NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
18. jūnijā, 2010
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika
2
2

Gan ceļamaize, gan viela pārdomām

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kādiem, pēc iedzīvotāju domām, jābūt deputātiem? SKDS aptaujā izkristalizējušās trīs galvenās īpašības – godīgums, spēja aizstāvēt tautas intereses un gudrība. Proti, respondentiem tika lūgts nosaukt trīs īpašības, kādām būtu jāpiemīt deputāta kandidātam, lai viņi būtu gatavi par šo kandidātu balsot. Atbildes formulēja paši aptaujātie, jo atbilžu varianti netika piedāvāti. Izrādās, Latvijas iedzīvotāji kā prioritāti izvirza godīgumu - to par svarīgāko īpašību norādījuši 49% aptaujāto.

Priekšvēlēšanu cīņas gaidās nevalstiskās organizācijas piedāvā plašu gan politiķiem, gan vēlētājiem adresētu informējošu pasākumu un projektu klāstu.

Nevalstisko organizāciju (NVO) loma valsts politiskajos procesos ir uzskatāma par vienu no būtiskākajiem un objektīvākajiem demokrātijas līmeņa indikatoriem. Proti, jo šis līmenis augstāks, jo NVO darbībai un viedoklim lielāks svars. Aizvien atklāts gan ir jautājums, cik lielā mērā sabiedriskajām organizācijām klājas minētajos procesos iesaistīties, vai tām vienmēr jāsaglabā politiska neitralitāte, distancējoties no partijām.

Tomēr grūti apšaubīt, ka valsts un sabiedrības interešu sargsuņa, kā arī tendenču analītiķa un viedokļu apkopotāja funkcijas NVO spēj pildīt vislabāk. Tāpēc iepriecinošs ir fakts, ka Latvijas NVO pienācīgi gatavojas ne mazums kaislību un cīņu sološajām Saeimas vēlēšanām. Pasākumā „Gatavojoties 10. Saeimas vēlēšanām: NVO ceļamaize politiskajām partijām” par jau paveikto un plānoto informēja vairāku organizāciju pārstāvji.

Kādiem jābūt deputātiem, un kādi tie ir

Kā norāda Sabiedrības par atklātību – Delna direktore Laura Miķelsone, vēlēšanām tuvojoties, sabiedriskā telpa ir pārpilna solījumiem, aicinājumiem, kritiku – līdzekļiem, kas tiek izmantoti partiju savstarpējās cīņās. Kā vēlētājam tajā neapmulst? Protams, neklātos par zemu novērtēt Latvijas pilsoņu erudīciju un izpratni par politiskajām norisēm valstī, tomēr iepriekšējo Saeimas un pašvaldību vēlēšanu pieredze rada skepsi, it īpaši pašreizējā mūsu valsts ekonomiskajā situācijā. Lāgiem tā vien šķiet, ka daudzi vēlētāji katrās vēlēšanās savu vilšanos un sašutumu par tā brīža deputātu darbu pauž, ievēlot atbildīgajā amatā atkal tos pašus deputātus. Iespējams, kandidāta darbi piemirsušies, bet varbūt vēlētājam par tiem gluži vienkārši nav bijis informācijas.

"10. septembrī lietotājiem tiks atvērta datubāze, kurā apkopota informācija par šobrīd Saeimā pārstāvētajām partijām un vēlēšanu apvienībām."

„Delna” nule publiskojusi interneta mājaslapu www.kandidatiuzdelnas.lv. Minētā interneta resursa mērķis un uzdevums ir palīdzēt vēlētājiem izdarīt apzinātu un optimālu izvēli, atdodot balsi par partijām un to izvirzītajiem kandidātiem. No šā gada 30. jūlija visi interesenti mājaslapā varēs gūt vai atsvaidzināt tālākos atmiņu plauktos iegūlušu informāciju par 9. Saeimas darba laika būtiskākajiem notikumiem, kas tieši vai netieši saistīti ar korupciju vai skar demokrātijas pamatprincipus. Šajā kategorijā ierindoti, piemēram, pretrunīgi normatīvo aktu grozījumi vai politiski lēmumi, kā arī valsts amatpersonu ievēlēšana, iecelšana vai atcelšana, ja šis process bijis neskaidrs vai ir pamats aizdomām par tā veikšanu šauru interešu labā. Savukārt 10. septembrī lietotājiem tiks atvērta datubāze, kurā apkopota informācija par šobrīd Saeimā pārstāvētajām partijām un vēlēšanu apvienībām, kā arī par partiju sarakstu līderiem visos piecos vēlēšanu apgabalos. Turklāt partiju vadītāji un Ministru prezidenta amata kandidāti datubāzē tiks iekļauti neatkarīgi no tā, vai viņu vārdi ir vēlēšanu sarakstos. Šo informāciju sagremot palīdzēs mājaslapas veidotāju novērtējums katrai datubāzē atrodamajai personai. Potenciālās amatpersonas tiks vērtētas saskaņā ar vairākiem kritērijiem, kuru summa ļauj spriest par kandidāta iespējamo vai pat jau konstatēto saikni ar korupciju.

Pārdomas raisa arī jau pieejamā mājaslapas daļa. Tajā publiskoti šogad veiktās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti. Minētās aptaujas gaitā respondenti pauda savus priekšstatus par īpašībām, kādām jāpiemīt deputāta kandidātam. Visbiežāk minēts godīgums, spēja un vēlme aizstāvēt tautas intereses un gudrība. Droši vien pret šādu īpašību kopumu nevienam nekas nevarētu būt iebilstams, taču ievērojamu viedokļu dažādību atspoguļo atbildes uz jautājumu, kuriem ar politiku saistītiem cilvēkiem piemīt minētās īpašības.

"Potenciālās amatpersonas tiks vērtētas saskaņā ar vairākiem kritērijiem, kuru summa ļauj spriest par kandidāta iespējamo vai pat jau konstatēto saikni ar korupciju, sola DELNA. "

Aptauja pirmajā desmitniekā citu personu starpā ierindojusi gan Aivaru Lembergu, gan Alekseju Loskutovu, gan Tatjanu Ždanoku – politiķus, kuriem, jādomā, ir katram savs elektorāts, kas par pārējām minētajām personām diezin vai balsos. Protams, vērts iepazīties ar mājaslapā ievietotajiem videomateriāliem, kuros savu viedokli pauž gan iedzīvotāji, gan deputāti, tāpat jāpiebilst, ka mājaslapā atrodamos materiālus iespējams komentēt.

Politiķiem – baušļi, vēlētājiem – pasākumu karte

Savu artavu vēlētāju informēšanā dod arī citas NVO. Vēlēšanu reformas biedrības (VĒL) izpilddirektotrs Indulis Bērziņš informē, ka VĒL aicinās deputātu kandidātus uz publiskām priekšvēlēšanu diskusijām, kas palīdzēs vēlētājiem novērtēt dažādus politiskos spēkus. Septembra pirmajā pusē gan Rīgā, gan citos Latvijas reģionos paredzēts sarīkot kopumā piecas diskusijas, bet jau 6. jūlijā VĒL sabiedrības ievērībai piedāvās biedrības izstrādāto partiju iekšējās demokrātijas rokasgrāmatu.

Savukārt domubiedru grupa „Ejambalsot.lv” gatavo vēlētāju rokasgrāmatu, kas tiks publiskota 17. jūlijā. Kā norāda grupas pārstāvis Valērijs Valdmanis, satraucoša tendence ir daudzu pilsoņu paustā nevēlēšanās īstenot savas intereses, proti, atteikšanās doties pie vēlēšanu urnām, tāpēc „Ejambalsot.lv” vēlas mobilizēt sabiedrību, mudināt tās locekļus aktīvi iesaistīties valstij nozīmīgos procesos.

Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācija „Papardes zieds” sola pievērst īpašu uzmanību demogrāfijas aspektiem, kas atspoguļoti faktiski visu partiju programmās. Organizācijas valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle uzsver, ka šā brīža situācija minētajā sfērā ir negatīva – jauniešu veselība ir slikta, turklāt daudzi cilvēki reproduktīvajā vecumā aizbrauc no Latvijas. Tāpēc jo svarīgāk noskaidrot politisko spēku attieksmi pret šīm aktuālajām problēmām.

"„Providus” kā ceļamaizi vēlēšanām potenciālajiem tautas priekšstāvjiem piedāvā desmit priekšvēlēšanu baušļus."

Resursu centrs sievietēm „Marta”, vēlēšanas gaidot, vēlas vērst sabiedrības uzmanību uz neproporcionāli mazo sieviešu skaitu deputātu vidū un veicināt sieviešu iesaistīšanos politikā. Savukārt Sabiedriskās politikas centrs „Providus” tradicionāli sekos partiju līdzekļu izlietojumam, raugoties, vai netiek pārsniegti aģitācijas un reklāmas tēriņu ierobežojumi. Tā kā diemžēl dažkārt nav pārliecības par preses un televīzijas neuzpērkamību un neangažētību, „Providus” speciālisti sola sekot slēptās politiskās reklāmas izpausmēm. Turklāt, ņemot vērā, ka Sabiedriskās politikas centra ierasti akadēmiski pētnieciskajā stilā veidota informācija ne vienmēr rod dzirdīgas ausis politiķu vidē, „Providus” kā ceļamaizi vēlēšanām potenciālajiem tautas priekšstāvjiem piedāvā desmit priekšvēlēšanu baušļus, ar kuriem iespējams iepazīties organizācijas mājaslapā. Protams, jācer, ka minētie baušļi arī daudziem vēlētājiem palīdzēs formulēt atbildi uz jautājumu: ko es gaidu no saviem deputātiem? Šim nolūkam kalpo arī portāla „Politika.lv” ieguldījums vēlētāju informēšanā - partiju programmu analīze un mediju kontrole. Bet NVO aktivitāšu klāstā orientēties palīdzēs Latvijas Pilsoniskās alianses un biedrības „Risinājumu darbnīca” veidotā NVO priekšvēlēšanu pasākumu karte, kas no 18. jūnija būs aplūkojama mājaslapā www.nvo.lv.

Ņemot vērā šā brīža politisko gaisotni, acīmredzot gaidāma spraiga un dramatiska priekšvēlēšanu cīņa. Tāpēc vērts cerēt, ka NVO sarūpētā ceļamaize ļaus politiķiem atbildīgāk novērtēt cīņā izmantojamos ieročus, bet vēlētājiem – nekāpt uz iecienītajiem grābekļiem, tā vietā izdarot apzinātu un izsvērtu izvēli.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI