E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9734
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nerezidenta ar nodokli apliekams ienākums no NĪ atsavināšanas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2016
Jānis

Sveiki! Jautājums par nekustamā īpašuma – mājas pārdošanu. Esmu skaidrojis vietējā pašvaldībā, bet precīzu atbildi tā arī nesaņēmu. Tātad, mājas īpašnieks ir ārzemēs dzīvojošs Latvijas pilsonis/ ASV pilsonis, kuram īpašumu uzdāvināja māte, kura īpašumu atguva, Latvijai atgūstot neatkarību. Cik saprotu, ja īpašnieka māte pārdotu īpašumu, tad viņai nebūtu jāmaksā nodoklis. Bet viņas dēlam, šī brīža īpašniekam, ir jāmaksā nodoklis no mājas pārdošanas? Īpašnieks dzīvo ASV. Jautājums būtu: vai ir un, ja ir, tad cik liels nodoklis un no kuras summas (pārdošanas vai kadastra) ir jāmaksā? Un kāds likuma pants to nosaka. Paldies, gaidīšu atbildi, Jānis.

A
atbild:
09. jūnijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā iedzīvotāju ienākuma nodokli administrē Valsts ieņēmumu dienests (VID), nevis pašvaldības, tāpēc par nodokļa piemērošanu konkrētā situācijā ir jāuzzina VID. Saziņas iespējas, tajā skaitā elektroniski, ir norādītas VID mājaslapā.

Tiklab rezidentiem, kā arī nerezidentiem ir jāmaksā nodoklis par ienākumu no kapitāla pieauguma, kāds tiek gūts, pārdodot nekustamo īpašumu Latvijā.

Atbilstoši likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normām nerezidenta ar nodokli apliekamais ienākums ir ienākums no Latvijas Republikā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanas (likuma 3. panta 3. daļa).

Latvijas Republikas un Amerikas Savienoto Valstu konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem 13. panta 1. punktā ir noteikts, ka kapitāla pieaugumu, ko gūst Līgumslēdzējas Valsts (Amerikas Savienoto Valstu) rezidents, atsavinot otrā Līgumslēdzējā Valstī (Latvijas Republikā) esošo nekustamo īpašumu, var aplikt ar nodokļiem šajā otrā valstī (Latvijas Republikā).

Tādējādi nerezidenta ienākumam no Latvijā esoša nekustamā īpašuma pārdošanas ir piemērojams iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Nodokļa piemērošanas kārtība nerezidenta ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas var atšķirties atkarībā no tā, vai ienākumu izmaksātājam ir vai nav pienākums ieturēt iedzīvotāju ienākuma nodokli izmaksas brīdī, tātad svarīgi, kam Jūs pārdosiet māju.

1. Ja ienākuma izmaksātājs ir fiziskā persona, kas neveic saimniecisko darbību.
Nerezidents par kapitāla pieaugumu, kuru nosaka, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot tā iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību, nodokli maksā, iesniedzot deklarāciju par ienākumu no kapitāla un gūtajam ienākumam piemēro 15% likmi.

2. Ja ienākuma izmaksātājs ir persona, kurai ir pienākums ieturēt nodokli izmaksas brīdī.
Ja ienākumu izmaksātājam saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normām ir pienākums ieturēt nodokli izmaksas brīdī, tad nerezidenta izmaksājamam ienākumam no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir piemērojama 2 procentu nodokļa likme.

Nerezidentam ir tiesības aprēķināt iedzīvotāju ienākuma nodokli no kapitāla pieauguma. Ja šādi aprēķinātais nodoklis ir mazāks nekā ienākumu izmaksātāja ieturētais nodoklis, nerezidentam ir tiesības atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli. Lai aprēķinātu nodokli no kapitāla pieauguma, ņemot vērā ienākuma izmaksātāja ieturēto nodokli, nerezidents, sākot ar pēctaksācijas gada 1. martu, iesniedz gan pārskata perioda deklarāciju par ienākumu no kapitāla pieauguma, gan gada kapitāla pieauguma ienākuma precizēto deklarāciju.

Ja nekustamais īpašums iegūts uz dāvinājuma līguma pamata, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi dāvinājuma līgumā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību, kas nav lielāka par nekustamā īpašuma atsavināšanas cenu. Tātad apliekamā ienākuma noteikšanā ir nosacījumi, kuri ņemami vērā īpašuma iegādes vērtības noteikšanā. Tāpēc par nodokļa piemērošanas kārtību konkrētā gadījumā ir jāuzzina VID.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas