E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30477
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
2
2

Apdrošināšanas atlīdzības izmaksa

J
jautā:
15. septembrī, 2023
Ilze

Persona ar OCTA polisi (ar papildu maksas segumiem) iekļuvusi autoavārijā, kur bija cietusī puse. Tika rakstīts saskaņotais paziņojums, vainīgajai pusei ir cita apdrošināšanas kompānija. Cietušā apdrošināšanas polisē ir iekļauts punkts, ka par atlīdzības izmaksu iespējams vērsties pie sava apdrošinātāja. Vai šajā gadījumā var automātiski pieņemt, ka uz šo situāciju tiek attiecināts OCTA likuma 38.1 pants “Tiešā zaudējumu regulēšana”? Šīs pašas polises darbības laikā apdrošinātājs sedz remonta izmaksas un auto tiek pārdots. Vai šajā situācijā persona nevar pretendēt uz neizmantotās prēmijas atmaksu, jo apdrošināšanas atlīdzība pieteikta pie apdrošinātāja, kas to izmaksājis (OCTA likuma 10. panta 5. daļas 2. punkts)?

A
atbild:
18. septembrī, 2023

Ja cietušā apdrošināšanas polisē ir iekļauts punkts, ka par atlīdzības izmaksu iespējams vērsties pie sava apdrošinātāja, tad attiecīgi pieteikumu par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu var iesniegt savam apdrošinātājam.

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 38.1 pants (“Tiešā zaudējumu regulēšana”) praksē netiek piemērots, ja starp apdrošinātājiem nav noslēgts līgums par tiešo zaudējumu regulēšanu. Tomēr ir apdrošinātāji, kas saviem klientiem piedāvā OCTA + polises, kas ietver arī zaudējumu pieteikšanu pie sava apdrošinātāja. Tas nozīmē, ka cietušā apdrošinātājs veiks atlīdzības izmaksu un vērsīsies regresā pret vainīgā OCTA apdrošinātāju, jo OCTA likuma 31. panta devītajā daļā ir noteikts: “Ja cits apdrošinātājs vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs nodarītos zaudējumus ir atlīdzinājis, pirms apdrošinātājs, kurš apdrošinājis ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesisko atbildību, pieņēmis lēmumu par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu, šis apdrošinātājs atlīdzina attiecīgajam citam apdrošinātājam vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojam šajā likumā noteiktajā kārtībā aprēķinātās un izmaksātās atlīdzības summu.”

Ja transportlīdzeklis tiek pārdots (mainās transportlīdzekļa īpašumtiesības un par to ir ieraksts valsts reģistrā), tad OCTA līgumu ir iespējams izbeigt pirms termiņa atbilstoši OCTA likuma 10. panta pirmās daļas 1. punkta “a” apakšpunktam, kā arī saņemt atpakaļ neizmantoto apdrošināšanas prēmiju saskaņā ar OCTA likuma 10. panta piektās daļas 1. punktu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas