E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15569
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Servitūta ceļu var pārvietot

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2018
Elita

Iegādājāmies nekustamo īpašumu (privātmāju pilsētas teritorijā) ar apgrūtinājumu – servitūta ceļu, kas nodibināts par labu kaimiņu īpašumam (arī privātmāja), šis ceļš ir arī ierakstīts zemesgrāmatā un iezīmēts zemes gabala plānā.

Servitūta ceļš ved tieši pa vidu zemes gabalam, gar pašu māju, teritorija ir iežogota – no ielas un no kaimiņu pagalma to atdala vārti, kas nav slēdzami, ir brīvi atverami, taču tiek turēti aizvērti drošības apsvērumu pēc. 

Tā kā šis servitūta ceļš ievērojami apgrūtina īpašuma apsaimniekošanu, turklāt nekustamā īpašuma iegādes mirklī bija kritiskā stāvoklī (melnzemē iebraukātas rises) un praktiski nebija lietojams lietainā laikā, izbūvējām jaunu piebraucamo ceļu gar zemes gabala malu. Jaunais ceļš no pārējās īpašuma daļas ir norobežots ar žogu, ir brīvi pieejams no ielas puses un brīvi pievienojams kaimiņu īpašumam. Paši lietojam jauno piebraucamo ceļu, kaimiņi turpina izmantot veco ceļu, kas ved gar mājas slieksni un tieši pāri pagalma vidum. Piedāvājām kaimiņiem izmantot jauno ceļu, taču viņi atsakās, sakot, ka viņus apmierina vecais ceļš, kā arī tādēļ, ka negrib pārvietot vārtus, kas ieved viņu īpašumā, un tādēļ, ka tad būtu nepieciešams izbūvēt jaunu piebraucamo ceļu no viņu vārtiem līdz viņu mājai (šobrīd gan ceļš viņiem nav izbūvēts – vien zālē iemīta taciņa). Tā kā vienoties par racionālu risinājumu nespējam, šobrīd gatavojam dokumentus tiesai. 

Taču jautājums ir par mūsu un kaimiņu tiesībām/pienākumiem šajā situācijā, lietojot servitūta ceļu:

  1. Vai kaimiņiem ir pienākums aizvērt teritorijas vārtus, kas savieno īpašumus savā starpā un mūsu īpašumu ar ielu? Kā rīkoties, ja viņi to nedara? Jāpiebilst, ka mums ģimenē ir mazgadīgs bērns, kā arī mājdzīvnieki (suņi), kas mēdz uzturēties mūsu mājas pagalmā, tāpat arī kaimiņiem ir mājdzīvnieki (suņi).
  2. Vai mums ir tiesības savā iežogotajā pagalmā laist staigāt mājdzīvniekus (suņus) – tie nav agresīvi, kaimiņiem netuvojas, nerada šķēršļus pārvietoties pa servitūta ceļu, kā arī nepiemēslo to? Jāpiebilst, ka suņi tiek turēti ārā tikai laikā, kad esam mājās un varam tos pieskatīt. Kaimiņi apgalvo, ka šis ir koplietošanas ceļš, līdz ar to mums jātur suņi piesieti. Tā kā servitūta ceļš iet gar pašu māju, to nav iespējams norobežot ar žogu. Šis ir mūsu vienīgais īpašums, un citas vietas, kur turēt mājdzīvniekus, mums nav. 
  3. Vai kaimiņiem, pārvietojoties pa servitūta ceļu, ir tiesības filmēt un fotografēt mūsu īpašumu un tajā esošās personas, tai skaitā mazgadīgos bērnus un mājdzīvniekus bez mūsu piekrišanas? 

Diemžēl konstruktīva saruna ar kaimiņiem nav iespējama, līdz ar to vienoties par šiem jautājumiem savā starpā nespējam. Pašvaldības policija iesaka mums vērsties tiesā, ko arī darīsim, taču apzināmies, ka tiesas process aizņems vismaz gadu. Saprotam, ka mūsu pienākums ir nodrošināt brīvu servitūta izmantošanu, taču nav skaidrs, kādas ir mūsu tiesības pašiem izmantot savu īpašumu, brīžam ir sajūta, ka mums ir tikai pienākumi, bet tiesības tikai kaimiņiem. 

Vai pastāv kāda likumīga iespēja panākt, ka līdz tiesai kaimiņi izmanto jauno piebraucamo ceļu? Jaunais ceļš nodrošina piekļuvi viņu īpašumam, būvēts likumīgi, ir tehniski labā stāvoklī.

A
atbild:
26. novembrī, 2018

Kaut arī gadījums ir plaši aprakstīts, neredzot faktisko situāciju dabā vai robežu plānos, to iespējams iztēloties tikai aptuveni, un arī atbilde būs vispārīga. Konkrētai rīcībai ieteicama jurista konsultācija, iepazīstinot viņu ar Jūsu rīcībā esošajiem dokumentiem.

1. Par servitūta ceļu. Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš situāciju komentē šādi: “Spriežot pēc minētajiem faktiem, sākt tiesvedību par jaunā ceļa izmantošanu nav nepieciešams. Ja kalpojošā īpašuma īpašniekam pašreizējais ceļš rada apgrūtinājumu, viņam ir tiesības ierīkot to citā vietā, protams, ar nosacījumu, ka tas nodrošina līdzvērtīgu piekļuvi ceļa servitūta lietotāja īpašumam. Kad jaunais ceļš izbūvēts, veco vienkārši var slēgt, jo līdzvērtīgs ceļa servitūts kalpojošajā īpašumā ir pieejams un kaimiņš nevar izvirzīt pretenzijas par liegumu piekļūt savam īpašumam. Ja lieta nonāks tiesā, viņam nebūs šāda argumenta. Tas, ka ceļa lietotājam savā īpašuma daļā ir jāierīko vārti un piebrauktuve, ir viņa paša problēma. Viņš nedrīkst izmantot savas tiesības, aizskarot citu personu tiesības. Kā izriet no iepriekš teiktā, kalpojošā īpašuma īpašniekam nav jāvēršas tiesā, lai piespiestu otru īpašnieku lietot jauno ceļu. Ja kaimiņam pret to ir pretenzijas, lai tiesā vēršas viņš.”

Sīkāk par ceļa servitūta jautājumiem var uzzināt LV portāla skaidrojumā “Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

2. Par vārtiem, bērniem un suņiem. Nevienā normatīvajā aktā nav noteikts, kam vārti ir jāaizver, tas ir cilvēcisko attiecību un apzinīguma jautājums.

3. Par fotografēšanu. Jautājuma saturs liek noprast, ka attiecības kaimiņu starpā ir ļoti saasinājušās un, visticamāk, fotografēšana un filmēšana no ceļa notiek kaitināšanas vai iebiedēšanas dēļ. Eiropas Savienībā 2018. gada 25. maijā sāka piemērot Vispārīgo datu aizsardzības regulu, kuras noteikumus nacionālā mērogā regulē Fizisko personu datu apstrādes likums. Taču minētās regulas noteikumus nepiemēro tādai personas datu apstrādei, kuru fiziska persona veic tikai personiskām vai mājsaimniecības vajadzībām, ar nosacījumu, ka tā nav saistīta ar profesionālu vai komerciālu darbību.

Ja kaimiņi nofotografēto vai nofilmēto materiālu neizmanto publiskiem nolūkiem, tad pret to nevarētu protestēt. Taču ir cits aspekts: ja fotografēšana notiek uz servitūta ceļa, tātad Jūsu privātajā teritorijā, tad šīs teritorijas īpašniekam ir tiesības aizliegt tur filmēt un fotografēt. Ceļa servitūta statuss nodrošina tiesības izmantot attiecīgo teritoriju tikai noteiktam nolūkam – piekļuvei pie sava īpašuma.

Tomēr grūti iedomāties, kā praksē varētu notikt šāda aizlieguma īstenošana, jo šķiet, ka konfliktu jau ir gana, ja reiz talkā aicināta pašvaldības policija. Tādēļ rīcībai ar servitūta ceļa pārvietošanu un izmaiņām zemesgabala plānā ieteicama kvalificēta jurista palīdzība.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas