SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. novembrī, 2009
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
1
1

Kā trūcīgām personām saņemt valsts kompensētās zāles

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai saņemtu bezmaksas zāles, nepietiek būt trūcīgam. Jāsaņem viena izziņa, tad jāpērk zāles, tad jāsaņem vēl viena izziņa, un tikai tad aptiekā, pērkot lētākās zāles, vairs nav jāmaksā.

FOTO: www.sxc.hu

Lai trūcīgie tiktu pie valsts apmaksātiem kompensējamajiem medikamentiem, jāsaņem īstā izziņa, jāsakrāj pareizie čeki, kas jānosūta uz īsto vietu īstajā laikā. Tikai tad zāles pienāksies bez maksas.

Saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem Ministru kabineta 2006. gada 31. oktobra noteikumos Nr. 899 „Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība” piešķirti papildu finanšu līdzekļi, kas paredzēti medikamentu iegādes izdevumu kompensācijai trūcīgām personām. Papildu finansējums piešķirts „Sociālās drošības tīkla stratēģijas” ietvaros.

Atbilstoši šiem grozījumiem trūcīgajiem no 2009. gada 1. oktobra izdevumus par attiecīgas zāļu grupas lētākajiem medikamentiem valsts apmaksās pilnā apmērā. Bet tas notiek tikai tad, ja trūcīgā izdevumi par kompensējamo medikamentu valsts nekompensēto daļu ir pārsnieguši 50 latu limitu kārtējā gada laikā (no 2009. gada 1. oktobra līdz 31. decembrim - 12,50 lati).

Trūcīgajiem – jā, maznodrošinātajiem – nē

Jāielāgo, ka jaunā kārtība attiecas tikai uz trūcīgajām personām, kuras ir saņēmušas izziņu par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam. Ģimene (persona) ir atzīstama par trūcīgu, ja tās ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 50% (šobrīd - 90 latus) no attiecīgā gada 1. janvārī spēkā esošās minimālās darba algas valstī. Trūcīgas personas izziņu izsniedz tās pašvaldības sociālais dienests, kurā persona deklarējusi savu dzīvesvietu.

Jaunā kārtība par kompensējamo medikamentu apmaksu pilnā apmērā neattiecas uz personām, kuras ir saņēmušas izziņu par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusu. 

Pirmais solis: jāsasniedz limits

Lai saņemtu valsts kompensāciju, trūcīgajai personai ir jāsasniedz kompensējamo zāļu valsts neapmaksātās daļas limits - 50 lati kalendārajā gadā (no 2009. gada 1. oktobra līdz 31. decembrim - 12,50 lati). Tātad 50 latus par zālēm ar 50%, 75% vai 100% atlaidi trūcīgajai personai ir jāsamaksā pašai. Par zālēm, kurām nav noteikta atlaide, nekāda valsts kompensācija nepienākas.

Ja kompensējamo zāļu iegādes valsts nekompensētās daļas izdevumi būs lielāki par noteikto limitu, Veselības norēķinu centrs (VNC) pārmaksāto naudas summu personai atmaksās uz tās norādīto bankas kontu.

Pieņemsim, ka pacientam ar diagnozi stenokardija valsts  kompensē zāles 50% apmērā. Atbilstoši noteiktajai kārtībai valsts kompensē zāles, kuras līdzvērtīgu zāļu grupā (dažādu ražotāju piedāvātas zāles ar tādu pašu zāļu aktīvo vielu) ir vislētākās. Attiecīgās zāļu grupas vislētākās pieejamās zāles likumā sauc par references zālēm. Pieņemsim, ka ārsts pacientam izraksta references zāles (vislētākās zāles līdzvērtīgu zāļu grupā, kuras maksā Ls 2,02.  Pacientam šajā gadījumā pienākas zāļu iegādes kompensācija 50% apmērā, tātad par šīm zālēm Ls 1,01 kompensē valsts, bet Ls 1,01 maksā pats pacients.

"Aptiekā pacients var jautāt, vai nav kādas citas lētākas zāles, kas atbilst ārsta izrakstītajam zāļu nosaukumam, zāļu formai un stiprumam."

Kas notiek, ja ārsts pacientam izraksta nereferences zāles, kuras ir ar tādu pašu zāļu aktīvo vielu (cita ražotāja zāles), bet maksā dārgāk nekā vislētākās zāles līdzvērtīgu zāļu grupā (references zāles)? Šādā gadījumā starpība būs jāpiemaksā pašam pacientam. Proti, nereferences zāles maksā Ls 3,71. Valsts kompensē 50% no zāļu izdevumiem, kuras ir vislētākās līdzvērtīgu zāļu grupā. Pērkot nereferences zāles Ls 1,01 kompensē valsts, bet atlikusī starpība – Ls 2,70 – jāmaksā pacientam.

Izvēlēties vislētākās zāles līdzvērtīgu zāļu grupā vai nedaudz dārgākas zāles ir paša pacienta ziņā. Viņam ir tiesības jautāt ārstam, vai tiek izrakstītas kompensējamās zāles, kuru aptiekas cena nav lielāka par references cenu. Arī aptiekā pacients var jautāt, vai nav kādas citas lētākas zāles, kas atbilst ārsta izrakstītajam zāļu nosaukumam, zāļu formai un stiprumam. Aptiekas darbiniekam ir jāinformē pacients par lētākām zālēm, ja ārsts, izrakstot kompensējamās zāles, receptē nav norādījis, ka izrakstītās zāles nedrīkst aizvietot. 

Otrais solis: jāmaksā daļa

Kad trūcīgais iegādājas kompensējamās zāles, viņam aptiekā jāuzrāda ārsta izrakstītā recepte un „Izziņa par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam”. Aptiekā pārbaudīs trūcīgās personas izziņas derīguma termiņu un zāles pacientam izsniegs parastajā kompensācijas kārtībā. Derīguma termiņu nosaka trūcīgās personas izziņā norādītais trūcīgās personas statusa piešķiršanas termiņš (no – līdz), nevis trūcīgās personas izziņas izsniegšanas datums.

Ja izziņa derīga, aptiekas pienākums ir kopā ar kompensējamām zālēm pircējam izsniegt receptes kopiju un maksājuma dokumentu (kases čeku vai kvīti EKA čekam), kurā papildus norādīts pacienta personas kods un zāļu nosaukums.

"Personai pašai jāseko līdzi saviem maksājumiem par kompensējamām zālēm, summējot katras īpašās receptes maksājumus."

Šāda informācija nepieciešama, lai VNC vēlāk varētu pārliecināties par pacienta samaksāto summu par valsts nekompensēto daļu. Personai pašai jāseko līdzi saviem maksājumiem par kompensējamām zālēm, summējot katras īpašās receptes maksājumus.

Trešais solis: jāsaņem izziņa

Kad sasniegts vai pārsniegts noteiktais maksājuma limits – 50 lati kalendārajā gadā (no 2009. gada 1. oktobra līdz 31. decembrim - 12,50 lati), persona iesniedz vai nosūta pa pastu VNC teritoriālajai nodaļai iesniegumu par maksājuma limita sasniegšanu. Persona var ierasties vai nosūtīt iesniegumu kādā no VNC teritoriālajām nodaļām:

Rīgas nodaļa: Cēsu iela 31 k-3 (6. ieeja), 2. stāvs, Rīga, LV-101, tālr. 67201282

Kurzemes nodaļa: Baznīcas iela 9, Kuldīga, LV–330, tālr. 63350194

Latgales nodaļa: Saules iela 5, Daugavpils, LV–5491, tālr. 65422236

Vidzemes nodaļa: Pils iela 6, Smiltene, LV–4729, tālr. 64772302

Zemgales nodaļa: Zemgales prospekts 3, Jelgava, LV–300, tālr. 63001086

VNC nodaļā jāuzraksta iesniegums un jāiesniedz šādi dokumenti:

  • „Izziņas par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam” kopija;
  • Kases čeki, kvītis EKA čekam (oriģināli), kas apliecina maksājumu par kompensējamām zālēm;
  • recepšu kopijas par kompensējamām zālēm, kuras izsniedza aptieka.

Iesniegumu jānoformē brīvā formā vai arī jāizmanto VNC izveidota standartizētā iesnieguma forma. Būtiski uzsvērt, ka šogad derīgi būs tikai tie kases čeki (kvītis EKA čekam), kas izdoti, sākot ar š. g. 1. oktobri. Pieņemot iesniegumu, VNC pārbaudīs personas iesniegtos dokumentus. Ja būs iesniegti visi nepieciešamie dokumenti un tie būs pareizi, nodaļa ne ilgāk kā piecu darba dienu laikā izsniegs personai vai nosūtīs uz personas norādīto pasta adresi VNC izziņu. 

Ceturtais solis: iegādājas zāles ar VNC izziņu

Kad izziņa saņemta, trūcīgā persona pēc tam aptiekā kompensējamās zāles iegādājas, uzrādot īpašo recepti un šo VNC izziņu. Aptieka pārbauda tās atbilstību un derīguma termiņu - vai zāļu izsniegšanas datums atbilst VNC izziņas derīguma termiņam. Ja visi dokumenti ir kārtībā un persona vēlas saņemt vislētākās zāles līdzvērtīgu zāļu grupā, aptieka izsniedz zāles bez maksas. Savukārt izvēloties cita ražotāja zāles, kuras ir ar tādu pašu zāļu aktīvo vielu, bet dārgākas, personai cenu starpība jāpiemaksā pašai.

"Nākamajā gadā maksājumu apliecinošie dokumenti personai ir jākrāj no jauna."

Piemēram, pacientam ir VNC izziņa un recepte kompensējamām zālēm, un viņš vēlas saņemt references zāles. Šo zāļu aptiekas cena ir Ls 5,91, un aptieka tās izsniedz bez maksas.

Ja trūcīgais pacients ar tādu pašu diagnozi un VNC izziņu grib saņemt nereferences zāles, viņam būs jāpiemaksā. Nereferences zāļu aptiekas cena ir Ls 12,69, bet references zāļu cena – Ls 5,91. Tā kā kompensācijas apjomu aprēķina no references zāļu aptiekas cenas, valsts tiek kompensē un aptiekai samaksā Ls 5,91. Pacientam pašam jāsamaksā starpība – Ls 6,78 (12,69 - 5,91=6,78).

Ja zāļu izsniegšanas datums neatbilst VNC izziņas derīguma termiņam, personai zāles izsniegs parastajā kompensācijas kārtībā.

Izsniegtās VNC izziņas derīguma termiņš sakrīt ar trūcīgās personas statusa termiņu. Būtiski uzsvērt, ka izziņa derīga ne ilgāk kā līdz kārtējā gada 31. decembrim. Nākamajā gadā maksājumu apliecinošie dokumenti personai ir jākrāj no jauna. Arī uz VNC nodaļu, lai saņemtu izziņu, jādodas katru gadu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI