SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. oktobrī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Skola

Top valsts regulēta kārtība mācību līdzekļu izvērtēšanai

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pašlaik par mācību literatūras izvērtēšanu maksā izdevēji: viņi paši slēdz līgumus ar recenzentiem, kas sniedz atzinumu, vai mācību literatūra, ko izdevējs iesniedz Valsts izglītības satura centram, atbilst valsts noteiktajam standartam.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Plānots, ka no nākamā gada februāra mācību literatūru gan pamatskolām, gan vidusskolām vērtēs nevis izdevēju, bet gan valsts izvēlēti recenzenti.

Izglītības ministrija izstrādājusi jaunus noteikumus par kārtību, kādā izvērtē un apstiprina mācību literatūras atbilstību pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības valsts standartam. Jaunizstrādātie noteikumi 13.oktobrī izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, tie vēl jāsaskaņo starp institūcijām un jāapstiprina valdībā.

Noteikumu projektā plānots, ka jaunā kārtība stāsies spēkā 2012.gada 1.februārī.

Prasību recenzentiem pašlaik nav

Gan Ministru kabineta noteikumos Nr.97 "Kārtība, kādā valsts organizē un finansē mācību līdzekļu izdošanu un iegādi", gan noteikumos Nr.682 "Valsts izglītības satura centra nolikums" ir noteikts, ka mācību literatūras atbilstību valsts vispārējās izglītības un arodizglītības standartam apstiprina Valsts izglītības satura centrs. Tomēr neviens normatīvais akts neprecizē kārtību, kādā centrs izvērtē un apstiprina mācību literatūras atbilstību pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības standartam.

Tāpat nav arī noteikts, kas maksā par mācību literatūras atbilstības izvērtēšanu, un valsts budžetā līdzekļi tam nav atvēlēti. Pašlaik par mācību literatūras izvērtēšanu maksā izdevēji: viņi paši slēdz līgumus ar recenzentiem, kas sniedz atzinumu, vai mācību literatūra, ko izdevējs iesniedz Valsts izglītības satura centram, atbilst valsts noteiktajam standartam.

"Savulaik jau ir bijusi kārtība, ka recenzentus izvēlējās valsts. "

Nekādas prasības ārējie normatīvie akti līdz šim recenzentiem neparedzēja. Kā skaidro Valsts izglītības satura centra speciāliste Baiba Bērziņa, recezenti pašlaik izvērtē mācību literatūras atbilstību standartam pēc centra noteiktiem vienotiem kritērijiem. Valsts pārbauda iesniegto recenziju kvalitāti un nepieciešamības gadījumā papildu izvērtē mācību literatūru.

Lai apstiprināšanai iesniegto mācību literatūru izvērtētu objektīvi un kvalitatīvi, izstrādāts projekts MK noteikumiem "Kārtība, kādā izvērtē un apstiprina mācību literatūras atbilstību pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības valsts standartam". Tajā paredzēts, ka mācību literatūras izvērtēšanas izdevumus turpmāk saskaņā ar Valsts izglītības satura centra maksas pakalpojumu cenrādi izdevējs segs daļēji, turklāt recenzentus mācību literatūras izvērtēšanai izvēlēsies nevis izdevējs, bet Valsts izglītības satura centrs. Tas nozīmē atgriešanos pie savulaik jau pastāvošās kārtības, ka recenzentus izvēlas valsts.

"Pamatojums jaunajai sistēmai ir šāds: ja centrs atbild par mācību literatūras apstiprināšanu, tad arī tās izvērtēšana ir jānodod centra ziņā," komentē B.Bērziņa. Saskaņā ar noteikumu projektu, izdevējs segs aptuveni 50% no recenzentu pakalpojumu izmaksām.

Varēs kontrolēt recenzijas kvalitāti

Mācību literatūru, kas paredzēta viena mācību priekšmeta apguvei vienā mācībvalodā, izvērtēs divi recenzenti, bet mācību literatūras, kas paredzēta mācību priekšmeta bilingvālai vai trilingvālai apguvei vai vairāku mācību priekšmetu integrētai apguvei, izvērtēšanai vajadzīgo recenzentu skaitu centrs varēs palielināt. Centra apstiprinātas mācību literatūras tulkojumu citā mācībvalodā izvērtēs zinātniskais recenzents.

MK noteikumu projektā noteiktas profesionālās prasības mācību literatūras recenzentiem. Pašlaik līgumus ar recenzentiem, kas izvērtē mācību literatūras atbilstību standartam, izdevēji slēdz bez centra starpniecības; turpmāk tos izvēlēsies centrs.

"Paredzēts, ka recenzentiem būs jāatbilst vairākām prasībām."

"Slēdzot līgumu ar recenzentu nepastarpināti, centram būs iespējams daudz vairāk kontrolēt recenzijas kvalitāti," saka B.Bērziņa. Paredzēts, ka recenzentiem būs jāatbilst vairākām prasībām:

  • mācību satura recenzentam būs vajadzīga augstākā pedagoģiskā izglītība vai augstākā izglītība mācību priekšmetam atbilstošā zinātnes nozarē;
  • kā arī pēdējo desmit gadu laikā vismaz piecu gadu pedagoģiskā darba stāžs attiecīgajā mācību priekšmetā.

Zinātniskajam recenzentam

  • vajadzēs maģistra vai doktora grādu mācību priekšmetam atbilstošā zinātņu nozarē
  • vai doktora grādu pedagoģijā un pedagoģiskā darba stāžu - ne mazāk kā piecus gadus pēdējo 10 gadu laikā.

    "Saskaņā ar noteikumu projektu, izdevējs segs aptuveni 50% no recenzentu pakalpojumu izmaksām."

Recenzents nevarēs būt izvērtējamās mācību literatūras vai tai alternatīvas (mācību procesā savstarpēji aizstājamas) mācību literatūras autors vai līdzautors, redaktors vai citādi saistīts ar tās sagatavošanu, izdošanu vai izplatīšanu.

Ja centram sniegtie recenzentu atzinumi būs pretrunīgi vai centrs nepiekritīs recenzenta atzinumam, centram būs tiesības sasaukt mācību literatūras ekspertu komisiju.

Galavārdu teiks Valsts izglītības satura centrs

Noteikumu projekts paredz arī kārtību, kā centrs apstiprina vai atsaka mācību literatūras atbilstību standartam.

Kad izdevējs būs centram iesniedzis izvērtējamo mācību literatūru, centrs izvēlēsies recenzentus, kas izvērtēs iesniegtās literatūras atbilstību standartam. Kad recenzentu atzinums būs gatavs, centrs pieņems lēmumu piekrist vai atteikt apstiprināt mācību literatūras atbilstību standartam vai arī uzdos izdevējam noteiktā termiņā labot  vai papildināt iesniegto mācību literatūru.

Centra lēmumu izdevējs saņems mēneša laikā no izdevēja iesnieguma saņemšanas dienas. Centra lēmumu izdevējs nepieciešamības gadījumā varēs apstrīdēt Izglītības un zinātnes ministrijā.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI