NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
24. novembrī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Veselība
7
7

Covid-19 vakcīnas – ātrākais nākamā gada pirmajā ceturksnī

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai gan šobrīd Eiropas Komisija jau apstiprinājusi līgumu ar pieciem uzņēmumiem par vakcīnu iegādi pret Covid-19, tomēr katrai no tām vēl jāiziet reģistrācijas process.

īsumā
  • Lai vakcīnas būtu pieejamas, tām ir jāiziet reģistrācijas process Eiropas zāļu aģentūrā.
  • Veiksmīgas reģistrācijas procesa gadījumā vakcīnas Latvija varētu saņemt nākamā gada pirmajā ceturksnī.
  • Plānots, ka Latvijai sākotnēji būs pieejamas 800 000 vakcīnas.
  • Primāri vakcinētu riska grupas – ārstniecības iestāžu un sociālo aprūpes iestāžu darbiniekus, kā arī pansionātu klientus.
  • Iecerēts, ka vispirms vakcīnas saņemtu arī iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, seniori, operatīvo dienestu darbinieki un pedagogi.

Sarunas ar uzņēmumiem par vakcīnu ražošanu un iegādi visu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vārdā risina Eiropas Komisija.

Šobrīd Eiropas Komisija jau ir apstiprinājusi līgumu ar pieciem uzņēmumiem – “AstraZeneca”, “Sanofi”/“GSK”, “Janssen Pharmaceutica NV”, “BioNTech”/“Pfizer” un “CureVac”, kā arī notiek sarunas par ASV kompānijas ražotās vakcīnas “Moderna” iegādi, stāsta Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

Vienlaikus, lai vakcīnas tik tiešām būtu pieejamas, tām ir jāiziet reģistrācijas process Eiropas zāļu aģentūrā (EZA). Šobrīd reģistrācijas process ir uzsākts tikai trim no vakcīnām.

Tāpēc eksperti prognozē, ka veiksmīgas reģistrācijas procesa gadījumā vakcīnas Latvija varētu saņemt nākamā gada pirmajā ceturksnī.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska akcentē, ka šobrīd var paredzēt: vakcīna spēs novērst ar Covid-19 inficēto cilvēku nāvi, kā arī palīdzēs smagas slimības gadījumā.

Vienlaikus ir par ātru prognozēt, vai vakcīna varētu palīdzēt pret slimības izplatību vai novērst to infekcijas vieglā izpausmē.

Pirmie vakcīnas saņemtu mediķi

Līgumu ar vakcinācijas uzņēmumiem apstiprina Eiropas Komisija, nosakot arī, kādu vakcīnu apjomu var saņemt katra no dalībvalstīm – tas tiek noteikts, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu.

Latvija pašlaik rēķinās ar vismaz 800 000 vakcīnām, informē S. Līviņa.

Savukārt to, kuras iedzīvotāju grupas pirmās saņems vakcīnu, gan var noteikt pati ES dalībalsts. Tiesa, kritēriji daudzām valstīm ir līdzīgi, jo tiek ņemtas vērā arī ES rekomendācijas.

Latvijā paredz, ka prioritāri vakcīnas saņems mediķi. Tas tāpēc, ka tieši viņiem ir vistiešākā saskare ar vīrusu, iespēja nodot to tālāk citiem. Nav noslēpums, ka daudzi mediķi ir vecumā, kas pašus iekļauj augsta riska grupā. 

Otra prioritāte ir sociālajās aprūpes iestādēs strādājošie darbinieki, kā arī klienti, kas tur uzturas un pamatā ir vecāki par 60 gadiem.

Tāpat pirmie vakcīnas varētu saņemt iedzīvotāji ar hroniskām saslimšanām, seniori, kā arī izglītības iestāžu darbinieki un operatīvo dienestu pārstāvji – policisti, ugunsdzēsēji.

Tomēr tas atkarīgs no tā, cik vakcīnas Latvijai reāli būs pieejamas. Tāpat jārēķinās, ka ne viss pasūtīto vakcīnu apjoms tiks piegādāts uzreiz, tas notiks vairākos posmos.

Ziņas par vakcīnu efektivitāti pagaidām var būt maldinošas

Lai gan jau šobrīd plašākai publikai ir pieejama informācija par to, ka jaunajām vakcīnām ir vairāk nekā 90% efektivitāte (piemēram, pašlaik EZA izvērtē ASV kompānijas izstrādāto vakcīnu “Moderna”, kurai pēc tās ražotāja aplēsēm ir 94,5% efektivitāte), tomēr eksperti aicina ņemt vērā, ka šī informācija ir vien pašu ražotāju sniegta.

To, vai šīs vakcīnas tik tiešām ir pietiekami efektīvas, varēs pārbaudīt, vien vērtējot, kā tās darbojas reālās dzīves apstākļos, nevis tikai klīniskos pētījumos, skaidro D. Zavadska.

Vakcīnu reģistrācija aizņemtu līdz diviem mēnešiem

Patieso vakcīnu efektivitāti varēsim lēst vien pēc tam, kad tās pilnībā izies reģistrācijas procesu EZA, kam jāapliecina, ka vakcīnas tik tiešām ir uzticamas, efektīvas un drošas. EZA arī uzsver, ka reģistrācijas prasības nekādā mērā netiek atvieglotas Covid-19 vakcīnām.

Vienlaikus pretēji ierastajam, ņemot vērā pasaulē valdošo pandēmiju, plānots paātrināt reģistrācijas procesu, kas normālā situācijā ir garš un laikietilpīgs process. Tajā būtisku laika daļu aizņem dokumentācijas iesniegšana un pārbaude, līdz ar to šis process var aizņemt pat līdz gadam, bet attiecībā uz Covid-19 vakcīnām tas varētu aizņemt līdz diviem mēnešiem, skaidro Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens.

Turklāt tas, cik ātri vakcīna tiks reģistrēta, arī lielā mērā atkarīgs no komersanta, jo reģistrācijas procesā var nākties informāciju papildināt ar jauniem faktiem vai dokumentiem. Pagaidām klīniskajā izpētē ir vēl vairāki desmiti potenciālu vakcīnu pret Covid-19. Tomēr vēl agri spriest, cik no šīm vakcīnām spēs iziet reģistrācijas procesu EZA.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI