SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. septembrī, 2011
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Politika
3
3

Kandidāti, programmas un iespējas izvēlēties

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pilsoņa rīcībai pie balsošanas urnas nevajadzētu būt pēdējā brīža izvēlei. Lai gan netrūkst ātri iegūstamas informācijas par partijām un to kandidātiem, nekas tomēr nespēj aizstāt sekošanu politiskajiem procesiem ikdienā.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Vēlēšanas jau šonedēļ! Ir pienācis pats pēdējais brīdis izšķirties, par ko balsot. Priekšvēlēšanu politisko piedāvājumu jūklī daudziem ir pagrūti izlemt, par kuru no politiskajiem spēkiem 17. septembrī atdot savu balsi. Var, protams, sekot politiskās reklāmas aicinājumiem, vadīties pēc savas sirdsbalss vai intuīcijas, taču ir arī racionālākas iespējas atsijāt graudus no pelavām.

Priekšvēlēšanu aģitācijas un reklāmas gūzma, lai arī finansiālu ierobežojumu dēļ šoreiz mērenāka nekā pirmskrīzes laikos, aizēno virkni daudz lietderīgāku iespēju novērtēt partiju kandidātus un programmas. Tiesa, lai no tām, sekojot sauklim "Balso atbildīgi!", gūtu kādu labumu, ir jāpieliek nedaudz vairāk pūļu, nekā ļaujoties reklāmai vai personīgajai sirdsbalsij.

CVK, Saeima, valdība

Pamatinformācija par politiskajām partijām un deputāta kandidātiem ir pieejama Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā  www.cvk.lv. Tajā iespējams iepazīties ar partiju īsajām (4000 zīmju) programmām un kandidātu sarakstiem. Tie papildināti ar pamatziņām par katru Saeimas krēsla pretendentu: vecums, tautība, izglītība, valodu prasmes, darbavietas un amati, īpašumi, kā arī informācija par kandidāta iespējamo sadarbību ar PSRS vai LPSR drošības dienestiem. Gandrīz visi minētie dati turpat pieejami arī statistikā par katra saraksta kandidātiem kopumā.

Vēlētājiem noderīga informācija par pašreizējās Saeimas deputātiem, no kuriem gandrīz visi kandidē arī uz vietām 11. Saeimā, iegūstama, apmeklējot parlamenta mājaslapu  www.saeima.lv. Sadaļā "Deputāti", rodamas ziņas par katra tautas kalpa parlamentāro darbību – dalību Saeimas komisijās, apakškomisijās, kā arī uzstāšanos Saeimas sēdēs, - kas ir sevišķi svarīgi, vērtējot deputāta kandidātu potenciālo aktivitāti likumdevēja statusā. Īss informatīvs ieskats par partiju darbību līdzšinējos parlamenta sasaukumos gūstams sadaļā "Likumdevēju vēsture". Tur līdztekus katra sasaukuma nozīmīgākajiem veikumiem rodamas arī ziņas par izmaiņām frakciju sastāvā, kas pavisam konkrēti atspoguļo tā dēvēto politisko staigāšanu no partijas uz partiju sasaukuma laikā.

Koalīcijas partiju sekmes solījumu turēšanā, tām esot pie izpildvaras grožiem patlaban, ļauj novērtēt valdības mājaslapa www.mk.gov.lv. Tajā skatāma "Deklarācija par Valda Dombrovska vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību", kas pieejama, piemēram, sadaļā "Ministru kabineta darbību regulējošie dokumenti". Turpat aplūkojams rīcības plāns tā īstenošanai. Savukārt sadaļā "Ministru kabineta vēsture" lasāmas visu valdību deklarācijas kopš 1994. gada un koalīciju līgumi kopš 1997. gada.

Sabiedrisko organizāciju piedāvājums

Jau sagatavotu politiskā piedāvājuma novērtējumu pirms 11. Saeimas vēlēšanām piedāvā Sabiedriskās politikas portāls "politika.lv" (www.politika.lv). Balstoties uz pērn veikto 10. Saeimas priekšvēlēšanu programmu analīzi, šajā vietnē aplūkotas sešu partiju programmas. To partiju, kurām saskaņā ar socioloģiskajiem datiem ir vislielākās iespējas iekļūt nākamajā Saeimā. Tās ir partija "Vienotība", Zatlera Reformu partija (ZRP), Šlesera Reformu partija LPP/LC, PPA "Saskaņas centrs" (SC), Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"–TB/LNNK un PPA "Zaļo un Zemnieku savienība" (ZZS). "Vienotības", ZRP un VL!-TB/LNNK piedāvājums ir vērtēts, izskatot partiju garās programmas. SC, ZZS un Šlesera Reformu partija pie saviem vēlētājiem vērsušās vien ar īsajām programmām.

Sabiedriskās politikas centrs "Providus" tāpat kā pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, arī patlaban ir izveidojis interaktīvo anketu "Pielaiko partiju!" Šoreiz tā iekļauta interneta vietnē www.gudrasgalvas.lv. Anketa ļauj vēlētajiem novērtēt savu un deputātu kandidātu vai partiju uzskatu saderību. "Pielaiko partiju!" piedāvā tiešu saziņu ar deputātiem, uzdodot tiem jautājumus, šim nolūkam reģistrējoties vietnē ar kāda no sociālajiem tīkliem pasi. Interesentiem tiek piedāvāta iespēja sekot līdzi diskusijām, balsot par vai pret kandidātu, izlasīt kandidāta motivāciju, balotējoties 11. Saeimas vēlēšanās.

"Providus" mājaslapā www.providus.lv, sniedzot iespēju novērtēt politiskās cīņas godīgumu, pieejama arī informācija par iespējamo slēpto politisko reklāmu un partiju spēju iekļauties likumā noteiktu priekšvēlēšanu tēriņu robežās.

Informācija par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ievērošanu un to reglamentējošo likumdošanu publiskota arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja mājaslapā www.knab.lv. Turpat pieejama arī partiju finanšu datubāze un informācija par ziedotājiem, ziedojumiem un dāvinājumiem politiskajām organizācijām. 

Iepazīties ar kandidātu reputāciju "datubāzi", arī tāpat kā pirms 10. Saeimas vēlēšanām, piedāvā mājaslapa www.kandidatiuzdelnas.lv. Tur apkopota informācija par 210 deputātu kandidātiem, kā arī partiju izvirzītajiem premjera amata kandidātiem no sešiem vēlēšanu sarakstiem – "Vienotības", "Visu Latvijai!"–TB/LNNK, "Saskaņas centra", Zaļo un Zemnieku savienības, Šlesera Reformu partijas LPP/LC un Zatlera Reformu partijas – visos vēlēšanu apgabalos. Kandidāti vērtēti pēc sešiem ar korupciju tieši vai netieši saistītiem kritērijiem: apšaubāma reputācija saistībā ar neētisku rīcību, atrašanās interešu konfliktā, izvirzītas apsūdzības ar korupciju saistītos nodarījumos, lieli skaidras naudas uzkrājumi un neskaidri finanšu darījumi, bieža partiju maiņa un apšaubāma nonākšana valsts vai pašvaldību uzņēmumu padomēs un valdēs. Mājaslapā pieejams plašs pārskats par nozīmīgākajiem ar korupciju saistītajiem notikumiem, apkopojums par 10. Saeimas deputātu balsojumiem tiesiskuma jomā, deputātu aktivitāti likumprojektu iesniegšanā.

Kā papildu informācijas avoti Saeimas darba novērtējumā pirms vēlēšanām jāpiemin divas sabiedrības diskusiju platformas internetā – www.musuvalsts.lv  un www.manabalss.lv. Abas piedāvā iesūtīt priekšlikumus un idejas deputātu darba kvalitātes uzlabošanai.

Politisko partiju programmu analīzi veikusi "Ekonomistu apvienība 2010" (mājaslapā www.ekonomisti.lv). Vērtējuma pamatā – politiķu piedāvātie valsts ilgtspējīgas attīstības kritēriji, tādi kā sabiedrības attīstība, valsts budžets un finanses, ekonomikas pieauguma un konkurētspējas atjaunošana, tiesiskas valsts veidošana. Apvienība kā savas analīzes adresātus nosauc gan vēlētājus, gan politiķus.

Televīzija un radio

Iespēju novērtēt 11. Saeimas deputātu kandidātus un viņu pārstāvēto partiju piedāvājumu sniedz arī sabiedriskā televīzija un radio.

Latvijas Televīzijas 1. kanāls piedāvā priekšvēlēšanu debašu ciklu par aktuālām tēmām "Izvēlies nākotni!". Trešdien, 14. septembrī, publiskās debates "Izvēlies nākotni!" plkst. 21.20 tiešraidē varēs vērot no Kuldīgas Kultūras centra. Piektdien, 16. septembrī, Saeimas ārkārtas vēlēšanu priekšvakarā LTV studijā notiks tradicionālās premjera amata kandidātu debates. Sestdien, 17. septembrī, 11. Saeimas vēlēšanu dienā LTV Ziņu dienests piedāvā sekot līdzi 11. Saeimas vēlēšanu notikumiem, jaunumiem un viedokļiem visas dienas garumā – plkst. 10.00, 13.00 un 16.00 tiks raidīti ziņu speciālizlaidumi

Latvijas Radio 1 otrdien, trešdien, ceturtdien, sākot no plkst.12.30, piedāvā aktuālo tēmu raidījumu "Krustpunktā". Pirmajā pusstundā klausītāji var zvanīt gan brīvajā mikrofonā, gan izvaicājot ekspertus. Otrdien pēc ārpolitiskā komentāra plkst. 13.05 studijā būs sabiedrības pārstāvji no nevalstiskajām organizācijām. Tiks uzklausīti arī politikas vērotāju komentāri. Trešdien LR1 varēs klausīties intervijas ar politisko partiju apvienību līderiem. Ceturtdien no plkst. 12.30 līdz 13.00 LR1 žurnālisti apkopos dažādus viedokļus par partiju līdzšinējās darbības pretrunām, konsekvenci, iepriekšējo solījumu turēšanu un pēdējā gadā paveikto. 15. septembrī no plkst. 12.30 līdz 14.00 uz diskusiju studijā tiks aicināti premjera amata kandidāti.

Partiju un kandidātu vēstījumi

Informāciju par vēlēšanās startējošajiem politiskajiem spēkiem, to piedāvājumu un deputāta kandidātiem sniedz arī partiju un atsevišķu kandidātu interneta vietnes un drukātie aģitācijas izdevumi, kā arī Saeimas deputātu kandidātu bezmaksas aģitācijas raidlaikā sabiedriskajā televīzijā un radio. Taču vēlētājiem jāapzinās, ka šie informācijas avoti ir politiskās propagandas līdzeklis, kuriem ar objektīvu novērtējumu var būt visai maz sakara. Tiesa, salīdzinot tikai pirms gada uz 10. Saeimas vēlēšanām dotos solījumus ar patlaban paustajiem, vēlētājiem ir lieliska iespēja uzskatāmi noskaidrot, ko politiķi ir paveikuši šajā laikā.

Kopš 10. Saeimas vēlēšanām ir pavērusies iespēja ar politiķiem tikties sociālās saziņas portālos, piemēram, "Twitter.com", "Facebook.com",  "Draugiem.lv".

Un – visbeidzot – jebkuram pārvietoties spējīgam vēlētājam ir iespēja iet un uzdot jautājumus, apmeklējot tikšanās ar deputāta kandidātiem. Šī informācija parasti tiek izziņota partiju informatīvajos līdzekļos, pašvaldībās un to medijos.

Iespēju netrūkst, vajadzīga tikai vēlēšanās

Vēlētāju iespējas iepazīties ar deputātu kandidātiem un partiju piedāvājumu pirms 11. Saeimas vēlēšanām vērtējamas kā labas – priekšvēlēšanu aktualitātes aktīvi atspoguļo gan interneta, gan tradicionālie mediji, ieskaitot reģionālos plašsaziņas līdzekļus, vēlētājiem ir dotas iespējas uzdot sev interesējošus jautājumus deputāta kandidātiem, – atzīst Sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece, priekšvēlēšanu kampaņu analītiķe Iveta Kažoka.

Katra pēdējā brīža informācija, ko par partijām un to kandidātiem sniedz dažādi publiskās informācijas avoti, var būt noderīga, jo palielina iespēju izdarīt argumentētu izvēli, pastiprina līdzdalības efektu un gaisina priekšstatu, ka viena balss jau neko nenosaka. Taču nekas nespēj aizstāt cilvēka rūpīgu sekošanu savu priekšstāvju darbam ikdienā, uzsver politologs Jānis Ikstens. Tikai šāda pieeja spēj dot kopiespaidu par politiskajiem procesiem un pamatu nopietniem secinājumiem, kas var būt pamatā īsteni argumentētai izvēlei vēlēšanās.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI