E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9362
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja ir tiesas spriedums, var uzsākt uzturlīdzekļu parāda piedziņu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2016
Diana

Es gribētu iesniegt kārtējo reizi uz alimentiem mana bērna tēvu, jo tas pārstāja maksāt, bet es jau ilgu laiku nedzīvoju LV. Jautājums tāds, vai mana klātbūtne obligāta tiesā?

A
atbild:
11. maijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja Jums pašai nav iespējas aizstāvēt savas tiesības tiesā, Jūsu intereses var pārstāvēt cita persona, kurai uzticaties. Par pārstāvi civilprocesā var būt jebkura fiziskā persona, kas ir sasniegusi 18 gadu vecumu un kurai nav citu Civilprocesa likuma 84. pantā noteikto ierobežojumu, lai vestu attiecīgo lietu.

Šim nolūkam Jums ir jānoformē notariāli apliecināta speciālpilnvara, kurā norādīts, ka tā paredzēta uzturlīdzekļu piedziņai bērna uzturam. Šādā gadījumā nepieciešamos dokumentus tiesā iesniedz un paraksta pārstāvis, kurš rīkojas Jūsu vārdā atbilstoši pilnvarā dotajam pilnvarojumam.

Pilnvaru varat nokārtot, arī nebraucot uz Latviju, piemēram, Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības konsulārajā nodaļā, iepriekš piesakot vizīti.

Tiesvedību Jūs varat uzsākt arī savā dzīvesvietas valstī. Piemēram, princips, kā uzturlīdzekļu piedziņa darbojas Eiropas Savienības mērogā, īsumā aprakstīts e-konsultācijā “Uzturlīdzekļi bērnam Lielbritānijā no tēva Latvijā”.

Taču no jautājuma var secināt, ka ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu tiesā esat vērsusies jau iepriekš. Tādā gadījumā, ja vien negrasāties piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā, nekā noteikts pašlaik spēkā esošajā tiesas spriedumā, nav nepieciešams sniegt jaunu prasību tiesā, bet Jūs uzreiz varat vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja ar iesniegumu par uzturlīdzekļu parāda un turpmāko uzturlīdzekļu maksājumu piespiedu piedziņu, pamatojoties uz agrāk spēkā stājušos tiesas nolēmumu.

Parastā kārtība ir šāda – vispirms jāvēršas tiesā, kurā tika izskatīta lieta, ar lūgumu izsniegt izpildu rakstu par uzturlīdzekļu piedziņu. To iespējams izdarīt, nosūtot iesniegumu uz attiecīgās tiesas elektronisko e-pasta adresi vai pa pastu, norādot informāciju par prasītāju un lietu, kā arī adresi, uz kuru nepieciešams nosūtīt izpildu dokumentu. 

Tiesu saraksts un kontaktinformācija ir pieejama Latvijas tiesu portāla www.tiesas.lv sadaļā “Tiesas” > “Tiesu saraksts”. Pēc tam ar šo izpildu dokumentu jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja ar rakstveida pieteikumu uzsākt uzturlīdzekļu parāda piedziņu no parādnieka kustamās mantas, nekustamā īpašuma un ienākumiem.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 549. panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie tā tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta. Tiesu izpildītāju adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā. Ja dzīvojat ārzemēs, iesniegumu par parāda piedziņas uzsākšanu zvērinātam tiesu izpildītājam ar klāt pievienotu izpildu dokumentu var nosūtīt pa pastu kā ierakstītu vēstuli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas