SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. februārī, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
11
11

Seniorus aicina pieteikties vakcinācijai pret Covid-19

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Neatkarīgi no pieteikšanās veida vakcināciju veiks vai nu ģimenes ārsti, vai arī ārstniecības iestādes.

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Šobrīd vakcinācijai pret Covid-19 var pieteikties trijos veidos – elektroniski, telefoniski vai pie sava ģimenes ārsta. Visiem pieteikumu veidiem ir vienāda prioritāte, ja tie atrodas vienā prioritāri vakcinējamo personu grupā. Ja dienas beigās vakcinācijas iestādē veidojas neizlietoto vakcīnu devu uzkrājums, ko nav iespējams saglabāt līdz nākamajai dienai, tad tā var vakcinēt cilvēkus arī ārpus noteiktās prioritāri vakcinējamās grupas.

īsumā
  • Šobrīd vakcinācijai pret Covid-19 var pieteikties trijos veidos – elektroniski, telefoniski vai pie sava ģimenes ārsta.
  • Neatkarīgi no pieteikšanās veida vakcināciju veiks vai nu ģimenes ārsta praksē, vai citā ārstniecības iestādē.
  • Uzaicinājums tiks nosūtīts īsziņā un arī e-pastā. Uzaicinājumi tiek nosūtīti uz to kontaktinformāciju, ko seniori norādījuši, piesakoties portālā manavakcina.lv vai pa tālruni 8989. 
  • Pacientiem, kuriem nepieciešama nopietna medicīniska manipulācija, vakcināciju ārstniecības iestādē veic saskaņā ar ārsta nosūtījumu.
  • Šobrīd ģimenes ārsti vakcinē seniorus, kas ir iekļauti viņu pašu veidotajos sarakstos.
  • Pacienta vakcinācijas fakts tiek reģistrēts vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā jeb e-veselības sistēmā.

No valstī apstiprinātā vakcinācijas plāna (kopš šīgada 28. janvāra), kurā paredzēti četri pieteikšanās veidi vakcinācijai, šobrīd darbu uzsākuši trīs, skaidro Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda.

Kā var pieteikties vakcīnai

Iedzīvotāji var pieteikties šādos veidos:

  • portālā manavakcina.lv;
  • zvanot uz tālruni 8989;
  • pie sava ģimenes ārsta.

Vakcinācija Latvijā norit pēc prioritāro grupu principa – šobrīd uzsākta trešās prioritārās grupas vakcinācija, kurā vakcīnu pret Covid-19 var saņemt seniori vecumā virs 70 gadiem, kas ir pieteikušies vakcīnai kādā no trīs veidiem.

Tie iedzīvotāji, kas ir vecumā virs 70 gadiem un vēl nav pieteikušies savai vakcīnai, tiek aicināti reģistrēties pie sava ģimenes ārsta, zvanot pa tālruni 8989, vai vietnē manavakcina.lv.

Jāņem vērā, ka neatkarīgi no pieteikšanās veida vakcināciju veiks vai nu ģimenes ārsta praksē, vai arī kādā citā ārstniecības iestādē.

Tātad iedzīvotāji, kuri vakcinācijai pieteikušies telefoniski vai portālā manavakcina.lv, tiks pakāpeniski virzīti gan pie ģimenes ārstiem, gan uz ārstniecības iestādēm.

“Esam pašā procesa sākumā, pirmie seniori vecumā virs 70 gadiem jau saņēmuši uzaicinājumu sazināties ar savu ģimenes ārstu, kā arī ģimenes ārsti sākuši savu identificēto pacientu vakcināciju. Process notiek paralēli,” skaidro A. Strazda. 

"Turpinot senioru vecumā virs 70 gadiem vakcināciju, šodien (26. februārī) un arī jaunnedēļ vēl aptuveni 8800 seniori šajā vecumā saņems uzaicinājumu sazināties ar īsziņā vai e-pastā norādīto ārstniecības iestādi, lai tuvākajā laikā veiktu vakcināciju pret Covid-19. Uzaicinājums tiks nosūtīts īsziņā un arī e-pastā. Uzaicinājumi tiek nosūtīti uz to kontaktinformāciju, ko seniori norādījuši, piesakoties manavakcina.lv vai pa tālruni 8989. Uzaicinājums nosūtīts tiem senioriem šajā vecuma grupā, kuru ģimenes ārsti neveic vakcinācijas pakalpojumus, un tiem, kuri izvēlējās vakcinēties citā pilsētā, kas nav viņa ģimenes ārsta prakses vieta," liecina Vakcinācijas biroja informācija.

Kopumā 63 ārstniecības iestādes visā Latvijā nodrošinās šodien (26. februārī) uzrunāto senioru pakāpenisku vakcināciju.

Kurš pieteikums ir prioritārs

Visiem trijiem pieteikšanās veidiem ir vienāda prioritāte.

Pamatojoties uz veselības ministra rīkojumu Nr. 54 “Par vakcinācijas procesa organizēšanas kārtību ārstniecības iestādēs”, ģimenes ārstiem jānodrošina iespēja vakcinēt gan portālā manavakcina.lv, gan telefoniski pieteiktos pacientus, gan arī pacientus no sava saraksta.

“Šobrīd ģimenes ārsti veic vakcināciju tiem senioriem vecumā virs 70 gadiem, kas bija iekļauti viņu pašu veidotajos sarakstos. Saraksti tika izveidoti jau iepriekš. Savukārt kopš 23. februāra veselības ministra rīkojuma vakcinācijas veicējiem – gan ģimenes ārstiem, gan arī vakcinācijas iestādēm – jānodrošina vienlīdzīga iedzīvotāju vakcinācija pacientiem, kas pieteikušies telefoniski vai portālā manavakcīna.lv, vai pie ģimenes ārsta. Šobrīd ģimenes ārsti ir saņēmuši tos telefoniski un tiešsaistē reģistrētos pieteikumus, kuros iedzīvotāju teritorijas izvēle sakrīt ar ģimenes ārsta prakses teritoriju,” skaidro A. Strazda.

Kā ģimenes ārsti veido pierakstu vakcinācijai

Veselības ministrijas izstrādātā kārtība nosaka pieraksta veidošanas nosacījumus grupu vakcinācijai un balstvakcinācijai (otrās vakcīnas devas saņemšana) vakcinācijas iestādēs un ģimenes ārstu praksēs.

Arī tad, ja ģimenes ārstu prakse pati nenodrošina vakcināciju, ārsts apkopo vakcinējamo sarakstu un nosūta to vakcinācijas iestādei, ar kuru praksei noslēgts līgums par pakalpojuma sniegšanu.

Veidojot pierakstu, ģimenes ārstiem iespēju robežās jāņem vērā vakcinējamo vecums un veselības stāvoklis, priekšroku dodot vecāka gadagājuma iedzīvotājiem vai cilvēkiem ar smagākām hroniskām slimībām atkarībā no prioritāri vakcinējamās grupas.

Tāpat noteikts, ka, veidojot pierakstu vakcinācijai, prioritārā kārtā tiek nodrošināta vakcinācija iedzīvotājiem, kam ir paredzēta balstvakcinācija vai kas atrodas augstākā prioritāri vakcinējamā grupā.

Prioritāri vakcinējamo pacientu grupas ir noteiktas Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai3. pielikumā.

Ar ārsta nosūtījumu ārstniecības iestādē vakcinēs tos pacientus, kuriem saskaņā ar ārsta lēmumu nepieciešama nopietna medicīniska manipulācija, tostarp augstu izmaksu vai augstas sarežģītības pakāpes operācija (piemēram, onkoloģiskie pacienti pirms ķīmijterapijas vai ķīmijterapijas laikā, pacienti un donori pirms orgānu vai cilmes šūnu transplantācijas, pacienti, kas ilgstoši uzturas stacionārā ārstniecības iestādē).

Var veidot vakcinācijas rezerves sarakstus

Lai novērstu vakcīnu devu zudumus, paredzēts, ka vakcinācijas iestāde veido vakcinējamo rezerves sarakstus no aktuālās prioritāri vakcinējamās vai nākamās prioritāri vakcinējamās sabiedrības grupas. Kā akcentē Veselības ministrija, tas ļaus operatīvi nodrošināt vakcinējamo aizvietošanu gadījumā, kad kāds nav ieradies.

Ja vakcinācijas dienas beigās vakcinācijas iestādē tomēr veidojas neizlietoto vakcīnu devu uzkrājums, ko nav iespējams saglabāt līdz nākamajai dienai, tad ir pieļaujams vakcinēt cilvēkus arī ārpus noteiktās prioritāri vakcinējamās grupas.

Pacienta vakcinācijas faktu reģistrē vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā jeb e-veselības sistēmā. MK noteikumu Nr. 360 62.9 punkts paredz, ka Slimību profilakses un kontroles centrs reizi divās nedēļās atbilstoši e-veselībā pieejamajai informācijai apkopo datus par veikto vakcināciju skaitu, vakcinēto personu skaitu un vakcīnu izlietojumu, lai varētu plānot vakcinējamo personu grupu paplašināšanu.

Kas notiek ar darba kolektīvu iesniegumiem

Jau šobrīd darba devēji var apkopot informāciju par tiem darbiniekiem, kuri vēlas vakcinēties. Vienlaikus LV portāla lasītāji ir jautājuši, vai šie pieteikumi “nepārklāsies” ar tiem, ko katrs ir veicis individuāli.

Kā LV portālam pastāstīja Vakcinācijas projektu birojs, pēc šībrīža vakcinācijas procesa gaitas darba devēju iesniegumi vēl netiek pieņemti, jo tiek izstrādāta kārtība, kādā saraksti iesniedzami centralizēti.

Šobrīd iedzīvotāji tiek aicināti pieteikties vakcinācijai vienā no trijiem veidiem – vietnē manavakcina.lv, zvanot uz tālruni 8989 vai pie ģimenes ārsta. Kad tiks izstrādāta darba devēju sarakstu pieņemšanas kārtība, būs pieejama plašāka informācija, kā un kur var pieteikties vakcinācijai, skaidro Vakcinācijas projektu birojs.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI