NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
28. novembrī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Nodokļi
2
14
2
14

Saeima pieņem grozījumus likumos par sociālo apdrošināšanu un iedzīvotāju ienākuma nodokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli 2021. gadā atbrīvos ar attālinātā darba veikšanu saistītos darbinieka izdevumus, kurus atbilstoši Darba likumam sedz darba devējs, ja to kopējais apmērs mēnesī par pilnas slodzes darbu nepārsniegs 30 eiro.

Freepik

Saeima otrajā galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas vēl divos 2021. gada valsts budžeta paketes likumprojektos, kas saistīti ar darbaspēka nodokļiem. Jaunais sociālo iemaksu veikšanas regulējums paredz pakāpenisku pāreju uz pilnvērtīgāku un aptverošāku ekonomiski aktīvo iedzīvotāju sociālo apdrošināšanu, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā tiek samazināta patentmaksas izvēles iespēja, noteikta neapliekama kompensācija attālināti strādājošajiem un vēl vairākas citas izmaiņas.

Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” no nākamā gada paredz samazināt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) likmi no 35,09% uz 34,09% (par 0,5% samazināta darba devēja un par 0,5% darba ņēmēja daļa).

Ar likuma grozījumiem pakāpeniski sāks ieviest minimālās VSAOI iemaksas, noteikts regulējums, kā iemaksas veic pašnodarbinātie, radošie cilvēki, autoratlīdzības saņēmēji.

Saeimas Preses dienests informācijā par grozījumiem norāda: grozījumi paredz no nākamā gada jūlija ieviest minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu – ceturksnī trīs minimālo algu apmērā. Minimālā darba alga no nākamā gada būs 500 eiro apmērā, un minimālās sociālās iemaksas plānotas 170 eiro apmērā mēnesī par darba ņēmējiem, kas apdrošināti vispārējā kārtībā.

Minimālais sociālais nodoklis ceturksnī būs jāsamaksā no trīs minimālajām algām, un, ja persona strādās pie vairākiem darba devējiem vai vienlaikus būs gan pašnodarbinātais, gan darba ņēmējs, deklarētos ienākumus summēs kopā. Ja tie ceturksnī būs mazāki nekā trīs minimālās algas, starpību starp nomaksāto sociālo nodokli un minimāli noteikto nodokli segs darba devējs no saviem līdzekļiem. Obligātās minimālās sociālās iemaksas darba devēji iemaksās proporcionāli tam, cik daudz un ar kādu algu persona strādā pie katra darba devēja, paredz likuma grozījumi.

No 2021. gada jūlija iemaksu likme pensiju apdrošināšanai, ko veic pašnodarbinātie, paredzēta 10% apmērā no ienākuma līdzšinējo 5% vietā. Tādas pašas obligātās iemaksas attieksies uz pašnodarbinātajiem, kuru ienākumi mēnesī nesasniegs minimālo algu, un šādā gadījumā personai būs jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā apliecinājums par ceturksnī plānotajiem ienākumiem. Savukārt, ja personas ienākumi pārsniegs minimālo algu, tad viņai būs jāveic obligātās iemaksas pašnodarbinātajiem noteiktajiem apdrošināšanas veidiem vismaz no minimālās algas un 10% apmērā no ienākumu starpības, paredz grozījumi.

Tāpat paredzēts, ka no nākamā gada 1. jūlija mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs būs sociāli apdrošināms kā pašnodarbinātais, savukārt mikrouzņēmuma darbinieki būs apdrošināmi kā darbinieki vispārējā kārtībā.

Grozījumi arī noteic personu grupas, kurām minimālās obligātās iemaksas nepiemēros:

  • personas, kuras sasniegušas pensijas vecumu vai kurām ir piešķirta vecuma pensija;
  • personas ar 1. un 2. grupas invaliditāti;
  • personas, kurām ir bērni līdz trīs gadu vecumam vai bērni ar invaliditāti;
  • personas, kuras strādā sociālajā uzņēmumā vai sniedz asistenta pakalpojumu.

Minimālās iemaksas nebūs jāveic par sezonas laukstrādnieku, kā arī par nodarbinātajiem, kas strādā pie ārvalstu darba devēja.

Uz jaunu iemaksu kārtību pakāpeniski jāpāriet arī autoriem

Līdz 2021. gada 1. jūlijam autoratlīdzību saņēmējiem tiek saglabāta līdzšinējā nodokļu maksāšanas kārtība un likmes. Savukārt no 2021. gada 1. jūlija notiks pakāpeniska sagatavošanās autoratlīdzību saņēmēju nodokļu nomaksai, izmantojot saimnieciskās darbības kontu, iepriekš skaidrots Kultūras ministrijas informācijā.

Pašnodarbinātie autoratlīdzību saņēmēji arī nākamajā gadā varēs piemērot attaisnotos izdevumus 50% un 25% apmērā; tāpat tiks turpināta līdzšinējā kārtība t. s. pasīvo autortiesību saņēmējiem.

Ja autoratlīdzības maksātāja saimnieciskās darbības faktiskie izdevumi būs lielāki, maksātājam būs tiesības piemērot saimnieciskās darbības izdevumus uz attaisnojuma dokumentu pamata.

Patentmaksas iespēja – samazināta un tikai atsevišķām grupām

Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” no 2021. gada paredz nodokļa augstākās likmes samazinājumu no 31,4% līdz 31%.

No 2021. gada tiek atcelts patentmaksas maksāšanas režīms, saglabājot vienīgi samazinātās patentmaksas iespēju – vecuma pensionāriem un personām ar 1. vai 2. grupas invaliditāti. Samazinātā patentmaksa ir 17 eiro gadā vai deviņi eiro pusgadā. 2021. gadā tie nodokļu maksātāji, kas patentmaksas maksājumu par 2021. gadu ir veikuši līdz 2020. gada 31. decembrim, patentmaksas režīmu varēs piemērot arī 2021. gadā laika periodā, par kādu tika veikta patentmaksa, bet ne ilgāk kā līdz 2021. gada 31. decembrim.

Likumā noteikts, ka no aplikšanas ar nodokli 2021. gadā atbrīvo ar attālinātā darba veikšanu saistītos darbinieka izdevumus, kurus atbilstoši Darba likumam sedz darba devējs, ja to kopējais apmērs mēnesī par pilnas slodzes darbu nepārsniedz 30 eiro. Ar attālinātā darba veikšanu saistītos izdevumus sedz darba devējs, kuram ir iesniegta darbinieka algas nodokļa grāmatiņa.

No 2021. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 31. decembrim paredzēts piemērot īpašu nodokļa maksāšanas režīmu autoratlīdzības saņēmējiem. Likuma pārejas noteikumos ir noteiktas vairākas nodokļa maksāšanas izvēles iespējas.

Likumā iekļautas normas par automātisku nodokļa pārmaksas atmaksu, sākot no 2023. gada.

No nākamā gada budžetu pavadošās 28 likumprojektu paketes Saeimai vēl jāizskata grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā.

Tad darba kārtībā ir likumprojekts “Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2021., 2022. un 2023. gadam” (iesniegti 115 priekšlikumi) un likumprojekts “Par valsts budžetu 2021. gadam” (iesniegti 142 priekšlikumi).

23. novembrī sāktā ārkārtas sēde turpināsies pirmdien, 30. novembrī.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI