E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9932
Lasīšanai: 2 minūtes

Atpūtas diena par asins ziedošanu pienākas uzreiz vai pievienojot atvaļinājumam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2016
Laima Kalsone

Esmu pieņemta darbā kā nakts darbinieks, kurš strādā no plkst. 15:00-07:00. Tā kā es esmu donors, vai un kā manā gadījumā piemērojas brīvdiena par asins nodošanu un vidējo samaksu?

A
atbild:
18. augustā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Donora brīvdiena

Darba likuma 74. panta sestajā daļā ir noteikts, ka darbiniekam pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē ir tiesības uz atpūtas dienu. Tātad  likums  nosaka darba devēja obligātu pienākumu piešķirt darbiniekam vienu apmaksātu atpūtas dienu tūlīt pēc katras šādas asins nodošanas dienas. Praksē tas nozīmētu, ka Jums par došanos uz asins nodošanu būtu vēlams darba devēju informēt iepriekš.

Vienojoties ar darba devēju, šo atpūtas dienu var piešķirt citā laikā, piemēram, pievienot atvaļinājumam,  bet ne vēlāk kā viena gada laikā pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē. Tātad svarīgi ir, lai darba devējs atbalstītu šo brīvdienu pievienošanu atvaļinājumam.

Donoru dienu pievienojot atvaļinājumam, runa būs par apmaksātu dienu – dienu, kad darbiniekam būtu jāstrādā.

 Donora dienu apmaksa

Darba likums paredz, ka par asins nodošanu darba devējam ir pienākums apmaksāt ne vairāk kā piecas dienas kalendāra gada laikā, izmaksājot noteiktu  atlīdzību, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts lielāks apmaksāto atpūtas dienu skaits. Ja Jums darba līgumā ir noteikta laika alga, darba devējam par katru atpūtas dienu jāizmaksā noteiktā darba samaksa. Ja Jums ir darba līgumā noteikta akorda alga, tad jāizmaksā vidējā izpeļņa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas