SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. martā, 2011
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Veselība
1
1

Sabiedrības veselības pamatnostādnes – veselībai, nevis slimībai

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sabiedrības veselības pamatnostādnes ir dokuments, kurā apkopoti visi uzdevumi tam, lai cilvēki būtu veseli: lai mēs paši uzņemtos lielāku atbildību par savu veselību un darītu visu, lai nesaslimtu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ir noslēgusies Sabiedrības veselības pamatnostādņu 2011.-2017. gadam apspriešana. Šis ir viens no nedaudzajiem nozares politikas plānošanas dokumentiem, kura izstrāde notika, ne vien aicinot, bet arī praktiski iesaistot sabiedrību. Pavisam dokumenta tapšanā piedalījās astoņas grupas. Par projektu saņemta kritika, ieteikumi un komentāri, kuru uzskaite ir izsekojama. Projekts vēl ir jāsaskaņo ar Pasaules Veselības organizāciju un tad jāvirza apstiprināšanai valdībā.

Dokumentu rakstīja ne tikai ierēdņi

Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2011.-2017. gadam Veselības ministrija sāka izstrādāt 2010. gadā, kad Latvijas Ārstu biedrības priekšsēdētājs Pēteris Apinis cerēja paspēt apstiprināt dokumentu neticami īsā termiņā – vēl iepriekšējās valdības laikā. Tā kā tas neizdevās, uz kārtību, kādā pamatnostādnēm būtu jātop, norādīja jaunais veselības ministrs Juris Bārzdiņš.

Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta vadītāja Inga Šmate saka: „Ja parasti mēdz teikt, ka daudzi plānošanas dokumenti top „no augšas”, tad par šīm pamatnostādnēm tā noteikti teikt nevar.”

Vispirms ministrija izstrādāja aptuvenas pamatnostādņu aprises, lai tās pēc būtības atbilstu plānošanas dokumenta noteikumiem. Pēc tam tika izveidotas astoņas darba grupas, kas izstrādāja priekšlikumus katrai pamatnostādņu daļai: piemēram, kas būtu jādara, lai veicinātu mātes un bērna veselības uzlabošanos, lai cilvēki lietotu veselīgāku uzturu utt. Šos priekšlikumus izteica nevis tikai ierēdņi, bet gan sabiedrības pārstāvji: mācībspēki, profesionālo un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Kad priekšlikumi bija apkopti, ministrija tos visus sakārtoja pamatnostādņu projektā un nodeva apspriešanai.

"Kāda partija pat atsūtījusi ministrijai lūgumu ietvert pamatnostādnēs viņu programmu, jo tā tur labi iederētos."

Lai izvērtētu un precizētu apkopotos priekšlikumus, ministrijā notika vairākas tikšanās, kur par atsevišķiem jautājumiem diskutēja ieinteresēto grupas, turklāt pamatnostādņu klātienes apspriešanā piedalījās arī vairākas privātpersonas. Kā stāsta I. Šmate, visskaļākās diskusijas izsauca ideja aizliegt našķu reklāmas un ierobežot atsevišķu produktu, piemēram, enerģijas dzērienu, pārdošanu bērniem. Ministrija saņēma daudz iebildumu tam, ka trūkst definīciju daudziem jēdzieniem, kas ietverti pamatnostādnēs un arī tiek lietoti ikdienā. Piemēram, kas ir veselīgs produkts? Un kas ir neveselīgs produkts?

Ministrija saņēma rakstiskus iebildumus, priekšlikumus un komentārus, ko sniedza 11 valsts pārvaldes iestādes, 2 pašvaldību organizācijas, 41 nevalstiskā organizācija un profesionālā asociācija, kā arī 12 privātpersonas. Visi priekšlikumi ir apkopoti un ministrijas mājaslapā sakārtoti tā, lai jebkurš varētu viegli izsekot pārmaiņu gaitai: tabulās redzami gan sākotnējie priekšlikumi, gan ieteiktie labojumi un ministrijas piezīmes par to, tiks vai netiks konkrētais priekšlikums ņemts vērā.

Katrs, kas iesniedza savu priekšlikumu vai labojumu, tagad var apskatīties, vai tas ir ņemts vērā, nav ņemts vērā vai izmantots daļēji.

Priekšlikumi – daudz un dažādi

„Ne visi ieteikumi mums obligāti jāņem vērā,” skaidro Veselības ministrijas pārstāve. Ir tādi jautājumi, par kuriem ieteicējiem ir krasi pretēji viedokļi, ir arī ļoti strikti ieteikumi. Piemēram, ja jūs neņemsiet vērā mūsu sacīto, pamatnostādnes vispār nekam nederēs. Kāda partija pat atsūtījusi ministrijai lūgumu ietvert pamatnostādnēs viņu programmu, jo tā tur labi iederētos. Rakstot pamatnostādnes, ministrija vairākkārt atgādināja: ja gribat ko kritizēt, tad uzreiz piedāvājiet vietā savu redzējumu – darbu, kas jāizdara, vienlaikus norādot, kur tam ņemt finansējumu.

Ministrijai iesniegtos priekšlikumus varētu iedalīt vairākās grupās. Pie dažiem mērķiem organizācijas lūdza tās iekļaut vai neiekļaut kā līdzatbildīgas par atsevišķu pasākumu īstenošanu, precizēt par pasākumiem atbildīgo institūciju vai pasākuma realizācijas termiņu – šos priekšlikumus ministrija ņēmusi vērā.

"Nav ņemti vērā arī tie priekšlikumi, kurus nav iespējams izpildīt, piemēram, aizliegt bērniem uzturā lietot ģenētiski modificētus produktus."

Izteikti arī priekšlikumi papildināt plānu ar konkrētiem pasākumiem, bet tie ņemti vērā ne visos gadījumos. Tā, piemēram, nav ņemti vērā ieteikumi problēmām, kuru risināšanai plānots izstrādāt atsevišķus politikas plānošanas dokumentus vai kuru risinājums jau tajos ietverts – tie ir ieteikumi, kas saistīti ar diabēta pacientu aprūpi, pasākumi veselīga uztura lietošanas veicināšanai, paliatīvā aprūpe, ko risina Onkoloģisko slimību kontroles programma utt. Tāpat pamatnostādnēs nav ietverti arī tie pasākumi, kam nepieciešami lieli finanšu resursi, piemēram, ieviest pacientu drošības un risku vadības apmācību veselības aprūpes speciālistu pirmsdiploma un pēcdiploma apmācību programmās, paplašinot veselības aprūpes pakalpojumu pozitīvo grozu, iekļaujot jaunus no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus – uztura speciālistu konsultācija grūtniecēm, bērniem, TV un radio programmu veidošana utt.

Vēl nav ņemti vērā arī tie priekšlikumi, kurus nav iespējams izpildīt, piemēram, aizliegt bērniem uzturā lietot ģenētiski modificētus produktus vai aizliegt alkoholisko dzērienu tirdzniecību iereibušām personām. Noraidīti arī tie priekšlikumi, kuros ieteikti pasākumi, kas nav tieši saistīti ar sabiedrības veselības veicināšanu, piemēram, kūrorta iestāžu attīstības veicināšana un līdzīgi. 

Veselības, nevis slimību plāns

Pamatnostādņu apspriešanas gaitā ministrija saņēmusi pārmetumus, ka pārāk maza daļa tajās atvēlēta veselības aprūpei. I. Šmate piekrīt: šai tēmai veltīta vien desmitā pamatnostādņu daļa. Tas tādēļ, ka veselības aprūpes, tātad ārstēšanās, problēmas un to risinājumi ietverti citos politikas plānošanas dokumentos, piemēram, Veselības aprūpes attīstības plānā.

„Sabiedrības veselības pamatnostādnes ir dokuments, kurā apkopojam visus uzdevumus tam, lai cilvēki būtu veseli: lai mēs paši uzņemtos lielāku atbildību par savu veselību un darītu visu, lai nesaslimtu.

"Kad dzīve ir nodzīvota līdz pusei, cilvēks nokļūst pie mediķiem un uzstāj: tagad man palīdziet un ātri atvediet, ātri izārstējiet!"

Man prātā nāk kardiologa Andreja Ērgļa teiktais par Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret savu veselību. Kamēr cilvēks ir jauns, viņš neapdomīgi bojā to: pārmērīgi lieto alkoholu, smēķē, ēd treknus ēdienus, lieto daudz sāls un cukura, sēž pie televizora un nesporto. Kad dzīve ir nodzīvota līdz pusei, cilvēks nokļūst pie mediķiem un uzstāj: tagad man palīdziet un ātri, ātri atvediet, ātri izārstējiet! Savā ziņā arī medicīnas straujā attīstība ļauj cilvēkiem vieglprātīgāk izturēties pret savu veselību. Mēs dzirdam: pārstāda nieres, pat sirdi. Un rodas sajūta: ja arī ar mani kaut kas atgadīsies, medicīna visu nokārtos - atjaunos, uzlabos, nomainīs. Tomēr tas ir maldīgs priekšstats.”

Ministrija vēl gaida Pasaules Veselības organizācijas vērtējumu un ieteikumus. Parasti viņu piezīmes ir par nevienlīdzīgu attieksmi, bet I. Šmate jau tagad prognozē, ka diez vai šo kritiku varēs pilnībā ņemt vērā. Katrā ziņā – pamatnostādnēs lielāka vērība tiks piešķirta mātes un bērna, nevis, piemēram, ieslodzījuma vietās esošu cilvēku veselībai. „Ja naudas ir maz, visupirms domā tieši par sievietēm un bērniem,” piebilst I. Šmate.

Līdz 1. aprīlim ministrija plāno pamatnostādnes iesniegt apstiprināšanai Valsts sekretāru sanāksmē, lai tās apspriestu ministrijas un sociālie partneri. VM pārstāvji cer, ka būtiskus iebildumus vairs nesaņems, jo jau līdz dokumenta virzīšanai valdībā viss sīki izdiskutēts un saskaņots. „Tā kā sabiedrības veselības nodrošināšanā milzīga loma ir izglītībai - varētu vēlēties vairāk priekšlikumu no Izglītības un zinātnes ministrijas, kas plānam līdz šim salīdzinoši devusi maz ieteikumu un atziņu,” teic I. Šmate. Ja viss veiksies labi, pamatnostādnēm šā gada pirmajā pusē jābūt apstiprinātām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI