NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. oktobrī, 2010
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Vide
7
7

"Zaļi" darbi visā pasaulē

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Maģisko skaitli 10.10.10 katrs uztver citādāk. Arī „maģisko svētdienu” katrs pavadīs citādāk. Vieni precēsies, otri dosies pretim zelta rudenim, bet trešie mazinās klimata pārmaiņas. Jo svētdiena, 10. oktobris, ir Vispasaules zaļo darbu diena.

Vispasaules zaļo darbu diena – starptautiska vides kampaņa, kurā iesaistījušās 188 pasaules valstis – veltīta tam, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību CO2 izmešu radītajam kaitējumam un norisošajām klimata pārmaiņām. Zaļo darbu diena notiek 10 nedēļas pirms ANO Klimata pārmaiņu konferences Meksikā, Kankūnā, kurā pasaules valstu līderi atkārtoti mēģinās vienoties par turpmāko stratēģiju klimata pārmaiņu samazināšanai. Ja Kankūnā būs runas, debates un, cerams, arī lielu plānu kalšana, tad Zaļo darbu dienā, kas ir kampaņas kulminācijas diena, katrs no mums var izdarīt ko patiesi „zaļu”, lai ar savu rīcību mazinātu pasaules klimata sasilšanas procesu. Galvenais, lai rīcība, kaut pavisam sīka jelkādā veidā sasauktos ar CO2 emisiju samazināšanu.

"Vispasaules zaļo darbu dienā iesaistījušās 188 pasaules valstis."

Zaļo darbu dienā miljoniem cilvēku visā pasaulē pārvietosies nevis ar auto, bet kājām, velosipēdiem vai citiem izmešus neradošiem transporta līdzekļiem, siltinās mājokļus, uzstādīs saules enerģijas paneļus vai ierīkos fosilai enerģijai alternatīvas elektrību un siltumu radošas tehnoloģijas, stādīs kokus, šķiros atkritumus, pirks vietējo pārtiku no pašmāju ražotājiem un darīs vēl citus videi draudzīgus darbus. Svarīgi arī, lai cilvēki no vietējiem politiķiem pieprasītu tādu pašu rīcību.

„Zaļie” darbi Latvijā

Pasaulē šajā dienā notiks vairāk nekā 7000 iepriekš pieteiktu publisku pasākumu, kuros piedalīties aicināti visi zemeslodes iedzīvotāji. Piemēram, ap 100 riteņbraucēju no Jordānijas, Izraēlas un Palestīnas dosies kopīgā trīs dienu velobraucienā, simboliski rādot, ka tikai ar kopīgu rīcību iespējams mazināt klimata pārmaiņas. Bet Mehiko mērs nolēmis panākt, ka viena gada laikā pilsētā CO2 emisijas samazināsies par 10 procentiem. Pusi emisiju ar savu rīcību, projektiem un vidi saudzējošām tehnoloģijām samazinās pilsētas vadība, bet pašiem pilsētas iedzīvotājiem jāpanāk, lai, mainot ikdienas paradumus, tiktu „dzēsti” otri pieci procenti izmešu.

Latvijā kampaņu atbalsta vairāk nekā 30 uzņēmumu, nevalstisko organizāciju un domubiedru grupu. Kopīgi organizēta koku stādīšana, meža, parku un citu sabiedrisku teritoriju sakopšana, otrreiz pārstrādājamo atkritumu nodošana un šķirošana, velobraucieni, tūrisma un interesantu vietu iepazīšanas pārgājieni, Latvijā ražotas pārtikas popularizēšana, derīgu lietu un drēbju nodošana un maiņa, radošās darbnīcas, konkursi un diskusijas par videi draudzīgu dzīvesveidu. Pasākumi notiek visā Latvijā un tajos piedalīties aicināts ikviens.

Īpašs pasākums 10. oktobrī paredzēts Doma laukumā Rīgā. Pulksten 10.10 - lielā kopbilde 10.10.10 velobraucējiem ar saviem labākajiem draugiem divriteņiem. Kas kopīgo fotografēšanos nokavējuši, varēs aizmīties līdz veikalam „Domina”, kur norisināsies parakstīšanās PAR depozīta sistēmas ieviešanu PET pudeļu savākšanai Latvijā. Savāktos parakstus iesniegs Vides ministrijai. Parakstu vākšana notiek arī Latvijas Dabas muzejā.

"Doma laukumā Rīgā pulksten 10.10 - lielā kopbilde velobraucējiem ar labākajiem draugiem divriteņiem!"

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers mudina ikvienu Latvijas iedzīvotāju atbalstīt Vispasaules zaļo darbu dienu ar praktisku rīkošanos: aizvest pārstrādei nederīgo elektrotehniku, ielikt somā auduma maisiņu, lai tas vienmēr ir līdzi, sameklēt, kur ir tuvākie atkritumu šķirošanas konteineri. „Mēs Valsts prezidenta kancelejā esam vienojušies ar Līgatnes papīrfabriku, ka turpmāk papīru otrreizējai pārstrādei nodosim akvareļu un biroja papīra ražošanai. Tāpat aicinu katru cilvēku, ģimeni un uzņēmumu spert soli, lai samazinātu slodzi, ko videi uzliek mūsu dzīvesveids,” teic V. Zatlers.

Ja nav iespēju vai vēlēšanās piedalīties kopīgos „zaļo” darbu pasākumos, katrs savā dzīvoklī, mājā vai pagalmā varam padarīt kaut vienu nelielu „zaļu” darbiņu. Ja trūkst ideju, ieskatieties www.homoecos.lv. Mēs taču gribam, lai Latvija kļūtu pasaules zaļākā valsts, vai ne?

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI