SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. jūlijā, 2008
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
3
12
3
12

Ērces piesūkšanās – robežšķirtne

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Zvanot astoņām Latvijas rajonu slimnīcām un uzdodot jautājumu, ko man darīt, ja ir piesūkusies ērce, atbildes saņēmu dažādas. Sešās rajonu slimnīcās ieteica noņemt ērci, novērot brūci, dzert remantadīnu, sazināties ar ģimenes ārstu, doties uz Latvijas infektoloģijas centru (LIC) vai Sabiedrības veselības aģentūru (SVA). Ļoti precīzas un kompetentas turpmākās rīcības instrukcijas saņēmu Jūrmalas un Jelgavas pilsētas slimnīcā, savukārt Daugavpils personāls uz maniem latviski izteiktajiem jautājumiem konsekventi atbildēja krieviski. Bet pilnīgi visās vietās uz jautājumu par ērču encefalīta vakcīnu man teica – nav, meklējiet tikai Rīgā. Nekavējiet laiku!

Kādēļ pat medicīnas personāls cilvēku ar piesūkušos ērci sūta uz SVA, kas ir tikai profilaksi veicoša iestāde? Acīmredzot tā ir Latvijas veselības sistēmas diezgan nepārtrauktā reorganizācija un tas, ka namā Klijānu ielā 7 pašlaik līdztekus SVA atrodas arī LIC sastāvā esoša laboratorija (kas agrāk tiešām bija SVA „bilancē”) un vēl arī privāta medicīnas iestāde „Vakcinācijas dienests”, kas vakcinē arī pret ērču encefalītu. Tātad – trīs iestādes vienā ēkā, kura daudziem saistās ar vārdu salikumu „ērču encefalīts”. Rezultāts – sajukums un funkciju neatšķiršana. Kā šajā situācijā neapmaldīties?

Patiesībā – nemaz ne tik grūti. Jāatceras, ka piesūkusies ērce ir kā robežšķirtne. Tā nodala SVA, kas veic profilaktisko medicīnas darbu, norisi līdz ērces piesūkšanās brīdim, no LIC ārstējošo mediķu darba, kas jau ir situācijā, kad ērce piesūkusies. Tad jāveic ērces izņemšana, laboratoriski izmeklējumi un, ja nepieciešams, cilvēka ārstēšana.

Profilakse – vislabākais ikvienam

SVA Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Laura Bundule teic, ka profilaktiskā vakcinēšanās ir pārdomāta rīcība, bet imūnglobulīna saņemšana – tikai SOS līdzeklis. Tādēļ savlaikus vakcinēšanās pret ērču encefalītu ir labākais un pareizākais, ko var novēlēt pilnīgi visiem cilvēkiem. Diemžēl daudzi aizmirstot, ka vakcinēties var visu gadu. Tikai, ja veikta potēšanās vasarā, uzmanīgāk jādodas dabā – nevajadzētu pieļaut ērces piesūkšanos.

„Dodoties zaļajā zonā, jāatceras par pareizu ģērbšanos. Apģērbam jābūt gaišam, lai uz tā uzreiz varētu ērces ieraudzīt, jālieto galvas segas, apģērbam jābūt ar ciešu piedurkņu aizdari, bet bikšu galus vajadzētu iebāzt zābakos vai zeķēs, vai arī lietot uzmaucamus stulmiņus u. tml., noteikti lietojiet ērces atbaidošus līdzekļus,” atgādina L. Bundule. „Rūpīgi aplūkojiet visu savu ķermeni, atgriežoties no potenciālām ērču apdzīvotajām vietām. Lai aplūkotu pilnīgi visas ķermeņa daļas, izmantojiet spoguli. Īpaši uzmanīgi sev un bērniem pārbaudiet paduses, ausu apvidu, nabu, paceles bedrītes, matus, ap jostasvietu un cirkšņus.”

"Profilaktiskā vakcinēšanās pret ērču encefalītu ir pārdomāta rīcība, bet imūnglobulīna saņemšana – tikai SOS līdzeklis."

Ērces patiesībā nelien augstāk par apmēram metru virs zemes – tās nekrīt no kokiem, bet uzturas zālē un zemos krūmos. Ja ērce ir cilvēkam iekodusi kaklā, tad tā jau kādu laiku ir pavadījusi, pa cilvēku rāpojot. Kamēr cilvēks ir aktīvs – kustas, darbojas –, ērces parasti nepiesūcas. Piesūkšanās notiek, cilvēkam esot relatīvā mierā. Tādēļ uzreiz pēc atnākšanas no meža un pļavas ir jāizpurina drēbes un savs ķermenis rūpīgi jāapskata.

Ja ērce tomēr piesūkusies un ja cilvēks pats jūtas nedroši, veicot šo procedūru, tad labāk, ja tās noņemšanu izdara speciālists – poliklīnikā, medpunktā, ambulancē vai slimnīcas uzņemšanas nodaļā. Ja šādas iespējas nav, tad tas jādara pašiem, ar speciālu ērču izņemšanai paredzētu pinceti vai no diviem diega galiem izveidojot cilpu, uzmanīgi, cenšoties ērci nesaspiest, to apmetot ap tās kaklu, un palēnām „izkustinot” no brūces – veselu un nesaspiestu. Pirms šīs procedūras ieteicams uz ērces paturēt spirtotu vates gabaliņu, lai ērce mazliet „atlaižas”.

Pēc ērces noņemšanas cilvēkam vienu mēnesi jāvēro savs veselības stāvoklis, pievēršot uzmanību šādām saslimšanas pazīmēm: gripai līdzīgi simptomi – nespēks, stipras galvassāpes, paaugstināta ķermeņa temperatūra (38°C), kakla stīvumus, muskuļu un locītavu sāpes, reizēm arī acu sāpes – var liecināt par saslimšanu ar ērču encefalītu.

Savukārt cirkulārs apsārtums ērces piesūkšanās vietā, kas parādās no 3 dienām līdz 1 mēnesim pēc ērces piesūkšanās un izplatās 3-4 cm diametrā, nervu sistēmas traucējumu simptomi pāris nedēļas vai mēnesi pēc ērces piesūkšanās, kā arī nogurums, galvassāpes, nelaba dūša, svara zudums, neliela temperatūra vai sāpes roku un kāju locītavās, pakausī un mugurā, var liecināt par inficēšanos ar Laima slimību. Ja pēc ērces piesūkšanās parādījies ādas apsārtums vai citi minētie simptomi, vienmēr nepieciešams konsultēties ar ārstu (vairāk par šiem jautājumiem – SVA mājaslapā www.sva.gov.lv).

Vakcīnas – tikai daļai bērnu

Pašlaik ērču encefalīta profilaktiskās vakcīnas Latvijā ir deficīts. Iespējams, ka tās var nopirkt privātajās vakcinācijas iestādēs, kurās tās maksā dārgāk.

„Pašlaik vakcīnu nav visā ES. Valstis, kurās šīs potes ražo, nespēj saražot vairāk, toties pieprasījums ir audzis strauji,” skaidro L. Bundule. „To veicinājušas pēdējo gadu siltās ziemas, ērču uzturēšanās un vairošanās teritorijas paplašināšanās (pārsvarā Viduseiropā un Austrumeiropā, kur ir liela nekoptas zemes platība). Un noteikti – cilvēku informētība par vakcinēšanās nepieciešamību.”

"Pašlaik ērču encefalīta profilaktiskās vakcīnas Latvijā ir deficīts, bet imūnglobulīnu var nopirkt aptiekās kā recepšu medikamentu."

Latvijā ir 141 pagasts, kurā dzīvojošie bērni līdz 18 gadu vecumam var saņemt bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu. Pagastu saraksts apskatāms SVA mājaslapā. Šī vakcinēšanās ir valsts apmaksāts pasākums, lai no saslimšanas pasargātu bērnus tā dēvētajos endēmiskajos pagastos jeb pagastos, kuros saslimstība ar ērču encefalītu ir visaugstākā. Bērnam noteikti ir jābūt endēmiskajā pagastā deklarētam iedzīvotājam. Šāda valsts apmaksāta programma bērniem Latvijā norisinās jau otro gadu un programmas ietvaros ir vakcinēti jau ap 40 tūkstošiem bērnu.

Ja tomēr tā ir ērce...

LIC Ambulatorās nodaļas vadītāja Agita Jēruma uzskaitīja darbības, kas jādara, ja tomēr ērce ir piesūkusies. Vispirms tā ir jānoņem pašam vai medicīnas iestādē - poliklīnikā, medicīnas centrā, slimnīcas uzņemšanas nodaļā.

„Nekādā gadījumā nedrīkst ērcei pilināt virsū ne eļļu, ne sviestu – tas to provocē izvemties, un šādi inficēšanās risks krasi palielinās. Var tikai lietot spirtu vai ēteri,” brīdina A. Jēruma. „Ērce jānoņem iespējami rūpīgi, lai to nesaspiestu vai tās galva nepaliktu brūcē, jo bojātai ērcei grūti noteikt, vai tā ir inficēta ar ērču encefalītu.”

Ērce, kad tā izņemta, jāieliek tīrā sausā trauciņā un iespējami ātrāk jānogādā LIC laboratorijā Rīgā, Klijānu ielā 7 analīžu veikšanai. Ārpus darba laika trauciņu ar ērci var arī atstāt LIC uzņemšanas nodaļā, kas strādā diennakti.

Imūnglobulīns - „neatliekamā palīdzība”

Ja ērce izrādās inficēta, tad nevakcinētam cilvēkam jāsaņem imūnglobulīna pote. Imūnglobulīns ir „neatliekamā palīdzība” pēc ērces piesūkšanās. Tās ir jau gatavas antivielas, kas iegūtas no cilvēka asins seruma un kas var pasargāt no saslimšanas ar ērču encefalītu.

„Imūnglobulīns jāievada pirmo četru dienu (96 stundu) laikā pēc ērces piesūkšanās,” stāsta A. Jēruma. „Turklāt – pēc piesūkšanās brīža, nevis ērces ieraudzīšanas momenta, šī nianse ir svarīga! Ja gadījumā līdz analīžu rezultātiem jāgaida vairākas dienas, rekomendējam ievadīt imūnglobulīnu jau uzreiz.”

Latvijā pašlaik imūnglobulīnu var nopirkt aptiekās kā recepšu medikamentu un arī aptiekā, kas atrodas līdzās LIC. Šā preparāta deficīta valstī nav. Turklāt bērniem līdz 18 gadu vecumam, kas ir Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji, imūnglobulīns tiek nodrošināts bez maksas.

"Pēc ērces noņemšanas tās koduma vieta jānovēro 30 dienas, vai neparādās laima slimībai raksturīgais sarkanais plankums."

Imūnglobulīna saņemamais daudzums ir atkarīgs no cilvēka svara, tā deva ir 1 mililitrs uz desmit svara kilogramiem. Vajadzīgo devu skaitu ārsts norādīs izrakstītajā receptē. Jāatceras, ka preparāts jāuzglabā un arī jāpārvadā noteiktā temperatūrā, ievērojot aukstuma ķēdes noteikumus. Pašlaik imūnglobulīna cena ir 18 latu par 1 mililitru preparāta.

Profilaktiski vakcinētam cilvēkam imūnglobulīns nav nepieciešams. Vienīgi, ja ērce piesūkusies cilvēkam ar pirmo un otro profilaktisko vakcīnu, tad gan nepieciešams sazināties ar mediķiem, kā vislabāk rīkoties.

Vaicāta par remantadīna iespējamo lietošanu. A. Jēruma teic: „Remantadīnu mēdz rekomendēt, jo tas paaugstina imunitāti, bet šā preparāta efektivitāte gadījumos, ja notikusi inficēšanās ar ērču encefalītu, pierādīta nav.”

Biedējošā laima slimība

Otra ērču pārnēsātā slimība ir laima slimība, pret kuru nav nekādu preparātu, kā arī to nevar laboratoriski noteikt. Pēc ērces noņemšanas tās koduma vieta jānovēro 30 dienas, vai neparādās laima slimībai raksturīgais sarkanais plankums.

„Apsārtumam jābūt vismaz 5 centimetru diametrā, un tas var parādīties jau dažas dienas pēc ērces piesūkšanās,” stāsta A. Jēruma. „Tas neniez, nesāp un nekādā citādākā veidā cilvēku netraucē. Var arī nebūt (!) paaugstinātas temperatūras, sliktas dūšas un kādu veselības traucējuma pazīmju.”

Gadās, ka uzreiz pēc piesūkšanās parādās pavisam neliels apsārtums – tā visticamāk ir ādas reakcija uz insekta kodumu. Gadās, ka cilvēks ir koduma vietu sakasījis, bet tas mediķiem būs redzams.

Kad gaidāmas vakcīnas

„Nemāku to pateikt,” nosaka A. Jēruma. „Profilaktisko vakcīnu patlaban nav ne Rīgā, Latvijas infektoloģijas centrā, nedz arī rajonu slimnīcās. Bet, iespējams, ka tās ir ģimenes ārstu praksēs, doktorātos un lielākajās iestādēs, kas nodarbojas ar vakcināciju. Rīgā varētu būt ARS, Vakcinācijas dienestā, Veselības centrā – 4. Problēmas ar ērču encefalīta vakcīnas piegādi ir visās ES valstīs, to izraisījis vakcīnas lielais pieprasījums.”

Vakcīnas cenu valsts aģentūrās apstiprina ar MK noteikumiem. Privātās medicīnas iestādēs cenas noteikšanas mehānisms ir citādāks, bet arī tajā cenai nevajadzētu būt astronomiskai.

Ja cilvēks tieši patlaban iziet potēšanās kursu, bet preparāts nav brīvi nopērkams, ko darīt tad? A. Jēruma skaidro: „Ja noteiktajā laikā, kad jāveic profilaktiskā potēšana, vakcīnas nav, var nedaudz pagaidīt, jo imunitāte nebeidzas kādā konkrētā dienā. Pirmajām divām vakcīnām ir 1-2 mēnešu intervāls, trešā – pēc 9-12 mēnešiem, un nākamās (revakcinācijas) jau vidēji ik pēc 3-5 gadiem atkarībā no vecuma, tā ka dažu dienu vai mēnešu „nobīde” nekā ļauna izdarīt nevar. Laika intervāls ir diezgan elastīgs.”

Latvijā pieejamajām vakcīnām ir tikai divas atšķirības – tās var būt ražotas Vācijā vai Austrijā un ir atšķirīgas vakcīnas bērnu un pieaugušo imunizācijai. No Krievijas ievestos ērču encefalīta profilaktiskos preparātus Latvijā nevakcinē.

Sabiedrības veselības aģentūras veiktā ērču izplatības monitoringa ietvaros šāgada jūnijā un jūlijā Rīgā, Tukuma, Jelgavas, Krāslavas, Madonas, Liepājas, Saldus rajonos, Kubuļu un Ozolnieku pagastā, arī Mežaparkā savāktas 700 ērces.

Saslimušie ar ērču encefalītu un Laima slimību

Laima slimība
2008. gada janvārī - maijā: 73
Tādā pašā periodā 2007.gadā: 102
2007. gadā kopā: 627
2006. gadā kopā: 601

Ērču encefalīts
2008. gada janvārī - maijā: 10
Tādā pašā periodā 2007. gadā: 8
2007. gadā kopā: 171
2006. gadā kopā: 170

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI