SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūlijā, 2010
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pašvaldības
7
7

Ierēdņu un citu valsts un pašvaldību darbinieku atalgojumu satilpinās vienā datubāzē

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atlīdzības uzskaites sistēmai jānodrošina iespēja apkopot, sistematizēt, analizēt un aktualizēt informāciju par publiskajā pārvaldē nodarbināto atlīdzību.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Šodien, 1. jūlijā, stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības vienotu uzskaites sistēmu, kurā apvienos līdzšinējās divas datubāzes par personāla un darba samaksas uzskaiti. Noteikumu izstrādātājs Finanšu ministrija tādējādi cer gūt precīzu atalgojuma statistiku, lai uzraudzītu algu un piemaksu samazināšanas pasākumus, analizētu tēriņus un finansējuma pieprasījumus atlīdzībai, veidojot valsts budžetu. Noteikumiem ir 16 pielikumi, tostarp piemaksu un prēmiju kodu saraksts, kas ir būtiski rediģēts, salīdzinot ar iepriekšējiem dažbrīd elastīgajiem bezkritēriju papildu atlīdzības piešķīrumiem.

Dokumenta projekts par vienotās uzskaites sistēmu tika pieteikts valsts sekretāru sanāksmē jau pirms gada, taču toreiz tas tika attiecināts tikai uz valsts budžeta finansējamo institūciju darbinieku darba samaksu un ierēdņu amatu. Noteikumus pavadošo dokumentu klāstā kopš pagājušā gada ir desmitiem saskaņojumu un iebildumu. Piemēram, pirms valdības sēdes 21. jūnijā, kad noteikumi tika pieņemti, pret tiem iebildumus paudusi Latvijas Pašvaldību savienība, atsaucoties uz likuma burtu par nepieciešamību noteikumu projektu saskaņot arī ar pašvaldībām.

Līdz šim Finanšu ministrijai (FM) ir pārmests korektas un pilnīgas informācijas trūkums, visai valdībai – ierēdņu, tostarp pašvaldību darbiniekiem un amatpersonām, nekontrolējami maksātā atlīdzība. Šogad 1. janvārī stājās spēkā jaunais Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums. Noteikumi izdoti saskaņā ar šī likuma 3. panta (Atlīdzība) astoto daļu, kas paredz, ka „Ministru kabinets nosaka valsts tiešās pārvaldes iestāžu amatpersonu (darbinieku) atlīdzības un personu uzskaites sistēmu (datubāzi), kā arī citu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu (darbinieku) atlīdzības uzskaites sistēmu (datubāzi)”.

FM noteikumu pamatojumā atsaucas arī uz starptautiskajiem aizdevējiem, proti, jau pirmajā Nodomu protokolā, kas 2008. gada 18. decembrī parakstīts starp Latvijas Republiku un Starptautisko Valūtas fondu, Latvija apņēmās nodrošināt atalgojuma statistikas precīzu apkopošanu un uzraudzīt nominālās algas (un piemaksu) samazināšanas pasākumus.

Noteikumi nosaka valsts institūciju, valsts dibinātu augstskolu, valsts vai valsts dibinātu augstskolu zinātnisko institūtu, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību, publiski privāto kapitālsabiedrību un kapitālsabiedrību, kurās valsts, pašvaldības vai publiski privātajai kapitālsabiedrībai pieder visas kapitāla daļas, Liepājas speciālās ekonomiskās zonas, ostu un brīvostu pārvalžu un pašvaldību amatpersonu (darbinieku) atlīdzības uzskaites sistēmu (datubāzi), kā arī valsts tiešās pārvaldes iestāžu amatpersonu (darbinieku) personu uzskaites sistēmu. Šie noteikumi neattiecas uz Militārās izlūkošanas un drošības dienestu, Drošības policiju un Satversmes aizsardzības biroju.

"Nodomu protokolā, kas 2008. gada 18. decembrī parakstīts starp Latvijas Republiku un SVF, Latvija apņēmās nodrošināt atalgojuma statistikas precīzu apkopošanu."

Vienotajā uzskaites sistēmā apvienos divas pašreizējās datubāzes: „Vienotā darba samaksas uzskaites sistēma no valsts budžeta finansējamās institūcijās” un „Valsts pārvaldes iestāžu, to funkciju, personāla un civildienesta attiecības izbeigušu personu vienotās uzskaites sistēma”.

Kā paskaidro FM, atbilstoši noteikumiem informācija tiks apkopota divos veidos, iesniedzot detalizētu informāciju par nodarbināto atlīdzību no valsts budžeta finansējamās institūcijās Finanšu ministrijas datubāzē un iesniedzot vispārīgu informāciju par izdevumiem atlīdzībai un nodarbināto skaitu pašvaldībās, valsts augstskolās, zinātniskajos institūtos, kapitālsabiedrībās un ostās. Šo informāciju institūcijas ievadīs Valsts kases informācijas sistēmā „Valsts budžeta un pašvaldību budžeta pārskati”.

Plašs pārskats par atlīdzību un personu identificējamība

Noteikumu vienotajā veidlapā „Pārskats par atlīdzību” (15. pielikums) tiks iekļauta kopsavilkuma informācija par institūcijas izdevumiem atlīdzībai saskaņā ar normatīvajos aktos par izdevumu klasifikāciju atbilstoši ekonomiskajām kategorijām noteiktajai 1000 kodu grupai.

Noteikumu citos pielikumos identifikācijas kodi piešķirti amatam, kā arī amatpersonas statusam, izglītības pakāpēm un grādam, klasificētas speciālā dienesta pakāpes Iekšlietu ministrijas sistēmas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām un dienesta pakāpe profesionālā dienesta karavīriem. Četros pielikumos strukturēti disciplinārsodi (veids, pārkāpuma kvalifikācija, disciplinārlietas izbeigšanas pamats, apstrīdēšanas lēmuma saturs).

Katrai amatpersonai un darbiniekam tiks piešķirts identificējošs numurs no 11 cipariem – pirmie seši cipari ir seši pēdējie cipari no Valsts ieņēmumu dienesta institūcijai piešķirtā reģistrācijas koda nodokļu maksātāju reģistrā, nākamie pieci cipari – institūcijas ietvaros izveidots unikāls, konkrētu amatpersonu (darbinieku) viennozīmīgi identificējošs numurs (piemēram, 12345600001). Institūcijai jānodrošina, lai visā tās pastāvēšanas laikā konkrēts amatpersonu (darbinieku) identificējošs numurs netiek piešķirts citai personai.

Piemaksās un pabalstos korekcijas

5. pielikumā „Piemaksas, prēmijas, pabalsti, kompensācijas un cita veida atlīdzība saistībā ar darbu” identificēti 63 dažādi papildu atlīdzības maksājumi. Salīdzinot ar līdz šim spēkā esošajiem MK noteikumiem Nr. 62 (par vienoto darba samaksas uzskaites sistēmu no valsts budžeta finansējamās iestādēs) iespējamās papildu atlīdzības nosaukumu ir vairāk (iepriekš 54), jo ir ne tikai koriģēti un precīzāk definēti līdzšinējie, bet arī ieviesta virkne jaunu iespējamo algas papildinājumu. Taču ir svītrota virkne līdzšinējā piemaksu un pabalstu identifikācijas sarakstā (MK 62. noteikumos) formulētu maksājumu, piemēram, piemaksa par darbu nedēļas atpūtas laikā, piemaksa par īpašiem apstākļiem, piemaksa par palielinātu darba apjomu, vadības līgums. Nav vairs arī piemaksas un pabalsta, pie kuriem līdz šim bija tik vien paskaidrots kā „iepriekš nekvalificēta/s”. Sarakstā vairs nav arī balvu un tāda līdz šim noteikumos paredzēta bonusa kā „svētku dienas samaksa (ja neveic darbu)”.

"Katrai amatpersonai un darbiniekam tiks piešķirts identificējošs numurs no 11 cipariem."

Jaunajos MK noteikumos Nr. 541 atbilstoši papildu samaksas veida identifikācijas kodu sarakstam joprojām iekļauta atlīdzība par darba piespiedu kavējumu, piemaksa par nakts darbu, darbu svētku dienās un virsstundu darbu, par divās daļās sadalītu darba dienu. Jaunajā sistēmā identifikācijas kods piešķirts pabalstam sakarā ar bērna piedzimšanu, atlaišanas un atvaļinājuma pabalstam. Sistēmā uzskaitei ir paredzēta prēmija par drošsirdīgu un pašaizliedzīgu rīcību, veicot amata (darba, dienesta) pienākumus, piemaksa par amata pienākumu pildīšanu kapitālsabiedrībā, atvaļināšanas pabalsts u.c. korekcijas.

Termiņu aktualitāte un tehnoloģijas

Atlīdzības uzskaites sistēmu uzturēs un aktualizēs Finanšu ministrija. FM norāda, ka atlīdzības uzskaites sistēmas izveide ļaus ietaupīt valsts un pašvaldību institūciju cilvēkresursus, kuri nodarbināti dažādu ar atlīdzības uzskaiti saistītu ikmēneša atskaišu gatavošanā. Atbildīgās institūcijas varēšot operatīvi kontrolēt ar valsts pārvaldes optimizāciju, reorganizāciju un darba samaksu saistītos procesus.

Jaunās uzskaites sistēmas izveide saistīta ar tehniskiem nosacījumiem un iespējām. Noteikumi paredz: lai apkopotu, sistematizētu un analizētu atlīdzības uzskaites sistēmā iekļaujamo informāciju, Finanšu ministrija uztur personāla uzskaites datorprogrammu. Ja institūcijai, kapitālsabiedrībai vai ostai šo noteikumu spēkā stāšanās dienā nav personāla uzskaites datorsistēmas, Finanšu ministrija nodod tai lietošanā ministrijas rīcībā esošās personāla uzskaites datorprogrammas kopiju un apmāca strādāt ar šo datorprogrammu personas, kas ir atbildīgas par informācijas uzskaiti institūcijā, kapitālsabiedrībā vai ostā, kā arī sniedz nepieciešamās konsultācijas.

Ja institūcija, kapitālsabiedrība vai osta izmanto citu personāla uzskaites datorsistēmu, FM pēc attiecīgās institūcijas, kapitālsabiedrības vai ostas pieprasījuma nodod tai lietošanā FM rīcībā esošās personāla uzskaites datorprogrammas kopiju.

Institūcijai, kapitālsabiedrībai vai ostai divu mēnešu laikā pēc šo noteikumu pieņemšanas jāveic nepieciešamās izmaiņas to lietotajā personāla uzskaites datorsistēmā vai jāievieš FM rīcībā esošā personāla uzskaites datorprogramma.

Noteikumi nosaka arī informācijas apjomu un kārtību, kādā informāciju atlīdzības uzskaites sistēmā sniedz institūcijas, kapitālsabiedrības par valdes un padomes locekļiem un ostas par valdes locekļiem, kā arī valsts dibinātas augstskolas, zinātniskie institūti, pašvaldības un kapitālsabiedrības.

Saskaņā ar noteikumiem atsevišķa informācija būs jāsniedz jau par šā gada jūniju. Vēl cita – dažādos termiņos par periodu pēc noteikumu stāšanās spēkā. Piemēram, institūcija, kapitālsabiedrība vai osta šo noteikumu 4. punktā minēto informāciju (nosaukums; kods (Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtais reģistrācijas kods nodokļu maksātāju reģistrā); juridiskā adrese un oficiālā e-pasta adrese) apkopo par laikposmu kopš 2010. gada 1. jūlija un iesniedz Finanšu ministrijā ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc šo noteikumu pieņemšanas.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI