SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. martā, 2012
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
9
9

Kas ir Jauniešu Saeima?

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jauniešu Saeimas vēlēšanas Latvijā ir kļuvusi par paliekošu tradīciju. Tā apvieno tos Latvijas jauniešus, kuriem nav vienaldzīgs savas valsts liktenis, iesaistīties procesos, kas var mainīt pastāvošo kārtību un radīt izmaiņas labākai nākotnei.

FOTO: Ernests Dinka, Saeima

Otru gadu pēc kārtas Saeima sadarbībā ar biedrībām Sabiedrība par atklātību “Delna” un Latvijas Bērnu forums rīko Jauniešu Saeimas vēlēšanas. Skolēniem un jauniešiem, vecumā no 15 līdz 20 gadiem, ir iespēja iesniegt savas idejas par sev svarīgiem jautājumiem, lai 27.aprīlī, beidzoties vēlēšanām, no Saeimas tribīnes tās aizstāvētu un virzītu to pieņemšanu.

"Nost ar ēnu ekonomiku!", "motivēt cilvēkus palikt Latvijā", "lauksaimniecības un rūpniecības attīstīšana", "ierobežot politiķu visatļautību un ekonomikas gremdēšanu", "padarīt Latviju par nodrošinātāko un attīstītāko Baltijas valsti", "pieņemt neformālo izglītību" – šādas un vēl vairāki simti citu ideju, ko izteikuši jaunie deputātu kandidāti, lasāmas Jauniešu Saeimas oficiālajā mājaslapā www.jauniesusaeima.lv, kurā jaunieši pauž savas idejas par sev un tautai svarīgiem jautājumiem, kam jāpievērš uzmanība.

Aktīvie un radošie jaunieši no pieciem vēlēšanu apgabaliem – Rīgas, Vidzemes, Kurzemes, Latgales un Zemgales - aicina vēlētājus balsot par viņu iekļaušanu to 100 jauniešu sarakstā, kam būs ļauts turpināt savu ideju virzību tālākai apspriešanai 27.aprīlī no Saeimas tribīnes. Šādi rīkoti jauniešu parlamenti ir jau pazīstami Eiropas Savienībā (ES), un tādi ir organizēti vairāk nekā desmit ES parlamentos.

Kas ir Jauniešu Saeima?

Jauniešu Saeima ir projekts, kurā ikvienam jaunietim ar savu ideju labklājības uzlabošanai ir iespēja veicināt tās realizēšanu. Mērķis ir ļaut jauniešiem izprast politiskos procesus un darbību, lēmumu pieņemšanas gaitu un pievērst Saeimas un sabiedrības uzmanību reālām problēmām, kuras būtu jārisina, taču par kurām netiek runāts vai tās tiek ignorētas. "Jauniešiem ir iespēja praktizēt parlamentārās demokrātijas vienus no būtiskākajiem elementiem – kandidēt, vēlēt, tikt ievēlētam un iejusties tautas pārstāvju ādā," tā šo projektu raksturo organizācijas "Delna" jauniešu programmas koordinatore Evija Goluba.

Jauniešu Saeimas struktūra un process ir pietuvināts Saeimas kārtībai, kur pirmais solis ir iesaistīšanās un kļūšana par kandidātu. Otrais solis ir savas idejas prezentēšana un intereses veicināšana vēlētājos, lai sabiedrības locekļi atbalstītu izvirzīto ideju un par to balsotu, tādējādi virzot konkrēto kandidātu kļūt par vienu no 100 jauniešiem, kas uz vienu dienu - 27.aprīlī - pulcēsies Latvijas parlamenta ēkā un diskutēs par sev aktuālām tēmām, iejūtoties Saeimas deputāta darba ikdienā.

"Jauniešu Saeima ir projekts, kurā ikvienam jaunietim ar savu ideju labklājības uzlabošanai ir iespēja veicināt tās realizēšanu."

Ievēlēto 100 jauniešu deputātu darbs noritēs četrās komisijās: Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā un Eiropas lietu komisijā. Kā minēts Saeimas mājaslapā, komisijas vadīs Saeimas deputāti, komisiju priekšsēdētāji kopā ar līdzpriekšsēdētājiem no jauniešu vidus. Par ideju virzīšanu tālākai apspriedei tiks balsots ar "par" vai "pret". Komisijas tiek veidotas, pamatojoties uz jauniešu kandidātu virzītajām un populārākajām idejām.

Lai jauniešu sēdes, kuras vadīs Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, darba kārtība tiktu apstiprināta, jaunieši izveidos savu Saeimas Prezidiju.

Kā kļūt par Jauniešu Saeimas deputātu?

Tie jaunieši, kuri vēlas pievērst uzmanību un mainīt vai iekļaut izmaiņas pastāvošajā kārtībā, var pieteikt savu ideju un kļūt par vienu no kandidātiem, kas, ja balsotāji tā lems, 27.aprīlī pulcēsies Saeimas namā un aizstāvēs savu ideju un virzīs to realizēšanai.

Lai kļūtu par vienu no 100 Jauniešu Saeimas deputātiem, jaunietim sava unikālā ideja par to, ko, viņuprāt, vajadzētu mainīt vai uzlabot, ir jāpiesaka Jauniešu Saeimas oficiālajā mājaslapā līdz 18.martam. Interesenti ar vēlēšanu nolikumu var iepazīties šeit.

Beidzoties pieteikšanās termiņam un vēlētāju balsošanai par sev tīkamo kandidātu, 18.martā pulksten 23.59 notiks balsu skaitīšana un tiks noteikti tie 100 jaunieši, kuru idejas no vēlētāju viedokļa būs atzītas par vispārliecinošākajām. Pēc tam sāksies sagatavošanās process 27.aprīlim, kad ievēlētie jaunie deputāti pulcēsies Saeimā, lai savas idejas aizstāvētu.

"Jauniešu Saeimas struktūra un process ir pietuvināts Saeimas kārtībai."

"Jauniešiem būs iespēja mācīties pierādīt savas idejas pamatotību, tās ieviešanas nepieciešamību un meklēt kompromisus, lai šo ideju atbalstītu arī citi. Dienas laikā jaunieši nāks klajā ar deklarāciju, kurā būs iekļautas idejas, par ko dalībnieki būs kopīgi vienojušies," skaidro E.Goluba.

Visi jaunieši, kas piesakās Jauniešu Saeimas vēlēšanām, ir aktīvi un ar idejām, kā savas vēlmes īstenot, norāda E.Goluba. Viņa piebilst, ka jauniešus vieno vēlme ietekmēt procesus Latvijā, vēlme iepazīt Saeimas deputātu ikdienu. Un Jauniešu Saeima Latvijas jauniešiem sniedz šādu iespēju.

Jauniešu aktivitāte pieaug

Salīdzinot ar pagājušo gadu, jauniešu atsaucība ir pieaugusi. 2011.gadā Jauniešu Saeimas vēlēšanām bija pieteikušies 129 jaunieši. Šogad, lai gan līdz vēlēšanu noslēgumam ir atlikušas vēl nepilnas divas nedēļas, kandidātu skaits ir sasniedzis jau gandrīz 120 jauniešus no pieciem vēlēšanu apgabaliem. Visaktīvākie jaunieši ir no Rīgas vēlēšanu apgabala un Vidzemes, vismazāk – no Latgales. Katram apgabalam ir noteikts kvotu skaits, kas ir proporcionāls reģiona iedzīvotāju skaitam. Aktivitāte no jauniešu puses ir tik liela, ka dažos reģionos jau ir pārsniegtas piešķirtās kvotas.

Katram jaunietim sava ideja ir jāiesniedz kādā no šogad aktuālām tēmām: tiesiskuma stiprināšana, izglītība un kultūra, veselība un sociālā aizsardzība, tautsaimniecības attīstība, Es un ES, mana ideja Latvijai. Šobrīd visvairāk ideju ir saņemts izglītības un kultūras sadaļā, vismazāk – ES un tiesiskuma stiprināšanas jomā. Jauniešu aktivitāte par šīm tēmām skaidrojama ar to, ka tās ir vairāk pārzinātas un izprotamas.

Aktīvi ir arī vēlētāji – divu nedēļu laikā Jauniešu Saeimas mājaslapā viesojušies vairāk nekā 10 tūkstoši unikālo apmeklētāju un kopumā par idejām savu balsi atdevuši 3 tūkstoši cilvēku. Daudzām idejām vēlētāji ir atdevuši vairāk nekā 100 balsis, un vispopulārākā ideja, kas saņēmusi vairāk nekā 180 atbalstītājus, sludina, ka "patriotisms sākas ģimenē".

Kas notiek pēc tam

Šajā vienā dienā – 27.aprīlī, kurā jauniešiem tiks dota iespēja aizstāvēt un cīnīties par savām idejām, Saeima uzklausīs viņu priekšlikumus un svarīgākās prioritātes apkopos kopīgā dokumentā. Tomēr jāatzīst: reāli paveiktas lietas kopš pagājušā gada Jauniešu Saeimas nav novērotas.

 Taču jaunieši neapstājas un turpina cīnīties un pievērst uzmanību problēmām, cerēdami, ka tiks sadzirdēti. Tāpēc motivētākajiem un azartiskākajiem dalībniekiem Sabiedrība par atklātību "Delna" piedāvās iespēju idejas realizēt arī dzīvē, lai tās nepaliktu vien idejas līmenī.

"27.aprīlī jauniešiem tiek dota iespēja aizstāvēt savas idejas no Saeimas tribīnes."

6.martā notikušajā Latvijas Radio 1 intervijā, kurā piedalījās pāris pagājušā un šā gada Jauniešu Saeimas kandidāti, viņi atklāja, ka daži deputāti no pagājušā gada Jauniešu Saeimas dalībniekiem noorganizēja nevalstisku organizāciju "Progresīvā jaunatne" un rīkoja seminārus, vēlēdamies kopīgiem spēkiem turpināt iesākto. Jauniešu plāni ir lieli – viņu mērķos ietilpst nodibināt Jauniešu līdzdalības akadēmiju, kurā varēs pieteikties un ar savām idejām kandidēt tie jaunieši, kas jau ir iesnieguši idejas Jauniešu Saeimai, un arī tie, kas to vēl nav darījuši. Pieteiktās idejas, piemēram,  kā izmantot dažādus interneta resursus apmācībām, palīdzēs realizēt Sabiedrība par atklātību "Delna".

Uzziņai

Jauniešu Saeimas vēlēšanas ir vienīgās elektroniskās vēlēšanas, kurās Latvijas iedzīvotājiem, kas ir portāla "Draugiem.lv" lietotāji, ir iespēja balsot par sev tīkamāko "deputātu kandidātu" ideju projekta oficiālajā mājaslapā. Jāpiemin, ka katrs vēlētājs var atbalstīt tikai vienu kandidātu, taču savu balsi priekšvēlēšanu kampaņas laikā var mainīt un atdot citam jaunietim, kura ideja šķiet interesantāka un sev nozīmīgāka par iepriekšējo.
Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI