E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9451
Lasīšanai: 7 minūtes

Par zaudējumu atlīdzināšanu sakarā ar cietušās personas nāvi

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. aprīlī, 2016
Baiba K.

Mans dēls gāja bojā ceļu satiksmes negadījumā (CSNg). Ģimenē palika atraitne un četrgadīga meita. Par notikušo ierosināta krimināllieta. Dēls vadīja tālsatiksmes autobusu, pretim braucošā kravas automašīna iebrauca pretējā braukšanas joslā un sašķaidīja autobusa priekšu. Dēls kā bijusī militārpersona saņēma izdienas pensiju, darba algu, kā arī būtiska samaksas daļa bija komandējuma nauda. Kādi līdzekļi tiks iekļauti OCTA kompensāciju aprēķinā regulārajiem maksājumiem bērnam par apgādnieka zaudējumu, vai kādus regulāros maksājumus saņems arī atraitne, ja viņa strādā? Vai iespējams man kā mātei, esmu pensionāre, pieprasīt kādu morālo kompensāciju no OCTA, jo dēls sniedza man būtisku atbalstu gan saimniecības darbos, gan ar transportu, kas viss tagad jāpērk par naudu.

A
atbild:
02. maijā, 2016
Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs
Juris Stengrevics, valdes priekšsēdētājs

Biedrība „Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs” (turpmāk – LTAB) paskaidro, ka saskaņā ar Civillikuma 3. pantu katra civiltiesiska attiecība apspriežama pēc likumiem, kas bijuši spēkā tad, kad šī attiecība radusies, proti, gadījumā, kad ir noticis ceļu satiksmes negadījums, par zaudējumu rašanās brīdi uzskatāms ceļu satiksmes negadījuma brīdis un attiecīgi ir piemērojamas tās tiesību normas, kas bija spēkā ceļu satiksmes negadījuma brīdī.

Tā kā e-pastā nav sniegta informācija par ceļu satiksmes negadījuma laiku, LTAB nav iespējams sniegt pilnīgu atbildi uz uzdotajiem jautājumiem, jo nav zināms, kuras tiesību normas ir piemērojamas konkrētajam gadījumam.

Aplūkojot situāciju vispārīgi, Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma (turpmāk – OCTA likums) 18. pantā ir noteikts, ka, iestājoties apdrošināšanas gadījumam, apdrošinātājs, kurš apdrošinājis zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesisko atbildību, vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs, ja apdrošināšanas atlīdzība izmaksājama no Garantijas fonda, saskaņā ar apdrošinātāja atbildības limitu atlīdzina šajā likumā noteiktajā kārtībā novērtētos zaudējumus, kas ceļu satiksmes negadījumā nodarīti trešajai personai. Savukārt ceļu satiksmes negadījuma rezultātā nodarītie zaudējumi, kas ir jāatlīdzina, ir noteikti OCTA likuma 19. pantā, un tie ir tajā skaitā materiālie zaudējumi sakarā ar cietušās personas nāvi un nemateriālie zaudējumi, kas saistīti ar sāpēm un garīgām ciešanām sakarā ar apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi.

Izmaksājamās apdrošināšanas atlīdzības apmērs un aprēķināšanas kārtība par personai nodarītajiem materiālajiem un nemateriālajiem zaudējumiem ir noteikta Ministru kabineta noteikumos.

Materiālo zaudējumu aprēķināšanā ir piemērojami Ministru kabineta 2004. gada 14. decembra noteikumi Nr. 1008 „Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem” (turpmāk – Noteikumi Nr. 1008). Pamatojoties uz Noteikumu Nr. 1008 18. punktu, nesaņemto ienākumu daļu, kas katram apgādājamajam pienācās, cietušajam dzīvam esot, aprēķina, dalot bojā gājušās personas nesaņemtos ienākumus ar apgādājamo skaitu, kas palielināts par vienu vienību.

Atbilstoši Noteikumu Nr. 1008 19. punktam nesaņemtos ienākumus nosaka šādi:

19.1. strādājošai personai – nesaņemtā vidējā izpeļņa, ko atbilstoši Darba likumam, atskaitot nodokļus, aprēķina visi darba devēji, ar kuriem minētajai personai ir bijušas darba attiecības;

19.2. pašnodarbinātai personai – nesaņemtie ienākumi, ko aprēķina, iepriekšējo 12 mēnešu darba ienākumu summu dalot ar mēnešu skaitu un atskaitot nodokļus;

19.3. nestrādājošam pensionāram – noteiktā pensija;

19.4. strādājošam pensionāram – šo noteikumu 19.1., 19.2. un 19.3. apakšpunktā minētie ienākumi (esošos ienākumus summējot);

19.5. nestrādājošai personai – valstī noteiktā minimālā mēnešalga, atskaitot nodokļus.

Vidējā izpeļņa saskaņā ar Darba likuma 75. panta pirmajā daļā noteikto aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Atbilstoši OCTA likuma 23. panta otrajā daļā noteiktajam apgādājamiem nodarītie zaudējumi sakarā ar cietušās personas nāvi ir bojāgājušās personas nesaņemto ienākumu daļa, kura katram apgādājamajam pienācās, cietušajam dzīvam esot, un no kuras atskaita apgādājamajam piešķirtās apgādnieka zaudējuma pensijas apmēru.

Savukārt nemateriālo zaudējumu aprēķināšanā ir piemērojami Ministru kabineta noteikumi Nr. 340 „Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem”, kuri stājušies spēkā 11.07.2014. Gadījumā ja ceļu satiksmes negadījums ir noticis 2014. gada 11. jūlijā vai vēlākā laikā, tad piemērojami minētie noteikumi, bet, ja līdz 10.07.2014. (ieskaitot), tad – Ministru kabineta 2005. gada 17. maija noteikumi Nr. 331 „Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem”.

Papildus minētajam LTAB paskaidro, ka saskaņā ar OCTA likuma 23. panta pirmajā daļā noteikto tiesības uz apdrošināšanas atlīdzību sakarā ar apgādnieka nāvi ir:

1)   bērniem (arī adoptētajiem) līdz pilngadības sasniegšanai vai kamēr viņi mācās vidējās izglītības mācību iestādē vai ir augstākās izglītības iestādes pilna laika studenti, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecumam, ja viņiem nav darbspējīgu vecāku, vai neatkarīgi no vecuma, ja viņiem nav darbspējīgu vecāku un viņi pirms pilngadības sasniegšanas kļuvuši par invalīdiem;

2)   brāļiem, māsām un mazbērniem, ja viņi ir jaunāki par 18 gadiem un viņiem nav citu darbspējīgu apgādnieku, vai kamēr viņi mācās vidējās izglītības mācību iestādē vai ir augstākās izglītības iestādes pilna laika studenti, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecumam, ja viņiem nav darbspējīgu vecāku, vai neatkarīgi no vecuma, ja viņiem nav darbspējīgu vecāku un viņi pirms pilngadības sasniegšanas kļuvuši par invalīdiem;

3)   darbnespējīgai atraitnei (atraitnim), darbnespējīgiem vecākiem vai vecvecākiem – līdz viņu darbspēju atjaunošanai, darbspējīgai atraitnei (atraitnim), ja ģimenē ir bērni vecumā līdz astoņiem gadiem vai bērns invalīds;

4)   citiem apgādībā bijušajiem ģimenes locekļiem, kuri par tādiem uzskatāmi saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas