi aktīvi seko līdzi šādai informācijai.
  • Parūpējieties, lai tuvu pie mājas logiem neatrastos priekšmeti, kas atvieglo iekļūšanu mājokļa augšējos stāvos, piemēram, trepes, mucas, kastes.
  • Neglabājiet vērtīgas mantas viegli pieejamās vietās – plauktos, uz galda. Tās drošāk ir ieslēgt seifos. Tas pats attiecas arī uz skaidru naudu.
  • Nekad mājokļa atslēgu neatstājiet zem paklājiņa pie durvīm ārpusē vai kādā citā vietā, kas brīvi pieejama jebkuram svešiniekam.
  • Ja dzīvojat daudzdzīvokļu mājā un dzīvoklim ir balkons, tad neatkarīgi no tā, kurā stāvā dzīvojat, neatstājiet uz balkona velosipēdus, kā arī citas vērtīgas mantas. Kā liecina prakse, zādzības izdara arī no dzīvokļu balkoniem un lodžijām, kas atrodas piektajā vai vienpadsmitajā stāvā.
  • Būvējot vai remontējot mājokli, konsultējieties ar jomas speciālistiem gan par drošākajiem logiem, gan durvīm, lai tās būtu pēc iespējas grūtāk uzlaužamas.
  • Neatstājiet atslēgu slēdzenē pēc durvju aizslēgšanas, jo zaglis, pagriežot no ārpuses, durvis var atvērt.
  • Pirms durvju atvēršanas vienmēr pārliecinieties, kam jūs atverat durvis. Ļoti labi, ja ārdurvīs ir tā dēvētās "actiņas".
  • Neizvēlieties ārdurvis ar stikla detaļām, jo tas var atvieglot iekļūšanu mājoklī.
  • Ja ir noticis ļaunākais un jūsu mājoklī ir iekļuvuši zagļi, nekavējoties informējiet par to policiju, kā arī līdz policijas ierašanās brīdim neejiet mājoklī un neko neaiztieciet, jo policijai svarīgs var būt ikkatrs apavu vai pirkstu nospiedums, kā arī citi lietiskie pierādījumi, kas var palīdzēt noskaidrot iespējamo vainīgo personu.

Piesardzība pret gadījuma paziņām

Sīkāk izvēršot šos ieteikumus, var pievienot vēl dažus padomus. Ja mājās ir pusaudži vai jaunieši, kuriem patīk pulcināt draugus un saviesīga dzīve, tomēr ir jāpievērš uzmanība, vai visi ir pazīstami ļaudis, un drošības labad tomēr neatstāt redzamās vietās bez uzraudzības naudasmakus, dārgas rotaslietas, citas vērtīgas mantas un atslēgas. Diemžēl ir zināmi piemēri, ka kāds no raibās kompānijas uz īsu laiku paņem mājokļa atslēgas, izgatavo paraugu un pēc tam nemanot tās atliek atpakaļ. Mājas iemītnieki nebeidz brīnīties, kā gan atslēgas pazuda un pēc tam atradās, taču pēc laika izrādās, ka mājoklis apzagts, bet nav uzlauzti ne logi, ne durvis...

Policijas rīcībā ir informācija, ka pieredzējuši zagļi atslēgu nospiedumus paņem arī turpat uz vietas, kamēr tās atstātas viegli pieejamās vietās mājās, birojā, garderobē un citur.

"Aptuveni ceturtā daļa no visām izdarītajām zādzībām ir notikušas tādēļ, ka nav aizslēgtas durvis."

Tomēr, arī nepievīlējot atslēgu kopijas, daudzas slēdzenes nav grūti atmūķēt, tāpēc saimniekiem vajadzētu parūpēties, lai viņu mājokļu durvīs būtu kvalitatīvas slēdzenes. Turklāt tām nav jābūt no "dārgākā gala".

Izrādās, pret zagļiem drošāki (katrā ziņā grūtāk atmūķējami) ir vecā parauga koka logi, jo ar plastmasas logiem viņi ir iemācījušies labi tikt galā.

Policija arī iesaka – tā kā zagļi allaž cenšas darboties klusi, viņu nolūkus spēj izjaukt faktiski jebkāda neparedzēta situācija – signalizācijas ieslēgšanās, saimnieku pārrašanās vai kaimiņi, kas ziņo par notiekošo. Nereti pietiekami nav novērtēta arī suņa loma, piemēram, naktī zaglis nepamanīts mājā neielavīsies, ja tur būs suns, kas izziņos trauksmi.

Tad vēl – nekad publiski nevajadzētu apspriest savu labklājību vai īpašumā ierīkotos drošības līdzekļus.

Ļoti žēl, bet zaglēni mēdz gadīties pat starp kaimiņu māju bērniem. Kamēr vienā istabā pārējie draudzīgi spēlējas, kāds klusiņām apseko atvilktnes un skapjus un, piemēram, piesavinās sava it kā drauga ilgi krāto naudu divritenim.

Ko liecina apdrošinātāju pieredze?

Apdrošināšanas sabiedrības "Balta" drošības pārvaldes vadītājs Egils Sīlis-Jaunsīlis informē: "Pērn par zādzībām fizisko personu īpašumos "Balta" ir izmaksājusi atlīdzības 127 300 latu apmērā, savukārt par zādzībām ārpus apdrošināšanas polisē noteiktās adreses izmaksāti 47 000 latu. Visbiežāk nozagti datori, mobilie tālruņi un velosipēdi. Šogad par zādzībām izmaksāti jau 46 000 latu.

Pēc zādzības saimnieki parasti piesaka divu veidu zaudējumus. Viens no tiem ir sabojātais īpašums (kur visbiežāk cietuši logi un durvis), vidējos zaudējumus aprēķinot 400 latu apmērā. Otra izmaksu daļa ir par nozagtajām mantām. Šo izmaksu summa ir atkarīga no apdrošinātās iedzīves. Lielāka tā ir tad, ja īpašumā ir vērtīgi priekšmeti, piemēram, gleznas, zeltlietas, kažoki, dārga elektrotehnika. Visbiežāk no īpašumiem nozog datorus, foto un video tehniku, jo tās ir mantas, ko zagļi var paņemt un samērā viegli aiznest.

"Policijai svarīgs var būt ikkatrs apavu vai pirkstu nospiedums."

Savukārt, apzogot privātmājas, garnadži ir iecienījuši motorzāģus, zāles pļāvējus, laivas, velosipēdus, kas parasti atrodas saimniecības telpās. Nereti tiek nozagti arī metāla izstrādājumi, tai skaitā žogi.

Interesanti, ka pēdējos gados ar zādzību pieaugumu izceļas janvāris. Salīdzinot ar gada vidējiem rādītājiem, janvārī par zādzībām "Balta" saņēmusi par 9% vairāk atlīdzību pieteikumu. Iespējams, to var skaidrot ar ieradumiem, kas zagļiem piemīt tāpat kā ikvienam citam: Ziemassvētku un Jaunā gada laikā daļu savu līdzekļu viņi tērē svētku svinēšanai un dāvanām. Tāpēc janvārī zagļiem biežāk rodas vēlme "uzlabot" savu materiālo stāvokli ar nelikumīgu darbību palīdzību. Tāpat šajā laikā cilvēki nereti dodas atvaļinājumos uz siltajām zemēm, tāpēc arī zagļi biežāk viesojas privātīpašumos."

"Saimniekiem vajadzētu parūpēties, lai viņu mājokļu durvīs būtu kvalitatīvas slēdzenes."

Salīdzinājumā ar pērno gadu šogad apzagšanu skaits krities nedaudz - par 4%, skaidro E.Sīlis-Jaunsīlis. Vidēji katrs piektais atlīdzības pieteikums fiziskajā īpašumā saņemts par notikušu zādzību. "Lai Jāņos nepārsteigtu zagļi, īpaši privātmāju īpašniekiem jāatgādina – neaizmirst par mājas pieskatīšanu un parādes durvju aizslēgšanu. Sabiedrības "Balta" pieredzē ir vairāki gadījumi, ka zagļi, kamēr saimnieki un viesi svin svētkus piemājas dārzā ēkas otrā pusē, pa neaizslēgtām parādes durvīm viegli iekļuvuši priekšnamā un piesavinājušies vērtīgas mantas, arī viesu auto atslēgas."

Īpaša uzmanība mājokļa drošībai jāpievērš gan svētku, gan atvaļinājumu laikā. Garnadži ir viltīgi un cenšas iepazīt savu upuri, tāpēc pirms garākas prombūtnes ieteicams no pastkastītes izņemt korespondenci, liedzot zagļiem pēc pasta sūtījumu datumiem izsekot, cik ilgi mājokļa saimnieks nav bijis dzīvesvietā. Turklāt, izejot no mājas, ieteicams atstāt ieslēgtu radio vai gaismu gaitenī, maldinot ar cilvēka klātbūtnes efektu.

Taču vissvarīgākais, kas jāizdara vispirms - ir jāaizver logi un jāaizslēdz durvis. Vasarā ir raksturīgi, ka tiek atstāti atvērti logi telpu vēdināšanai. Lai svētkus vai garāku atpūtu neizbojātu nelabvēļu apciemojums, kā jau iepriekš minēts, ieteicams laikus vienoties ar uzticamiem kaimiņiem, draugiem vai radiniekiem, kas ik pa laikam varētu mājokli pārbaudīt.

Vēl lieti noderēs atgādinājums – dodoties prombūtnē, atstājiet kaimiņiem savu tālruņa numuru, kā arī atgādiniet policijas tālruņa numurus: 02, zvanot no fiksētā tālruņa līnijas, vai 112, zvanot no mobilā tālruņa.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI