NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
29. janvārī, 2021
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Veselība
2
9
2
9

Vakcinēšanai pret Covid-19 veidos vienotu vakcinējamo sarakstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Apstiprinātais Veselības ministrijas vakcinācijas plāns paredz veidot vienotu un taisnīgu vakcinācijas rindu. Savukārt pieteikties vakcinācijai varēs speciāli šim nolūkam izveidotā elektroniskā vietnē. 

īsumā

Jaunais vakcīnu plāns paredz vairākus pamatprincipus:

  • vienota vakcinējamo personu saraksta veidošanu;
  • vienota kalendāra un rindas veidošanu, kas palīdzēs plānot vakcinācijas punktu noslodzi un darba laikus, kā arī pierakstu vadību;
  • centralizētu vakcīnu piegādi un krājumu vadību;
  • vienotu komunikāciju ar iedzīvotājiem.

Informatīvajā ziņojumā “Par Covid-19 vakcinācijas plānu, ko Ministru kabinets apstiprināja 28. janvārī, tiek lēsts, ka ar pašreizējo vakcinācijas veicēju jaudu Latvijā var nodrošināt 100 000150 000 vakcināciju nedēļā.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts akcentē, ka jaunajā vakcinācijas plānā ir skaidri pateikts, kādā veidā Latvija sasniegs mērķi – līdz vasaras beigām vakcinēt vismaz 70% visu Latvijas pieaugušo iedzīvotāju. Šo mērķi Latvija iecerējusi sasniegt vienoti ar citām Eiropas Savienības valstīm.

Vakcinācijas plānā paredzēts īslaicīgi mobilizēt arī lielāku vakcinācijas jaudu, lai iespējamo piegādes “pīķu” gadījumā novērstu vakcīnu uzkrāšanos.

Vakcinēšanās ir ikviena iedzīvotāja brīvprātīga izvēle. Tāpēc informatīvajā ziņojumā ietverta arī komunikācijas stratēģija, ar kuru plānots panākt, ka 60–70% Latvijas iedzīvotāju nešaubītos par vakcīnas efektivitāti un dotos uz vakcinēšanas punktiem, kad būs pienākusi viņu kārta vakcinēties.

Vienots vakcinēšanās saraksts

Vakcinācijas process tiks organizēts centralizēti, veidojot vienotu vakcinējamo sarakstu. Sarakstā tiks reģistrēti iedzīvotāji, kas vēlas vakcinēties, prioritārās grupas, izvēlētā vakcinācijas vieta un kontaktinformācija, teikts informatīvajā ziņojumā.

Iedzīvotāji, kas vēlēsies vakcinēties, informāciju par sevi iesniegs paši, piemēram, izmantojot elektronisku pieteikšanās vietni, kas tuvākajā laikā tiks atvērta reģistrācijai. Tāpat informāciju varēs iesniegt arī viņu pārstāvji vai darba kolektīvu pārstāvji, kā arī tajos tiks pēc iespējas pievienoti dati no valsts reģistriem. Tie iedzīvotāji, kas nelieto internetu, varēs pieteikties pa telefonu, uzsvēra ministrs.

Saņemot pieteikumus vakcinēties, vakcinējamo cilvēku sarakstu veidos ģimenes ārsti un ārstniecības iestādes. Tāpat vakcinējamo sarakstus prioritārajām grupām un darbiniekiem veidos resoru institūcijas, pašvaldības, darbavietas un citas organizācijas.

Vakcinēšanas vietas

Tāpat vienotajā sistēmā apkopos informāciju par visām vakcinācijas vietām un to kapacitāti. Atbilstoši plānam tās varēs būt gan valsts, pašvaldību ārstniecības iestādes, gan privātās – ģimenes ārstu prakses, izbraukuma vakcinācijas komandas, nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksi u. c.

Ziņojumā tiek pieļauts, ka vajadzības gadījumā vakcināciju varētu veikt, piemēram, aptiekās.

Reģistrējoties vakcinācijai, ikviens saņems paziņojumu par vakcinēšanos, piedāvāto laiku un vietu īsziņas formātā, e-pastā, kā arī noteiktām iedzīvotāju grupām pa tālruni. Norādītajā laikā un vietā cilvēks tiks gaidīts, lai saņemtu vakcīnu pret Covid-19.

Prioritāri tiks vakcinētas riska grupas – noteiktu profesiju pārstāvji, seniori, hronisku saslimšanu pacienti u. c. Ja kāds prioritārās grupas pārstāvis mainīs savu lēmumu par to, vai vakcinēties, viņš varēs ārpus kārtas pieteikties uz nākamo pieejamo vakcinācijas notikumu. Piemēram, ja seniors nevēlēsies vakcinēties, bet pēc kāda laika pārdomās – viņam tāpat būs prioritāte rindā.

Četras vakcinācijas fāzes

Vakcinācijas plāns paredz vakcinēšanās procesu sadalīt četrās fāzēs.

Sākotnējais periods (1. fāzē)

Situācijas apraksts:

  • tiek piegādāts neliels skaits vakcīnu;
  • tiek piegādātas vakcīnas, kuru uzglabāšanai un sagatavošanai ir sarežģītākas procedūras un prasības (“Pfizer”, “Moderna”);
  • prioritāri nepieciešams vakcinēt prioritārās grupas pēc noteiktas atrašanās vietas vai profesijas.

Vakcinācijas norise:

  • tiks izmantota lielo privāto un pašvaldību ārstniecības iestāžu, universitāšu slimnīcu, kā arī izbraukuma komandu vakcinācijas kapacitāte;
  • prioritārās grupas pēc iepriekš veidotajiem sarakstiem tiks novirzītas uz minētajām iestādēm, vai arī tās apkalpos izbraukuma vakcinācijas komandas.

Pilnas kapacitātes periods(2–4. fāze)

Situācijas apraksts:

  • piegādes apjoms pārsniedz 50 000 vakcīnu nedēļā;
  • tiek piegādātas arī vakcīnas ar vienkāršākām uzglabāšanas un sagatavošanas procedūrām un prasībām (“Astra Zeneca”);
  • nepieciešams vakcinēt arī plašas sabiedrības prioritārās grupas (piemēram, seniorus).

Vakcinācijas norise:

  • ĢĀ praksēs, privātajās un pašvaldību ārstniecības iestādēs tiks uzturēts pietiekams vakcīnu krājums, lai būtu iespējams vakcinēt attiecīgā brīža plašās sabiedrības prioritārās grupas (piemēram, seniorus, pacientus ar hroniskām slimībām u. c.);
  • prioritārās grupas pēc iepriekšēja pieraksta vakcinēs arī privātās un pašvaldību ārstniecības iestādes, universitāšu slimnīcas;
  • tiks turpināts lielo privāto un pašvaldību ārstniecības iestāžu, universitāšu slimnīcu, kā arī izbraukuma vakcinācijas komandu darbs ar citām prioritārajām grupām pēc noteiktas atrašanās vietas vai profesijas;
  • ja iepriekšējās pieteikšanās sistēmas dati liecinās par ievērojamu pieprasījumu attiecīgajā ģeogrāfiskajā atrašanās vietā, tiks izveidoti nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksi, koncentrējot privāto un pašvaldību ārstniecības iestāžu, universitāšu slimnīcu un izbraukuma komandu kapacitāti.

Cik daudz vakcīnu iegādāsies

Latvija ir pieteikusies uz piecu ražotāju (“BioNTech/Pfizer”, “Moderna Biotech Spain”, “S. L”, “AstraZeneca/Oksfordas Universitāte”, “Janssen” (“Johnson&Johnson”) un “CureVac”) izstrādātajām vakcīnām. Tāpat plānots pieteikties arī uz “Novavax” un “Valneva” vakcīnām. Kā skaidro Veselības ministrija, pasūtīto vakcīnu apjoms – 5 297 432 devas – ir pietiekams, lai nodrošinātu iespēju vakcinēties ikvienam Latvijas iedzīvotājam.

Kādi ir riski

Veselības ministrija paredzējusi arī vairākus riskus, kas varētu aizkavēt vakcinēšanās piegādes. Piemēram, vēlāka reģistrācija – izņemot jau šobrīd reģistrētās “BioNTech/Pfizer” un “Moderna” vakcīnas, kā arī “AstraZeneca” un Oksfordas Universitātes izstrādāto vakcīnu, kuru sola drīzākajā laikā reģistrēt, par pārējiem ražotājiem vēl drošas informācijas nav.

Jāņem vērā, ka ražotāji ne vienmēr spēj pietiekami kāpināt savu ražošanas jaudu un piegādāt iepriekš plānoto apjomu. Jau šobrīd “BioNTech/Pfizer” nav saražojis iepriekš solīto apjomu. Uz šādu risku ir norādījusi arī “AstraZeneca”. Tas ir iemesls, kāpēc Latvija rezervējusi vakcīnas no dažādiem piegādātājiem. 

Pretējā situācijā, ja piegādes tiek veiktas lielā apjomā un īsā laikā, pastāv citi riski. Piemēram, var izveidoties situācija, ka valstī nav pietiekami daudz saldētavu, kur vakcīnas uzglabāt. Tas ir īpaši būtisks faktors “BioNTech/Pfizer” un “Moderna” vakcīnu gadījumā, jo tās nepieciešams uzglabāt ļoti zemā temperatūrā. Šo risku ministrija sola mazināt, iepriekš apzinot uzglabāšanas kapacitātes iespējas, kā arī saskaņojot piegādes grafikus ar ražotājiem. Tāpat ministrija sola uzraudzīt, lai kādam pakalpojumu sniedzējam neveidojas vakcīnu uzkrājumi vakcinācijas iestādēs (vakcīnām, kurām ir garāks uzglabāšanas termiņš).

Vienlaikus Veselības ministrija arī sola nodrošināt taisnīgu vakcīnu sadali. Kā teikts ziņojumā, tādēļ ministrija jau laikus izstrādā vakcīnu sadales protokolus. Attiecīgos lēmumus pieņem speciālistu grupa, pamatojoties  uz epidemioloģiskajiem (piemēram, vakcīnu ģeogrāfiskais nosegums), efektivitātes (piemēram, pieraksta un rindu lielums) un vakcīnu specifikas apsvērumiem.

Kā jau iepriekš paredzēts, vakcinēšanās pārvaldība notiks vairākos līmeņos, bet galvenais koordinators būs Vakcinācijas birojs. Par to lasiet LV portāla skaidrojumā “Gatavojas liela mēroga valsts projektam – vakcinācijai pret Covid-19”.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI