E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9278
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādu par periodu, kad uzturlīdzekļus izmaksā UGF, piedzīs valsts

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2016
Zane

Labdien, apmēram 7 gadus atpakaļ tiesa Latvijā piesprieda bērna tēvam maksāt 45 latus alimentus. Tā kā viņš nemaksāja, man sāka maksāt garantijas fonds. Kad 5 gadus atpakaļ pārvācāmies uz Londonu dzīvot (nu jau arī bērna tēvs dzīvo Anglijā), bet tāpat nemaksā neko. Vai šādā gadījumā tiesas lēmums tāpat ir spēkā, un varu griezties tiesā un pieprasīt par visiem gadiem no tiesas lēmuma datuma alimentus?

A
atbild:
04. aprīlī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, protams. Atbilstoši Civilprocesa likuma 203. panta piektajai daļai spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to tas ir obligāts un izpildāms neatkarīgi no tā, kurā valstī dzīvo bērns vai uzturlīdzekļu parādnieks, ja vien tas Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā nav pārsūdzēts. Līdz ar to Jums ir tiesības piedzīt izveidojušos parādu, taču jāņem vērā, ka to nebūs iespējams izdarīt par periodu, kad uzturlīdzekļus tēva vietā izmaksāja Uzturlīdzekļu garantiju fonds. Tajā laikā tēva vietā tiesas spriedumā noteikto uzturlīdzekļu apmēru Jums izmaksāja valsts, un šo summu kopā ar likumiskajiem procentiem no bērna tēva piedzīs valsts, tiklīdz tas būs iespējams.  

Tā kā Jūs un parādnieks dzīvojat Anglijā, bet tiesas spriedums ir izdots Latvijā, lai uzsāktu sprieduma izpildi Jūsu dzīvesvietas valstī, ir jāpanāk minētā sprieduma atzīšana Anglijas Ģimenes lietu tiesā.

Noderīgu informāciju, iespējams, atradīsiet e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu “Uzturlīdzekļi bērnam Lielbritānijā no tēva Latvijā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas